Arrestasjonsbildet av Chester Lee Patterson fra 1971 og et bilde tatt i august 2015. 
Arrestasjonsbildet av Chester Lee Patterson fra 1971 og et bilde tatt i august 2015.  Foto: (MDOC via AP

kjemper for permisjon:

Chester har sittet 45 år i fengsel – for en forbrytelse han gjorde som 17-åring

I USA sitter det 7300 personer fengslet på livstid for forbrytelser begått i ungdommen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Amerikansk høyesterett avga i 2016 en dom som til en viss grad endrer praksis når unge lovbrytere dømmes til en livstidsdom uten mulighet for prøveløslatelse.

Dømmes til liv i fengsel

Det tas nå i større grad hensyn til forbryterens alder når de blir dømt, og flere forsvarere når fram med argumentet om at det er for strengt å dømme en ungdom til å tilbringe resten av livet i fengsel, skriver nyhetsbyrået AP.

Den nye praksisen setter også fokus på eldre fanger. Fanger som har tilbrakt det aller meste av livet innefor murene for noe de gjorde som tenåringer.

Ifølge organisasjonen «The Sentencing Project» er det 7300 fanger i USA som sitter fengslet med livstidsdom for noe de gjorde som ungdommer.

– Selv om de er dømt og fengslet i en stat som åpner for prøveløslatelse, er det lite håp om at de faktisk får det, sier Shley Nellis som er leder for organisasjonen.

45 år i fengsel

En av disse er Chester Lee Patterson (63) fra Michigan. Han skjøt og drepte en butikkansatt under et ran i 1971. Han var da 17 år gammel og ble dømt til livstid i fengsel, med mulighet for prøveløslatelse etter ti år.

Bak murene har Patterson studert. Han har flere høyskolegrader. Han har fullført rusmisbrukbehandling, jobbet på biblioteket, og han har ikke fått noen anmerkninger for dårlig oppførsel.

Han har også blitt nektet prøveløslatelse fem ganger. Per dags dato venter han på avgjørelsen etter sin siste høring som ble gjennomført i april i år.

– Er ikke den samme

AP har gjort et skriftlig intervju med Patterson. Han skriver at han ikke er den samme han var da han var 17 år.

– Jeg kommer aldri til å begå en forbrytelse noen gang igjen. Jeg begikk en forferdelig handling som jeg alltid kommer til å være lei meg for, og skamme meg over. Hva mer kan jeg si til offerets familie? Jeg har vært her i nesten et halvt århundre, og fengselsledelsen sier fremdeles nei til prøveløslatelse, skriver han.

Patterson er ikke alene om å være i denne situasjonen. I Florida er det rettslig besluttet at en ungdomskriminell må få en ny dom for å ha en reell mulighet for å bli løslatt.

Organisasjoner i flere amerikanske stater argumenterer for endring. I statene Maryland, Oklahoma og California er det fremdeles slik at guvernøren må signere anbefalinger om prøveløslatelse. I praksis skjer ikke det, og American Civil Liberties Union kjørte en sak mot Maryland i 2016 fordi innsatte ikke har en reell mulighet for human behandling.

I etterkant har staten gjennomgått flere titalls dommer, og vil ha nye høringer for flere av dem.