POSERER MED RUSSISKE VÅPEN: De svenske nynazistene Anton Thulin (20) og Viktor Melin (23) fikk i august 2016 våpentrening i St. Petersburg. I juli 2017 ble de dømt til fengsel for bombeangrep i Göteborg.
POSERER MED RUSSISKE VÅPEN: De svenske nynazistene Anton Thulin (20) og Viktor Melin (23) fikk i august 2016 våpentrening i St. Petersburg. I juli 2017 ble de dømt til fengsel for bombeangrep i Göteborg. Foto: VK/Partizan

Medlemmer av nazigruppe som marsjerte i Norge har fått våpentrening i Russland

Svenske nynazister fikk militær opplæring i Russland før de utførte bombeattentater i Göteborg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I helgen møtte nynazistene i den høyreekstreme gruppen Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM) opp i sentrum av Kristiansand, midt blant barn og voksne i gågaten.

300 politifolk var i beredskap på Rygge for å møte nynazistene i Fredrikstad, men den økte beredskapen førte i stedet til at demonstrantene endte opp i Kristiansand.

Arne Sundvoll, fungerende politimester i Agder, sa mandag til TV 2 at han ikke tar selvkritikk for at det ikke ble kalt inn politimannskaper som sto klare på Rygge.

I dagene før demonstrasjonen kom det nynazister fra både Finland og Sverige. 14 personer ble arrestert i på grenseovergangene ved Ørje og Svinesund i Østfold.

TV 2 får opplyst at rundt 70 nynazister deltok i helgens demonstrasjon i Kristiansand. Av dem var rundt 20 nordmenn. De fleste var svenske statsborgere.

Flere hundre demonstranter fra DNM, som er Nordens største nynazistiske gruppe, marsjerte også i november i fjor i Stockholm. Gruppen er den best organiserte og mest hierarkiske nynazistiske gruppen i Norden, og er den gruppen sikkerhetspolitiet i de ulike nordiske landene er mest bekymret for på grunn av voldspotensialet.

– Vi kjemper for det nordiske folkets overlevelse og frihet, sa lederen for den norske delen av organisasjonen til TV 2 i oktober 2016.

Dømt for bombeattentater

I juli i år ble tre menn tilknyttet DNM dømt for bombeattentater mot flyktninger og en venstreorientert gruppe i Göteborg.

I garderobeskapet til Viktor Melin (23) fant politiet uniformsskjorten og propagandamateriell.
I garderobeskapet til Viktor Melin (23) fant politiet uniformsskjorten og propagandamateriell. Foto: Säkerhetspolisen

I januar 2017 eksploderte en bombe utenfor et asylmottak, og en renholder ble alvorlig skadd. Samme måned fant en vaktmester en bombe utenfor et annet asylmottak. Og i november i fjor eksploderte en bombe utenfor lokalet til en venstreorientert gruppe.

Viktor Melin (23), som var lokal leder for en av DNMs kampgrupper i Göteborg, medvirket i alle tre angrepene.

Viktor Melin var blant fanebærerne under demonstrasjonen i Stockholm i november 2016.
Viktor Melin var blant fanebærerne under demonstrasjonen i Stockholm i november 2016. Foto: TV 2

– Å allfader Odin, vi skal ta tilbake vårt land. Å du jøde, å du muslim, vi nordmenn har våknet igjen og vi kommer til å ta tilbake Norden, hadde Melin lest inn på en diktafon som politiet fant under en husransakelse.

Under demonstrasjonen i Stockholm i november 2016 var han iført uniformsskjorte og medlemsnål, og bar nynazistgruppens fane.

På uniformsskjorten var det et merke som bare DNMs aktivistmedlemmer kan bære. Drøye to måneder før han var fanebærer i Stockholm, hadde han fått militær trening av den russiske militsgruppen «Partizan».

Bildet er fra Säpos spaning på nynazistene Viktor Melin og Anton Thulin. Foto: Säkerhetspolisen 
Bildet er fra Säpos spaning på nynazistene Viktor Melin og Anton Thulin. Foto: Säkerhetspolisen 

23 år gamle Melin ble dømt til åtte år og seks måneders fengsel i Göteborg tingrett for drapsforsøk.

51 år gamle Ulf Jonasson ble dømt til fem års fengsel for medvirkning, og Anton Thulin (20) ble dømt til ett år og seks måneders fengsel fordi han hjalp til på ett av stedene.

Fikk våpentrening i Russland

Svensk påtalemyndighet pekte på at Thulin og Melin fikk militær opplæring i Russland i forkant, av en organisasjon som igjen knyttes til en russisk nynazistgruppe som samarbeider med Den nordiske motstandsbevegelsen.

Hos nynazisten Viktor Melin (23) fant politiet en perm med opplysninger om russiske automatvåpen av typen Kalasjnikov.
Hos nynazisten Viktor Melin (23) fant politiet en perm med opplysninger om russiske automatvåpen av typen Kalasjnikov. Foto: Säkerhetspolisen

Da det svenske sikkerhetspolitiet ransaket 23-åringens bolig, fant de opplysninger om russiske våpen i en perm.

Det ble også funnet notater om sprenglegemer, radiokommunikasjon og militær førstehjelp. Og passfoto som ble brukt til russiske visumsøknader, ble funnet i 23-åringens nattbord.

Under forhør i mars i år ble 20-åringen konfrontert med en reise han foretok til St. Petersburg høsten 2016.

Thulin hevdet først at han hadde vært der på ferie, men så ble det lagt frem bevis for at han hadde vært på en paramilitær treningsleir og fått våpenopplæring der.

Politiets etterforskere hadde funnet bildebevis på VK, den russiske varianten av Facebook. Sammen med 23-åringen poserte han med stridsutrustning og våpen.

Melin (23) hadde dessuten fortalt sin arbeidsgiver at han fikk et militærkurs med våpenopplæring i Russland, og Säpo hadde funnet en rekke bevis på at reisen ble gjennomført.

20-åringens mobiltelefon hadde til og med vært koblet til det trådløse nettverket til den høyreekstreme organisasjonen «Partizan», som står bak treningsleiren.

Den ultranasjonalistiske militsgruppen hevder de forbereder russere til den neste krigen, skrev Washington Post etter å ha besøkt treningsleiren i vinter. Russiske frivillige har ifølge Säpo benyttet treningsleiren i St. Petersburg før de reiste til konflikten i Ukraina.

Det svenske sikkerhetspolitiets etterforskning viste at nynazistene Anton Thulin (20) og Viktor Melin (23) var på den paramilitære treningsleiren i Russland i august 2016.
Det svenske sikkerhetspolitiets etterforskning viste at nynazistene Anton Thulin (20) og Viktor Melin (23) var på den paramilitære treningsleiren i Russland i august 2016. Foto: VK/Partizan