FERIEFILM: Familien Griswold har gledet generasjoner med sine ferieturer. Her fra 1983.
FERIEFILM: Familien Griswold har gledet generasjoner med sine ferieturer. Her fra 1983. Foto: Stella Pictures

Hjelp, husker du denne gjengen?

De var alle med i «Hjelp, vi må på ferie».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Filmen er nesten som en institusjon å regne når det kommer til klassiske komedier fra det glade 80-tallet.

Tilsammen kom det fire stykker av dem.

«Hjelp, vi må på ferie» (1983), «Hjelp, vi må på ferie til Europa» (1987), «Hjelp, det er juleferie (1989)» og «Vegas Vacation» (1997) handler alle om familien Griswold og deres intense ønske om en perfekt ferie.

Overhodet

Chevy Chase (74) hadde rollen som familiens overhode, Clark Griswold, mens Beverly D'Angelo (66) spilte kona Ellen. Barna deres, Rusty og Audrey, ble spilt av forskjellige skuespillere.

Den første filmen handler om Clarks intense ønske om å ta med familien sin til den andre siden av landet for å besøke fornøyelsesparken Walley World.

Her møter vi Randy Quaid i rollen som Eddie, Eugene Levy som bilselger, John Candy som parkvakt, Christie Brinkley som hot dame i Ferrari og Jane Krakowski som familiens kusine, Vicki. I rollene som Rusty og Audrey møter vi Anthony Michael Hall og Dana Barron.

Chevy Chase var en av de aller største skuespillerne i Hollywood på 80-tallet, og hadde hovedrollen i de største og morsomste komediene. Dessverre gikk det nedover på 90-tallet, og han klarte aldri å ta karrièren opp igjen til der den en gang var. Ganske ufattelig, med tanke om at han takket nei til hovedrollene i både Forrest Gump (1994) og American Beauty (1999).

GRISWOLD: Beverly D'Angelo, Chevy Chase og Anthony Michael Hall. FOTO: Stella Pictures. 
GRISWOLD: Beverly D'Angelo, Chevy Chase og Anthony Michael Hall. FOTO: Stella Pictures. 

Beverly D'Angelo sin karriere tok heller aldri helt av, og hun er nok mest kjent for å ha vært konen til Al Pacino fra 1996 til 2003.

Dukket opp igjen

Sammen med Chevy Chase dukket hun opp igjen i filmen «Vacation» fra 2015. Den kan du lese mer om senere i denne saken.

Randy Quaid (66) har hatt noen svært brokete år, og har gitt seg som skuespiller. Til tross for stor suksess i «Independence Day» i 1994, er det alt styret på det personlige planet som har stjålet overskriftene de siste årene. Tyveri, svindel, anmeldelser, sexskandaler og flere drøye anklagelser er noe av det Quaid har rotet seg bort i. Han er broren til mer kjente Dennis Quaid.

Eugene Levy (71) er for mange kjent for å være pappaen i «American Pie»-filmene.

John Candy var en de største komikerne i Hollywood, men slet med både vekten og depresjoner.Han fikk en million dollar for sin korte opptreden i denne filmen, noe som var ganske mye penger den gang. Candy døde av hjerteinfarkt i 1994, bare 43 år gammel.

DUO: Jane Krakowski og Christie Brinkley. FOTO: Stella Pictures.
DUO: Jane Krakowski og Christie Brinkley. FOTO: Stella Pictures.

Christie Brinkley regnes blant verdens første supermodeller og hadde rollen som Ferrari-jente i «Hjelp, vi må på ferie». Det var egentlig ønsket at hun var naken i filmen, men det nektet hun. De møttes på halvveien da hun stripper ned til BH og truse i den ene scenen.

Brinkley gjentok rollen 14 år senere i seriens fjerde film «Vegas Vacation». Brinkley har blitt 63 år gammel, men forholder seg uforskammet godt. Tidligere i år prydet hun coveret på Sports Illustrated sammen med sine to døtre.

Jane Krakowski (49) er for mange mest kjent fra «Ally McBeal». Nå gjør hun stor suksess på teaterscenen, og dukker titt og ofte opp i både TV-serier og filmer. «Hjelp, vi må på ferie» var filmdebuten hennes.

Filmen ble regissert av Harold Ramis, som kanskje er mest kjent som en av gutta i «Ghostbusters». Han døde i 2014, 69 år gammel.

Anthony Michael Hall (49) har gjort det bra i årene etter, blant annet med flere sesonger av serien «Dead Zone». Han har også hatt roller i flere storfilmer. Dana Barrons karriere tok aldri av, og 51-åringen har livnært seg med mindre roller i mindre TV-serier.

Det var ikke bare-bare å spille inn «Hjelp, vi må på ferie».

Måtte spy

Flere av skuespillerne ble kvalme og måtte spy av alle turene i de forskjellige berg- og dalbanene. Anthony Michael Hall har uttalt at han ikke spilte i scenene der han ser livredd ut. Han var faktisk livredd.

NY FILM: I «Vacation» møter vi Rusty som voksen og et par gamle kjenninger. (FOTO: Stella)
NY FILM: I «Vacation» møter vi Rusty som voksen og et par gamle kjenninger. (FOTO: Stella)

Chevy Chase bruker ved et par anledninger en Chicago Bears cap i filmen. Den samme capen dukker opp i alle fire filmene.

Temaparken som brukes i filmen er faktisk Six Flags Magic Mountain i Valencia, California. Walley World finnes ikke, selv om det ble åpnet en Walley World Water Park i Canada noen år senere.

I 2015 kom filmen «Vacation» og her følger vi Rusty Griswold og hans ønske om å gjenskape drømmeferien fra 1983. Sammen med familien legger han ut på den samme reisen og du kommer nok til å kjenne igjen mye fra originalen fra 1983. Filmen kan sees her – på TV 2 Sumo.