ÉN DRÅPE: Japanske forskere kan diagnostisere 13 ulike kreftformer ved hjelp av én dråpe blod. 
ÉN DRÅPE: Japanske forskere kan diagnostisere 13 ulike kreftformer ved hjelp av én dråpe blod.  Foto: Colourbox

Ny test kan oppdage 13 typer kreft i én bloddråpe

Med den nye blodprøven kan japanske forskere blant annet avdekke brystkreft, hjernesvulst og tarmkreft.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forskere fra National Cancer Center Japan og firmaet Toray Industries Inc. står bak forskning og innehar teknologi som kan revolusjonere kreftfeltet.

Ved hjelp av én dråpe blod, kan de diagnostisere 13 forskjellige typer kreft, skriver The Japan News.

Det var NRK som først omttalte saken.

– Det er teoretisk helt tenkelig at det kan la seg gjøre, og det er ikke utenkelig at vi i framtiden kan få mye blodbasert kreftdiagnostikk, sier Magne Børset, instituttleder og professor ved institutt for kreftforskning og molekylær medisin på NTNU.

Han legger til at det også ved NTNU forskes på blodbasert kreftdiagnotisering, men at de tar utgangspunkt i DNA.

MikroRNA er nøkkelen

Forskningsteamet har funnet en måte å bruke mikro-RNA for å avdekke de ulike krefttypene.

Mikro-RNA er et stoff som cellene våre skiller ut i blodet, og kreftceller skiller ut mikro-RNA som er unik for sin type kreft. Disse stoffene gjør det derfor mulig å gjenkjenne de ulike krefttypene.

Tidligere har brukt spesifikke undersøkelser for ulike kreftformer. Nå kan alle kreftformene sjekkes ved hjelp av en prøve.

– Det vil være en stor fordel for pasienten dersom man finner en test som kan gjennomføres med sensitiv metodikk og at den er spesifikk nok til å unngå å sette diagnose på folk som er friske, sier Børset.

I studien har de klart å diagnostisere magekreft tarmkreft, kreft i spiserøret kreft i bukspyttkjertelen leverkreft, lungekreft, blærekreft, gallegangskreft, brystkreft, eggstokkreft, prostatakreft, sarkom og hjernesvulst.

95 prosent nøyaktig

I forsøket har forskerne undersøkt lagrede blodprøver fra omlag 40.000 pasienter, hvor de fleste av pasientene var diagnostisert med kreft. Årsaken til at de har brukt lagret blod, er at mikro-RNA ikke løser seg opp i blodet før det har gått en viss tid.

Fra disse prøvene klarte de å diagnostisere alle de 13 kreftformene, også i et tidlig stadium, med mer enn 95 prosent nøyaktighet. Brystkreft ble diagnostisert med hele 97 prosent nøyaktighet.

På grunn av at mikro-RNAets egenskaper kan ha endret seg i lagret tilstand, vil det samme teamet i den kommende studien ta for seg ferskt blod fra rundt 3000 pasienter. Denne studien vil også inkludere friske mennesker.

I Japan ønsker de å ta i bruk metoden allerede i løpet av de tre neste årene.

– De skal jo nå sette i gang en klinisk studie for å finne ut om denne testen funker i praksis, så det vil nok ta tid før dette er i bruk hos oss, avslutter Børset.