TILBAKE: Connor Goldson, her i comeback-kampen mot Fortuna Düsseldorf. Foto: Paul Hazlewood/brightonandhovealbion.com
TILBAKE: Connor Goldson, her i comeback-kampen mot Fortuna Düsseldorf. Foto: Paul Hazlewood/brightonandhovealbion.com

Kunne dødd på banen – kun syv måneder senere er han tilbake

Brightons Connor Goldson måtte ta en lang fotballpause etter en omfattende hjerteoperasjon. Nå er han tilbake på banen.

Brighton-spilleren Connor Goldson måtte sette fotballkarrieren på vent etter at en rutinekontroll avslørte alvorlige hjerteproblemer. Kun syv måneder senere er engelskmannen tilbake på banen.

Hasteoperert
Det var i januar at Goldsons hjerteproblemer ble oppdaget etter en rutinekontroll. En hjertescan viste at Goldsons hovedpulsåre var hovnet opp

– Doktoren ringte meg og fortalte at jeg måtte treffe en spesialist i London neste dag, sier Goldson til BBC.

Kort tid senere gjennomgikk engelskmannen en omfattende operasjon. Det gjorde at den viktige opprykkskampen gikk uten den engelske backen.

– Jeg var langt nede. Det gikk hardt innpå meg. Det var tungt å oppleve noe så alvorlig. De første dagene etter operasjonen var veldig vanskelige. Brystet mitt var ødelagt. Det var vanskelig å sove og bevege seg, sier Goldson.

– Det kunne betydd en plutselig død
Engelskmannen tenker på hva som kunne skjedd dersom hjertesykdommen ikke ville blitt oppdaget.

– Det kunne ha betydd en plutselig død på fotballbanen, uten muligheter for gjenopplivning eller noe, har han tidligere uttalt til Daily Express.

– Jeg klarte etter hvert å se positivt på det. Det var heldig at det ble oppdaget så tidlig, og at det ble oppdaget i det hele tatt.

Heldigvis fikk han fort den oppløftende beskjeden om at han ville kunne spille fotball igjen.

– Jeg snakket med spesialisten og han forsikret meg om at jeg ville kunne spille fotball igjen. Det var svært heldig at de fant ut av det på et tidlig stadie.

Sesongen endte likevel med suksess for Brighton. 94 poeng holdt til andreplass og opprykk til Premier League - for første gang i klubbens historie.

– Det hjalp å se at vi hadde suksess på banen og at guttene var glade, sier Goldson.

I juli fikk 24-åringen sitt comeback i treningskampen mot Fortuna Düsseldorf - kun syv måneder etter den omfattende operasjonen.

– Jeg visste at jeg måtte jobbe så hardt som bare det i sommer. Jeg har fått spille de fleste treningskampene. Jeg er glad og føler meg vel.

Etterlyser bedre forebygging
Flere profilerte fotballspillere har opplevd akutte hjerteproblemer. Tidligere i år døde den tidligere Newcastle-spilleren Cheick Tioté etter at han fikk hjerteinfarkt under trening med sin kinesiske klubb.

I Premier League må alle spillere ha gjennomført minst én EKG-test.

Men nå håper Goldson at klubbene vil ta hjerteproblemer enda mer på alvor.

– Det er folk som har vært mye mer uheldig enn meg. Forhåpentligvis kan min historie gjøre at klubbene fortstår at det trengs flere kontroller, uansett om det er hvert år eller annethvert år. Det er svært viktig. Man vet aldri hva som kan skje, sier Goldson.

Brighton ligaåpner hjemme mot Manchester City lørdag 12. august. Den ser du på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo.