Slik svekkes USA av Putins diplomatutvisning

Russlands president Vladimir Putin studerer en globus under Marinens dag i St. Petersburg.
Russlands president Vladimir Putin studerer en globus under Marinens dag i St. Petersburg. Foto: ALEXEY NIKOLSKY/AFP/NTB scanpix
– Dette vil svekke USAs mykmaktskapasitet, sier NUPI-forsker Njord Wegge til TV 2.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

President Vladimir Putin sa søndag at Russland vil fjerne 755 ansatte ved USAs ambassade og konsulater, på grunn av sanksjonene USA vedtok natt til fredag.

Det amerikanske utenriksdepartementet vurderer ifølge The Guardian hvordan de vil svare.

En amerikansk tjenestemann betegnet tiltakene som både beklagelige og grunnløse og la til at Washington nå vurderer hvordan de skal svare.

Seniorforsker Njord Wegge ved NUPI sier at det amerikanske diplomatiets kapasitet i Russland utvilsomt vil svekkes av Putins vedtak.

– Det er en symbolsk handling som også har substans. Dette vil svekke USAs mykmaktskapasitet, sier Wegge til TV 2.

Alt tyder på at de opprinnelige nyhetsmeldingene om masseutvisninger av amerikanske diplomater ikke stemmer, skriver Washington Post.

Ifølge en rapport fra 2013 er det drøyt 1200 ansatte ved ambassaden og konsulatene, og over 900 av dem er lokalt ansatte – det vil si russere. Vedtaket vil dermed ramme russiske statsborgere som er ansatte i støttefunksjoner. Å fjerne oversettere, kjøkkenpersonell og sjåfører vil likevel ramme diplomatiet, tror NUPI-forskeren.

– Når det kuttes i støttepersonell, vil det indirekte svekke amerikansk diplomati, som er kjent for å ha store ressurser, forklarer Wegge.

Russlands vedtak gjør forholdet mellom USA og Russland kjøligere, sier NUPI-forskeren.

NUPI-forsker Njord Wegge.
NUPI-forsker Njord Wegge. Foto: NUPI

– Vi går nok ikke mot en ny kald krig, det er kanskje mer korrekt å si at Russland viser seg i stand til å være en stormakt, herunder påvirke den internasjonale agendaen, noe de lenge har ønsket. Dette er en ny omdreining i negativ retning, sier Wegge.

Vladimir Putin sier ifølge NTB at russerne lenge har vist tilbakeholdenhet overfor de amerikanske påstandene om at Russland har forsøkt å manipulere det amerikanske presidentvalget. Han legger til at Russland heller ikke har svart på amerikanske sanksjoner.

– Vi hadde håpet på at situasjonen ville endre seg, men hvis det skjer, så skjer det ikke med det første. Jeg tenkte det var på tide å vise at vi ikke la dette rulle og gå uten å gi et svar, sier Putin til TV-kanalen Rossija 1.

Det russiske utenriksdepartementet meddelte fredag at antallet amerikanske og lokalt ansatte ved den amerikanske ambassaden i Moskva og tre konsulater skal settes til 455, nøyaktig det samme som Russland har av diplomater og lokalt ansatte i USA.

Putin sier at over tusen personer, amerikanske og lokalt ansatte, arbeider ved de amerikanske diplomatiske stasjonene I Russland Han ville ikke forklare hvordan det nøyaktige tallet på 755 kutt er kommet, men det omfatter både diplomater og lokalt ansatte. Nedskjæringen skal skje innen 1. september.

Trump vil godkjenne

USA har tidligere innført en rekke sanksjoner mot Russland. I midten av juni vedtok Senatet sanksjoner som en reaksjon på russisk innblanding i valget i fjor, og tidligere har USA reagert på landets innblanding i Ukraina.

De nyeste sanksjonene ble fredag vedtatt med stort flertall i Kongressen i Washington. I tillegg til sanksjoner mot Russland, omfatter loven også nye tiltak mot Nord-Korea og Iran.

De nye sanksjonslovene har klausuler som krever at presidenten går til Kongressen hvis han vil reversere dem eller myke dem opp. Det hvite hus har varslet at president Donald Trump vil godkjenne tiltakene, til tross for at han har ønsket seg en oppmykning i forholdet til Russland.

EU-motstand

Utover at punktet om Nord-Korea ble lagt til i forslaget som ble vedtatt fredag, er det uklart hvilke endringer som er med fra det forslaget som ble vedtatt med overveldende flertall i Representantenes hus onsdag.

Ifølge BBC rammer sanksjonene som ble vedtatt i Representantenes hus, nøkkelindustrier i Russland, som jernbane, shipping, metallproduksjon og gruvedrift. De omfatter også restriksjoner på selskaper som handler med russisk oljeindustri.

EU var kritiske til dette. Mange EU-land er avhengige av Russland som gassleverandør, og i disse dager forhandler unionen med Russland om bygging og drift av gassrørledningen Nord Stream 2.

– Hvis våre bekymringer ikke blir tatt på alvor, står vi klare til å handle deretter i løpet av få dager, het det i en uttalelse fra EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker onsdag. (TV 2/NTB)

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook