Start-trener Steinar Pedersen (midten) her sammen med Even Øgrey Brandsdal og tidligere styreleder Magne Kristiansen (venstre). 
Start-trener Steinar Pedersen (midten) her sammen med Even Øgrey Brandsdal og tidligere styreleder Magne Kristiansen (venstre).  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix.

Vil bli best ved hjelp av Moneyball-metoden

Slik skal hardtsatsende Start jobbe seg tilbake til toppen i norsk fotball.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

6. juli ble det klart at sørlandsklubben inngikk et samarbeid med investorgruppen «Start en drøm AS».

– Det er en stor dag for klubben. Dette er folk som har lyst til å investere, men også lyst til å bidra med sin kompetanse til å bygge en idrettsklubb og en fotballklubb som har tenkt å bli noe i norsk toppfotball, sa styreleder Geir Tønnesland under en pressekonferanse.

– Vi ønsker å bidra med litt mer enn bare kapital. Vi skal bidra med kunnskap. Vi ønsker en fremtidsrettet organisasjon. Teknologi og data har aldri vært mer viktig. Vi har noen spennende verktøy og algoritmer som kan komme Start til nytte. «Big data» er på vei inn i fotballen. Start skal bli best på «big data», sa Christopher Langeland, styreleder i aksjeselskapet.

Langeland startet i sin tid opp selskapet Odds Modell, før det senere ble kjøpt opp av Gaming Innovation Group (GIG). Selskapene spesialiserer seg på data og algoritmer rundt sport. Med seg på laget har han Robin Reed fra Kristiansand, samt Kjetil Aasen, Mads Nesset og Frode Fagerli. De har alle tjente gode penger på det Malta-baserte gamblingselskapet GIG.

Spillerjakt
Even Øgrey Brandsdal går fra jobben som administrerende direktør i klubben til samme rolle i det samarbeidende aksjeselskapet.

– Det er ikke satt hvilke spesifikke verktøy vi skal ta i bruk, men vi vet hva vi trenger. Vi ønsker et kvalifisert verktøy spesielt innenfor spillerlogistikk. Vi skal bruke kvalitativ data som gir informasjon om alt fra kvalitet til spilletid og om ulike egenskaper. Data som kan ligge til grunn når vi skal på jakt etter en ny spiller, sier Øgrey Brandsdal til TV 2 Sporten, og fortsetter:

– Da kan man filtrere etter behov og ved enkle grep gjøre mye av grovarbeidet. Det skal være et verktøy som skal sikre bedre avgjørelser og mer effektiv tidsbruk, og som skal gi oss informasjon og nøkkeltall om utviklingen til spillere som kan være interessante for oss.

– Slik teknologi kan også utnyttes internt. Den kan brukes til å måle spillere på blant annet søvn, restitusjon og mat. Og den kan benyttes av hovedtrener til å se hva våre spillere gjør under og i løpet av en kamp. Hvor mange ganger kommer de til avslutninger, og hvor mange ganger kommer de seg inn i boks? Ved å se seg selv på en litt annen måte, vil også enkeltutøverne kunne lære mer om seg selv, sier en engasjert Øgrey Brandsdal.

Torsdag ble det kjent at Tor-Kristian Karlsen blir ny sportslig leder i sørlandsklubben. Han har lang fartstid i internasjonal fotball og kommer senest fra jobben som sportsdirektør i Maccabi Haifa. Han er entusiastisk på vegne av klubbens nye satsing.

– Det er spennende og fremtidsrettet at klubben er villig til å bruke nye og moderne virkemidler, og å sette det til disposisjon for den sportslige ledelsen, sier Karlsen til TV 2.

– Dette er en unik mulighet for oss, og kanskje kan det gi oss en «edge» overfor andre norske lag som ikke har tilgang til de samme tallene og systemene, sier Starts nye sportslige leder, som tiltrer rollen umiddelbart.

Tjente millioner
Matthew Benham tjente millioner på sitt selskap som brukte matematiske metoder til å forutse fotballkamper. Han hadde suksess som Brentford-eier, og kjøpte senere den danske klubben FC Midtjylland. Han bygget danskenes spill og overgangspolitikk på «data-fotball», eller statistikk. Det betalte seg med klubbens første seriegull i historien. Midtjylland sjokkerte også Fotball-Europa da de vant 2-1 over Manchester United i Europaligaens 16.-delsfinale vinteren 2016. På sommeren sluttet Benham etter en intern krangel med ledelsen.

Moneyball-metoden er kjent fra filmen «Moneyball» med Bratt Pitt i hovedrollen. Der spiller han sportsdirektøren Billy Beane som revolusjonerte baseball ved å bruke databaserte analyser til å hente spillere fremfor speiding. Moneyball-effekten er blitt heftig diskutert rundt omkring i Fotball-Europa.

Ifølge Even Øgrey Brandsdal er det 50 prosent sannsynlighet for et Start-opprykk til Eliteserien denne sesongen. Klubben rykket ned i 2016.

– Med en gang for eksempel Sandnes Ulf henter en ny spiller, eller mister en, så vil den sannsynligheten endre seg. Hvis man legger inn at man henter spiller «X» og «Y», hvordan vil det da påvirke sannsynligheten for et opprykk? Teknologien vil gjøre oss bedre rustet til å ta de valgene vi skal ta i styret. Det skal ikke være en fasit, men et verktøy slik at vi skal kunne ta gode, kvalifiserte avgjørelser.

– For å regne frem en sannsynlighet er det mye statistikk og data som ligger i bunn. Det brukes til å vurdere styrkeforholdene mellom lagene. Mye av den kompetansen eierne sitter på skal vi benytte oss av for å utvikle et system som passer Start, forklarer Brandsdal.

– Fremtiden
Han forteller at klubben og eierne ønsker å fjerne noe av risikoen som er ved kjøp av fotballspillere.

– Det er noen europeiske klubber med samme type kompetanse, og som har lyktes med det. Når man kjøper en spiller i dag, så handler det om å redusere risikoen for feilkjøp. Det er ingen som kan treffe alltid, men man kan iallfall gjøre det som skal til for å ta en best mulig avgjørelse. Jeg tror vi kommer til å skille oss ut i norsk fotball, og så kommer helt sikkert klubber til å følge etter. Vi mener at dette er fremtiden for oss.

– Er det mye å hente på dette området i norsk fotball, tror du?

– Ja. Det er en ny måte å jobbe på. Det er en mye mer analytisk tilnærming til grunnarbeidet. Så har vi selvsagt respekt for at det er mennesker det er snakk om, og som oftest kan være avgjørende. Klarer man å sette dette sammen så blir det en suksessfaktor.

– Når er Start tilbake i toppen av norsk fotball?

– Det handler om å gjøre de riktige tingene med et langsiktig perspektiv. Vi har et mål om å rykke opp i år, men det er ikke krise om vi ikke gjør det. På sikt så vet vi at dette kommer til å gjenspeile seg i resultater. Når vi først kommer opp i Eliteserien, har vi ambisjoner om å gjøre gode valg som gjør at vi kan ta forholdsvis store steg på kort tid, sier han.

Start ligger for øyeblikket på tredjeplass i OBOS-ligaen, åtte poeng bak serieleder Bodø/Glimt. Lørdag møter de Mjøndalen på hjemmebane.