KONTROVERSIELT: Steve Bartman stopper ballen rett før den kanskje hadde gått i hansken til Chicago Cubs' Moises Alou.
KONTROVERSIELT: Steve Bartman stopper ballen rett før den kanskje hadde gått i hansken til Chicago Cubs' Moises Alou. Foto: Amy Sancetta/AP Photo

Supporteren gikk i dekning etter at dette gjorde ham til en forhatt mann. 14 år etter blir han hedret av klubben

Chicago Cubs gir Steve Bartman en World Series-ring som unnskyldning for tort og svie etter hendelsen i 2003.

Steve Bartman har på grunn av hets ikke gått på en Chicago Cubs-kamp siden han fikk skylden for et tap i 2003.

Nå prøver baseball-laget å legge saken bak seg ved å gi supporteren en offisiell World Series-ring etter at Cubs endelig fikk slutt på trofétørken og vant for første gang på 108 år i fjor.

– Vi håper at dette kan bidra til å få en slutt på et uheldig kapittel i klubbens historie, sier eier Tom Ricketts i en uttalelse.

RINGEN: Slik ser ringen Steve Bartman får av Chicago Cubs ut. FOTO: Chicago Cubs.
RINGEN: Slik ser ringen Steve Bartman får av Chicago Cubs ut. FOTO: Chicago Cubs.

– Selv om ingen gest helt og fullt kan lette den offentlige byrden som han har opplevd i mer enn ett tiår, følte vi at det var viktig at Steve vet at han har vært, og fortsatt vil være, omfavnet av denne organisasjonen. Etter alt han har ofret, så er vi stolt over å hedre Steve Bartman med denne gaven i dag.

Fanget ball før Cubs-spiller

Cubs-supporteren ble hatobjekt etter å ha stoppet en ball som Moises Alou trolig hadde fanget i den sjette kampen i sluttspilloppgjøret mot Florida Marlins i 2003.

Ballen ble slått mot tribunen, men var akkurat innenfor rekkevidde for Alou som strakk seg så lang han var da Bartman stoppet ballen.

IKONISK ØYEBLIKK: Steve Bartman, med caps, briller og høretelefoner stopper ballen før Moises Alou fikk tak i den i kampen 14. oktober 2003.
IKONISK ØYEBLIKK: Steve Bartman, med caps, briller og høretelefoner stopper ballen før Moises Alou fikk tak i den i kampen 14. oktober 2003. Foto: AP Photo/ Morry Gash

På det tidspunktet ledet Chicago Cubs og så ut til å ta seg til World Series-finalen - og dermed en mulighet til å vinne den for første gang siden 1908. Etter Bartman-hendelsen snudde kampen, og Florida Marlins gikk videre til å vinne hele kampserien i kamp sju.

Alou har uttalt at han er 100 prosent sikker på at han ville fanget ballen, men har flere ganger uttalt at supporteren som ødela for ham burde tilgis.

Det er vanlig i baseball-kamper at supportere prøver å fange baller som blir slått opp på tribunen.

Måtte ha politibeskyttelse

Cubs' prøvde å forsvare Bartman med at alle supportere ville gjort det samme når ballen kom mot dem, men uten at det hjalp. Det gjorde heller ikke hans egen unnskyldning, eller at spillerne uttalte at det var de som hadde sviktet.

Andre supportere la skylden på Bartman, som måtte ha politibeskyttelse ut av arenaen og i tiden som fulgte.

Informasjon om hans bostedadresse ble lagt ut på ulike diskusjonsforum raskt etter kampen, og på et tidspunkt var det seks politibiler utenfor huset hans for å beskytte ham fra de rasende medsupporterne.

Til dags dato har han ikke vært tilbake på Wrigley Field for å støtte laget, av frykt for egen sikkerhet.

– Håper at alle kan lære av min opplevelse

– Selv om jeg ikke anser meg selv som verdig en slik ære, er jeg dypt rørt og oppriktig takknemlig over å motta en offisiell Chicago Cubs 2016 World Series-mesterskapsring. Jeg er lettet og håpefull om at sagaen rundt 2003-hendelsen som involverer meg og familien min endelig er over, sier Bartram i en uttalelse.

Han ber folk tenke seg om hvordan man behandler andre.

– Jeg mottar denne ringen med ydmykhet. Ikke bare som et symbol på en av de mest historiske prestasjonene i sport, men som en viktig påminner for hvordan vi burde behandle hverandre i dagens samfunn. Jeg håper at alle kan lære fra min opplevelse og se sport som underholdning og unngå å gjøre folk til syndebukk, sier Bartman.

– Videre håper jeg denne gesten vil starte en viktig renselses- og forsoningsprosess for alle involverte. I den forbindelse ber jeg om at media respekterer mitt privatliv, og privatlivet til familien min. Jeg vil ikke delta i noen intervjuer eller komme med ytterligere offentlige uttalelser akkurat nå.