Ødegaard: – Nå må jeg klare meg på egenhånd

Martin Ødegaard har fått lederrolle på laget – og sendt pappa Hans Erik hjem til Drammen.

Oslo (TV 2): Han er fortsatt ung nok til at han kunne vært på Ekebergsletta og spilt Norway Cup, men det var ikke derfor Martin Ødegaard var en snartur innom Oslo tirsdag.

I stedet var 18-åringen i hovedstaden for å kaste glans over åpningen av den tre etasjers store Nike-butikken midt i sentrum – der pågangen både fra de rundt 100 ungdommene på innsiden og folkemengden utenfor vitnet om at Ødegaard fortsatt har X-faktoren.

Det har han heldigvis på banen også: I sommer har han levert fire målpoeng på like mange treningskamper for Heerenveen og blitt drillet i en høyre kantrolle, med stor frihet til å skjære innover i banen.

– Vi har mistet noen spillere der, og treneren (Jürgen Streppel) mener det passer best i forhold til andre spillere på laget. Jeg trives godt i den rollen, og har spilt der både for Strømsgodset og Norge. Motstanderen setter kanskje en mann på meg hvis jeg spiller i tierrollen, ute på kanten får jeg mer frihet og plass, sier Ødegaard til TV 2.

Går for tosifret antall målpoeng
I forrige måned garanterte trener Streppel at nordmannen blir en viktig spiller kommende sesong, etter en del benkesliting i våres.

– Martin skal ikke være på benken. Jeg sier ikke at det ikke kan skje én eller to ganger at han ikke er på banen, men han skal spille, det er det ingen tvil om. Martin er en av dem som skal bære laget vårt, sammen med kapteinen Stijn Schaars, Kobayashi og vår keeper, sa han til VG i forrige måned.

Ødegaard har bedt om drakt nummer 10, som i seg selv vitner om selvtillit og tro på egne ferdigheter, og han sikter seg inn mot et tosifret antall mål og målgivende pasninger kommende sesong.

– Jeg skal fortsette der jeg har begynt nå, med målpoeng. Det jeg har satt meg som mål er å score og legge opp til mål. Det er det som teller. Jeg har jobbet med det en stund, og det er godt å se at det slår ut nå. Jeg håper det fortsetter slik når sesongen starter også, ikke bare nå.

– Hvor mange målpoeng bør du levere i en klubb som Heerenveen?

– Hvis jeg lukter på tosifret skal jeg være veldig fornøyd. Det er det jeg søker. Jeg har alltid tro på meg selv og mine ferdigheter. Jeg mister ikke hodet av en dårlig kamp, eller om jeg sitter på benken. At det går opp og ned har jeg erfart gjennom hele karrieren. Det lærer jeg av og blir sterkere av. Nå er folk veldig positive, fordi jeg har scoret et par mål. De har kanskje ikke sett noen kamper, men mener at jeg er i mitt livs form og så videre, sier Ødegaard og smiler.

– Er blitt mer voksen
Men de er kanskje ikke så langt unna sannheten. I tillegg til å øke produktiviteten, har Ødegaard jobbet med å bli en bedre toveisspiller.

– Hva føler du at du har utviklet deg mest på siden du slo gjennom som 15-åring?

– Jeg er blitt mer voksen. Jeg er større, sterkere og bedre fysisk, som også hjelper. Jeg er blitt litt råere i spillet mitt. Jeg føler man må se ut som en toveisspiller før folk tror at du er det, selv om jeg alltid har løpt mye og alltid har vært godt trent.

– Hva slags styrke trener du?

– Jeg trener basisstyrken min. Jeg jobber med balanse og skadeforebygging, det er ikke sånn at jeg trener masse vekter for å øke volumet. Mange tror at det å være sterk handler om å være svær og ha bra biceps. Men det handler om mye mer enn det, særlig i fotball, sier Ødegaard.

Faren flytter hjem
Det er ikke bare på banen han er blitt mer voksen. Også utenfor står 18-åringen nå på egne bein – for første gang i livet bor han nå for seg selv, i egen leilighet.

– Pappa (Hans Erik) har bodd med meg til nå, men nå flytter han hjem til Drammen. Så nå må jeg klare meg på egenhånd. Det har vært fint for meg å ha ham med på veien, det har føltes godt og trygt. Men nå er jeg 18 år og har fått lappen selv. Jeg begynner å bli voksen, så da er det greit å lære seg den delen av livet, sier han.

Mandag hadde han også sin første kjøretur på egenhånd.

– Jeg tok lappen for en stund siden, men måtte vente til jeg hadde bodd i Nederland i 185 dager før jeg fikk den. Den kom i forrige uke, så i går kjørte jeg min første tur. Det var en befriende følelse, sier han og ler.

– God til å lage mat
Selv om pappa har reist hjem har Ødegaard flere skandinaver i umiddelbar nærhet. Både Morten Thorsby og Dennis Johnsen er i klubben, i tillegg til svenskene Sam Larsson og Arber Zeneli.

– Jeg tipper Morten kommer til å være mye hos meg, og så er disse svenskene stadig på middager.

– Kan du lage mat, da?

– Jeg er blitt ganske god på det, for å være helt ærlig og skryte litt. Jeg lager en veldig god kylling- og pastarett, sier Ødegaard.