– Jeg hatet dette landet og menneskene som bodde her

Den syriske svømmeren Yusra Mardini (20) er tilbake i Budapest, to år etter at hun ankom byen som flyktning. Nå er hun en av svømme-VMs mest populære utøvere.

Yusra Mardini (20) ble for alvor kjent under OL i Rio de Janeiro i 2016. Historien til Mardini og hennes to år eldre søster, rørte mange.

Øverst: Se Mardini svømme i OL

Fra å ha svømt for livet i Middelhavet gikk veien til OL for den da 18 år gamle svømmeren.

I forbindelse med svømme-VM er hun nå tilbake igjen i Ungarn og Budapest, stedet hun ankom sommeren 2015, da flyktningkrisen var på sitt aller verste.

– Politiet var de verste

Foran et samlet pressekorps fortalte 20-åringen om hva som møtte henne i Budapest, tilbake i 2015.

– Ungarn var fryktelig, det var skikkelig tøft. Alle flyktninger er redde for å havne i Ungarn, sa Mardini ifølge svenske Expressen.

For to år siden var Mardini og hennes søster Sarah (20) to av et 20-talls personer ombord i en oppblåsbar båt på vei over Middelhavet, fra Izmir i Tyrkia til den greske øyen Lesvos. Da båten fikk motorhavari holdt Yusra og hennes søster båten flytende sammen med to menn. I hele 3,5 timer svømte de før de kunne gå i land i trygghet.

Yusra Mardini har blitt en viktig stemme for verdens flyktninger.
Yusra Mardini har blitt en viktig stemme for verdens flyktninger. Foto: Martial Trezzini

Senere endte de opp i Ungarn, sammen med tusenvis av andre flyktninger. Her sov de på gulvet på togstasjoner, i konstant frykt for det ungarske grensepolitiet.

– Jeg hatet dette landet og jeg hatet menneskene her. Jeg tenkte at jeg skulle komme tilbake hit som vanlig turist en vakker dag når jeg var rik. Dette stedet knuste hjertet mitt, sa hun.

Mardini fortalte på pressekonferansen at det verste var aggresjonen hun ble møtt med av det ungarske politiet.

– Situasjonen her var fryktelig. I andre land kunne de håndtere det bedre, men her var det vanskelig.

– Det er nesten et dødt liv

Til slutt klarte Mardini og søsteren å komme seg til Berlin. For ett år siden var hun i Rio for å representere Syria i OL. Nå har den lange ferden tatt henne tilbake igjen til Budapest.

Men denne gangen er hun ingen flyktning, og til tross for at hun ikke er den som svømmer raskest, er hun nå en av VMs aller største stjerner. Hun har likevel ikke glemt dem som fortsatt kjemper for å overleve i hjemlandet.

– Det er ingen elektrisitet, ingen vann. Det er liv, men det er nesten et dødt liv fordi man vet ikke hva som vil skje om ett minutt, om ett sekund, sa den syriske svømmeren.

Nå ser hun fremover.

– Jeg vil tilbake til de olympiske leker. Jeg vil konkurrere for hjemlandet mitt.