Ingebrigtsen: – Dessverre er jeg en dårlig taper

Fra bruktbilselger på Lillestrøm til suksesstrener. Etter en turbulent vårsesong er det nå Champions League som gjelder for Kåre Ingebrigtsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lerkendal/Bergen (TV 2): I juli 2012 ble Kåre Ingebrigtsen hentet fra jobben som bruktbilselger i Lillestrøm. Turen gikk til Viking, der han ble assistenttreneren til Kjell Jonevret.

Fem år senere er han Rosenborg-trener og har vunnet «the double» to sesonger på rad.

– Det er som i fotballen ellers – små marginer. Da jeg var bilselger på Lillestrøm, så jeg for meg et liv utenom fotballen. At jeg sitter her i dag er nok litt tilfeldigheter. Definitivt.

– Så du hadde ikke trodd dette?

– Jeg ville ikke trodd det, men jeg hadde håpet. Troen har ikke vært like stor.

– Hvorfor ikke?

– Skal du komme hit som trener må du ha en del erfaring, og på det tidspunktet hadde ikke jeg noen voldsom erfaring. At Rosenborg skulle ansette meg helt utenifra som bilselger... Det håper jeg ikke de hadde gjort!

– Dessverre en dårlig taper
Onsdag kan Ingebrigtsen sikre RBK europacupspill til høsten dersom Celtic slås på Lerkendal. Uansett resultat fortsetter Europa-eventyret. Vinner Celtic skal Rosenborg spille Europaliga-playoff.

Om Celtic blir slått kan RBK sikre seg en plass i Champions League i neste runde, og skulle det bli tap der vil trønderne likevel gå rett inn i Europaliga-gruppespillet.

Resultatet mot Celtic var oppløftende etter det som har vært en turbulent sesong for Ingebrigtsen. Det har tidvis stormet rundt ham etter en del friske uttalelser, og på spørsmål om han er en dårlig taper kommer svaret kjapt.

– Ja. Det må jeg dessverre si at jeg er.

– På hvilken måte?

– Uff... Jeg ser på meg selv som en forholdsvis blid og hyggelig fyr, men det er ikke alltid jeg er det når jeg har tapt. Da er lunten kortere, og jeg tar flere dårlige avgjørelser enn ellers.

– Er det noe spesielt du tenker på?

– Nei, men det har gjennom et brukbart langt trenerliv vært et par ganger jeg burde gått en runde til rundt banen i stedet for å gå rett inn i pressesonen og si noe jeg ikke burde ha sagt. Jeg skal ikke si at det ikke skjer igjen, det kan jeg ikke si, men jeg prøver i hvert fall å være så rolig jeg kan når jeg går dit. Så får vi heller bare unngå å tape, det er den beste måten å gjøre det på, sier Ingebrigtsen.

– Folk er veldig interessert i å mistolke
Han mener selv at det ikke er nye sider av seg selv han har vist.

– Nei, jeg hadde dem da jeg var i Glimt og Ranheim også. Det er ikke nye sider, men oppmerksomheten i Rosenborg er litt større enn andre steder. Det er et vinnerinstinkt, både på godt og vondt, sier han.

– Er det da vi som tolker deg litt annerledes ettersom det er første gang det har gått litt trått siden du kom til Rosenborg?

– Ja, det tror jeg. Da jeg kom inn i Rosenborg som trener sa jeg ofte mye samme som jeg gjør nå. Men da var Molde var klart best i Eliteserien. Da jeg sa vi skulle vinne serien og være lokomotivet i norsk fotball, syntes folk det var artig fordi de trodde ikke det kom til å skje. Når jeg sier det samme nå, er jeg egentlig bare arrogant... Det går an å være langt mer humoristisk og spøke litt når jeg trener andre klubber. Gjør du det som Rosenborg-trener, er du fort arrogant. Folk er veldig interessert i å mistolke det, sier Ingebrigtsen.

– Føler du at folk leter etter feil eller tolker feil med vilje?

– Ja, jeg gjør det. Hadde jeg sagt det i Viking hadde det vært fleip og moro, men her synes de vi heller burde holde kjeften vår, smiler RBK-treneren.

– Vanvittig med fotballeksperter
Spesielt mai var tøff. Resultatene var svake, og han ble kritisert for å fortsette å gi tillit til Nicklas Bendtner. Men var kritikken berettiget?

– Det er vanvittig med fotballeksperter. De spretter opp i hytt og gevær. Det er helt greit. Det er mange fotballeksperter som er flinke, og så er det en del som egentlig ikke har noen bakgrunn for å være flinke. Så synes jeg også media har endret seg veldig. De leter etter saker på Twitter og så videre. Det er ingen faglig begrunnelse. For å kunne kalle seg fotballekspert,,, Jeg har ikke møtt noen av dem på Rosenborg-trening. Det uttrykket har blitt vannet ut, det er ikke mye farge igjen i det.

– Påvirker deg i noen grad?

– Nei. Det gjør det ikke. I Bodø hadde jeg tøff periode der vi rykket ned, og jeg lærte mye. Jeg er vel ikke så flink som media skriver når vi gjør det bra, og så er jeg heller ikke så dårlig som de skriver når vi ikke gjør det like bra. Jeg er nok verken et geni eller en idiot, men som resten av Norge: Midt i leia stort sett hele tiden. Jeg er nok ikke den beste fotballtreneren i verden, men heller ikke den verste.

– Hvilke sider av deg selv om trener mener du er svake, eller må videreutvikles?

– Mange sider. Men jeg har høstet masse erfaring fra junior i Rosenborg til Ranheim, Bodø/Glimt og Viking. Jeg har fått med meg veldig mange nivåer og lært masse underveis. Det er med trenere som spillere; erfaringen er enormt viktig. Jeg har gjort mye rart, forhåpentligvis lært av det, så jeg gjør mindre rart i dag. Nå er jeg langt mer trygg på hva jeg skal gjøre og hvordan jeg ønsker at treningshverdagen vår skal være, sier han.

– Hva betyr disse kampene dere skal spille nå for erfaringen din som du skal bygge opp?

– Det gjør meg langt roligere med erfaringen jeg har til å gå inn i slike kamper. Jeg har spilt på internasjonalt nivå selv og vært med som assistent i Rosenborg i tre-fire kamper i Champions League i 2007. Jeg fikk et lite innblikk i det. Så jeg har egentlig en ganske stor ro når jeg går inn i dette. I hvert fall mot Celtic. Det var verre mot Dundalk hvor egentlig alt står på spill. Nå er vi sikret muligheten for fortsatt spill i Europa. Vi har en mulighet til å komme oss til playoff i Champions League, og det står på veggen på Brakka at det er ganske stort.

– Tenk at 90 minutter kan bety så mye…

– Det er utrolig viktige 90 minutter for oss, det er en enormt viktig kamp.