300 politifolk var i beredskap på Rygge. Hvorfor ble ikke de brukt til å stanse nynazistene?

Nynazister marsjerte blant barnefamilier i Kristiansand. Vil de få lov til å ta seg til rette også neste gang?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I flere måneder har politiet forberedt seg på å stanse nynazister fra gruppa som kaller seg Den Nordiske Motstandsbevegelsen. Det er den største og best organiserte høyreekstreme grupperingen i Sverige, Finland og Norge akkurat nå. Mange av medlemmene er dømt for alvorlig kriminalitet som vold, mishandling og drap. De hyller Hitler, hater homofile, fornekter jødeutryddelsene og oppfordrer til rasekrig.

Trussel mot rikets sikkerhet

Ifølge svensk sikkerhetspoliti er grupperingen den største innenrikstrusselen mot Sverige. Den finske sikkerhetstjenesten mener de er så farlige at de bør forbys. Også norske PST er svært bekymret. Dette er nemlig folk som ikke bare står for ekstreme ytringer. De står også bak ekstreme handlinger.

Og det er disse menneskene som marsjerte i Kristiansand på lørdag. Midt blant barnefamilier i sommerbyen gikk ekstremistene med sine faner og voldelige hatideologi. Mange har reagert på at politiet lot dem gå i fred i ytringsfrihetens navn. Et par motdemonstranter som ville se nynazistene inn i øynene ble derimot bortvist.

Det er flere ubesvarte spørsmål etter politiets opptreden. Hva skjedde egentlig i kulissene?

Hundrevis i beredskap

Nynazistene søkte om tillatelse til å demonstrere i Fredrikstad den 29.juli. Det fikk de ikke lov til. Politiet fryktet sammenstøt og avslo søknaden. Ifølge politilovens paragraf 11 må politiet og grunneier varsles hvis man vil avholde en demonstrasjon på offentlig sted. Men det er ikke straffbart å bryte paragrafen. Hvis politiet gir et pålegg om å fjerne seg er det straffbart å ikke følge ordren.

Politiet fryktet derfor at nynazistene ville dukke opp uansett og holde en demonstrasjon i Østfold. Derfor ble det kalt inn mye ekstra mannskap. TV 2 vet at rundt 300 politifolk sto i beredskap på nedlagte Rygge flyplass. Også Oslo politidistrikt ga bistand i form av mobilt innsatskonsept og politihelikopter. Der trente de i mange timer med opprørsbiler på hvordan håndtere nynazistene hvis det skulle oppstå bråk. Selv pågripelsesteknikkene ble finpusset.

I mellomtiden begynte det å komme nynazister fra både Sverige og Finland. Mange samlet seg i Oslo, mens noen ble stoppet på grensen med våpen.

Hvorfor ble det ikke bedt om bistand?

Kvelden før fikk politiet opplysninger om at demonstrasjonen ville bli flyttet til Kristiansand. Hva skjedde i disse timene? Hvorfor ba ikke Agder politidistrikt om bistand fra politidistrikt Øst? Det sto jo tross alt 300 politifolk klare på Rygge. Ifølge politimesteren i Øst ga de tilbud om bistand, men Agder takket nei. Var pengehensyn og økonomi en faktor eller var det kun politifaglige vurderinger? Ble det vurdert å stanse nynazistene før de i det hele tatt kom seg til Sørlandet? Og hva gjorde Politidirektoratet mens alt dette pågikk? Gjennom sitt situasjonssenter har de blitt fortløpende orientert før, under og etter demonstrasjonen.

Politiet i Kristiansand sier de lot ekstremistene marsjere fordi de ikke ville ha bråk. De valgte altså å ikke bruke makt. Hva vil norsk politi gjøre neste gang voldelige ekstremister fra Den Nordiske Motstandsbevegelsen setter kursen mot en by eller tettsted i Norge? Nynazistene skryter allerede på sine nettsider av hvor vellykket markeringen var. De har definitivt fått mer selvtillit av å vise seg frem i Norge.

Kanskje på tide at Politidirektoratet utarbeider en nasjonal instruks på hvordan kriminelle og aggressive nynazister skal stanses av politiet. Eller skal de få lov til å ta seg til rette og marsjere hvor de vil – også neste gang?