TEAM: Liverpool-sjef Jürgen Klopp med assistent Zeljko Buvac.
TEAM: Liverpool-sjef Jürgen Klopp med assistent Zeljko Buvac. Foto: Craig Brough

Dette er personene Klopp stoler på: – Jeg er ingenting uten dem

Jürgen Klopp kaller sine seks nøkkelpersoner i trenerapparatet for hans hjerne, øyner, hjerte og sjel.

Når Liverpool taper, er det Jürgen Klopp som får skylden.

Når Liverpool vinner, er det Jürgen Klopp som får hederen.

Spillerne får dele æren, men det er flere nøkkelpersoner i teamet rundt manageren som går mer under radaren.

De er imidlertid så viktige at tyskeren sier han aldri ville klart seg uten dem.

– Uten dem er jeg ingenting, sier Jürgen Klopp til Liverpools hjemmesider.

– Jeg tror den største styrken til sterke personer er å omringe seg med personer rundt deg som er sterkere på enkelte områder enn deg selv. Jeg har ingen problemer med at de er det, og det gjør at de er veldig viktige for meg. Uten dem, kunne jeg ikke gjøre denne jobben mer. Det er slik det er.

Han nevner seks personer: assistent Zeljko Buvac, trenerne Pete Krawietz og Pep Lijnders, keepertrener John Achtenberg, Mona Nemmer og Andreas Kornmayer.

Slik omtaler han de ulike personene og rollene:

Zeljko Buvac, assisterende manager:

Har vært ved siden av Liverpool-manageren siden han var trener i Mainz. En vital del av Liverpools prestasjoner og treningsarbeid.

– Zeljko er hjernen, sier Klopp nå.

Det er ikke første gang at bosnieren blir omtalt i rosende ordelag av sjefen.

– Zeljko er fotballekspertise inkarnert. Jeg lærer av ham hver dag, sa Klopp da han fikk jobben som Liverpool-manager.

Pete Krawietz, andre assistent:

Tyskeren har også jobbet tett med Klopp siden dagene i Mainz. Har en fortid som speider og har en viktig rolle i vurderingen av spillerne.

– Pete er øynene, forklarer Klopp.

FOTBALLHJERNER: Pete Krawietz, Zejlko Buvac og Jürgen Klopp.
FOTBALLHJERNER: Pete Krawietz, Zejlko Buvac og Jürgen Klopp. Foto: Ian Kington

Pepijn Lijnders, utviklingstrener:

En gjenlevende fra Brendan Rodgers-tiden, men en Klopp virkelig har tatt under vingene sine. Nederlenderen har steget i rang i Liverpool, og manageren har stor nytte av ham.

– Han er blitt utrolig viktig på kort tid, fordi han skriver ned alt. Han er en del av «hjernen» fordi han minner oss på hva vi gjorde i tidligere treningsøkter, sier Klopp.

– Han tar oss til den neste trenergenerasjonen. Vi er ikke gamle, men vi har vært så lenge i bransjen at vi har innarbeidet rutiner. Man bruker dem, og de er gode, men vi prøver å være åpen for nye ting hele tiden. Pep er vårt kontaktpunkt mellom nåtiden og fremtiden. Det er veldig, veldig viktig.

John Achterberg, keepertrener:

Actherberg kom til Liverpool fra Tranmere Rovers i 2009, og har en fortid som spiller i den klubben.

– Jeg har aldri møtte en fyr som ham. Han er en keepertrener 24 timer i døgnet. Det er ikke alltid så hyggelig, faktisk. Spesielt om du ønsker å snakke med ham om noe annet. Han leder alle samtaler inn mot målvakter, sier Klopp.

– Det er en ferdighet, tror jeg. Etter samtalen lurer du på om vi snakket i fem minutter om keeper, når vi begynte med politikk.

Mona Nemmer, ernæringsansvarlig:

I fjor kom Nemmer fra Bayern München, der hun ble rekruttert til samme rolle som hun har i Liverpool av Pep Guardiola.

Nemmer har fått mye ære internt for å ha forbedret spillernes matvaner, noe som har vært med på å bedre prestasjonene på banen.

– Hun er vår hjerte og sjel. Hun er alt. Hun er så smart, og ingen spiller tviler på det hun sier. Det er fantastisk, roser Klopp henne.

– Ingen liker det når noen sier til deg at du ikke spiser bra, men Mona er så flink til dette. På dette området har hun endret stort sett alt, og spillerne liker det fordi de vet at Mona er der for å hjelpe dem og gjøre deres liv lettere - både på Melwood og hjemme - fordi hun jobber med deres bedre halvdeler.

Andreas Kornmayer, fysisk trener:

Mannen som ligner på Jürgen Klopp på Liverpool-benken har ansvaret for å få spillerne i fysisk toppform - og i stand til å gjennomføre «gegenpresset» manageren ønsker.

Kornmayer ble også ham hentet fra Bayern München, etter at Klopp ble imponert over jobben «Korny» gjorde der.

Liverpool-manageren legger skylden for de tøffeste øktene over på den fysiske treneren, slik at han slipper å ta de tøffeste kampene.

– Han er et slags befal her. Han må være det. Vi tar avgjørelsene om hva han må gjøre, og han gir råd om hvilke områder vi kan forbedre. Han må være en «bad boy» fra tid til annen, fordi spillerne liker ikke å løpe, sier Klopp.