Cristiano Ronaldo, her fra en treningsøkt med landslaget tidligere i sommer. Foto: AFP PHOTO / FRANCK FIFE
Cristiano Ronaldo, her fra en treningsøkt med landslaget tidligere i sommer. Foto: AFP PHOTO / FRANCK FIFE

Dommeren om Ronaldo-påstand: – Du tar feil

Real Madrid-stjernen avviste all skyld, og hevder han er på tiltalebenken bare fordi han er den han er.

I juni ble det kjent at den spanske påtalemyndigheten hadde opprettet sak mot portugiseren. Han er beskyldt for å ha unndratt seg skatt på 14,7 millioner euro, rundt 136 millioner kroner, gjennom å bruke skatteparadiser i utlandet i årene 2011 til 2014.

Ronaldo måtte svare for seg i en domstol i Pozuelo de Alarcon, en rik forstad til Madrid. Han møtte opp rett fra ferie, og i retten måtte han svare på spørsmål fra dommer Monica Gomez i rundt 90 minutter.

Real-stjernen nektet for å ha gjort noe galt, skriver nyhetsbyrået AP.

Avfeid av dommeren

32-åringen brukte en bakdør for å slippe unna den ventende pressen.

– Dersom jeg ikke het Cristiano Ronaldo, ville jeg ikke ha sittet her, sa Ronaldo bak de lukkede dørene ifølge opplysninger avisen AS har fått.

Det avfeide imidlertid dommer Gómez Ferrer.

– Du tar feil. Mange anonyme personer har sittet akkurat der du sitter. Du er under etterforskning for påstått finansiell kriminalitet basert på bevis gitt fra påtalemyndigheten. Utover det er det min plikt å komme med en dom, sa dommeren.

Fotballstjernen gjentok imidlertid påstanden i sin neste uttalelse.

– Nei, nei. Alt dette skjer fordi jeg er Cristiano Ronaldo.

Påtalemyndighetens påstand om Ronaldos skattesnusk skal være basert på en rapport fra det spanske skattevesenet (AEAT). Anklagene går ut på at Ronaldo i 2010 opprettet en forretningsstruktur som skulle skjule deler av inntektene hans i Spania.

Risikerer fengsel
De første anklagene mot stjernespilleren dukket opp i forbindelse med «Football Leaks»-avsløringen i desember i fjor.

Ronaldos agentbyrå uttalte da at han har oppfylt sine skattemessige forpliktelser, og at dokumentasjonen var oversendt skattemyndighetene i Spania.

32-åringen, som ifølge Forbes er verdens best betalte idrettsutøver, har avfeid alle anklager. Portugiseren risikerer fengselsstraff om han blir funnet skyldig.

Flere saker

Flere andre Spania-proffer er også tatt for skattefusk de siste årene. Spanske myndigheter legger ned store ressurser i å etterforske disse sakene.

Barcelonas superstjerne Lionel Messi ble i fjor sommer dømt til fengsel i 21 måneder og 19 millioner kroner i bot for skatteunndragelser. Han slapp å sone fordi slike førstegangssaker i Spania gir betinget fengsel.

Tidligere i sommer ble det også kjent at Manchester United-manager José Mourinho er under etterforskning for skatteunndragelser på rundt 30 millioner kroner. Saken dreier seg om årene 2011 og 2012, da han var trener i Real Madrid.

(©NTB)