Slik er planen for å knekke Fourcade

– Jeg trenger ett år til, sier Johannes Thingnes Bø.

SANDNES (TV 2 Sporten): De tre siste sesongene har Johannes Thingnes Bø vært Norges beste og mest stabile skiskytter.

I en alder av 24 har han allerede en merittliste de fleste kan misunne ham: To individuelle VM-gull, tolv enkeltseirer i verdenscupen og to strake topp tre-plasseringer i den sammenlagte verdenscupen.

Men fortsatt er han bare i startgropen av sin seniorkarriere. Og fortsatt har han mye å gå på: Sist sesong økte han treffprosenten sin fra 85 til 89. Til vinteren har han til hensikt å fortsette progresjonen på standplass.

– Jeg skyter ekstremt godt på trening om dagen. På stående bommer jeg nesten ikke. Det er en fantastisk deilig følelse, og jeg håper jeg gjør det samme til vinteren. Nå føles det som en lek, sier Thingnes Bø og gliser.

TV 2 har tatt ham med på en 16 meter lang båt med over 1000 hestekrefter. Thingnes Bø har ambisjoner om å ta båtførerprøven, men må foreløpig nøye seg med en smakebit på kapteinsrollen.

Thingnes Bø mestrer alle oppgavene han får på første forsøk, og manøvrerer det over 20 tonn tunge fartøyet med imponerende letthet.

– Fantastisk! Han har feelingen. Han gjør de rette tingene og tar det med ro, roser instruktør Egil Nyland.

Kapteinsrollen – om enn høyst uoffisiell – har han også tatt på landslaget i kraft av sine prestasjoner.

– Den som er best, blir litt kaptein. Nå har jeg de beste resultatene fra de siste årene. Det er tre andre på laget som er mer meritterte enn meg. Vi har ingen synlig kaptein, men det er viktig med folk som gjør det godt, som kan lede an litt, sier han.

I starten av seniorkarrieren var det alt eller ingenting som gjaldt. Enten sto han på øverst på pallen – eller så var han helt utenfor. Farten i sporet var tidvis enorm, mens skytingen varierte fra briljant til det håpløse.

Nå er farten i sporet litt lavere og skytingen mye bedre. Det siste takker han Siegfried Mazet for – franskmannen som var Martin Fourcades skytetrener i ti år.

– Det er godt å ha Siegfried her, som utfordrer deg hele tiden, også når det går på skinner. Han er virkelig en god trener. Jeg kan takke ham for resultatene på skytebanen.

– Hva er det med Siegfried?

– Jeg har sykt trua på det han sier. Når han sier og forklarer en ting, brenner han skikkelig for det. Du tror på at det vil gjøre deg bedre. Hvis en ordinær klubbtrener hadde sagt det samme til meg, ville jeg nok stilt spørsmål ved om det var riktig. Men respekten for Siegfried er så stor. Da blir det lettere å suge til seg lærdommen.

– Så du skjønner at Fourcade var misfornøyd med å miste ham til Norge?

– Siegfried er den beste skytetreneren i hele verden, helt sikkert. Jeg håper han blir i mange år. Vi prøver å få ham til å flytte til Norge permanent, sier Thingnes Bø, og legger til at han har forsøkt å selge inn Stryn som en slags propagandadestinasjon for Norge og norsk natur.

Men selv med gamletreneren til Fourcade var franskmannen mer suveren enn noensinne sist sesong. Med noen unntak var han nesten alltid foran vår bestemann i mål.

– Når skal du begynne å slå Fourcade oftere enn han slår deg?

– Det er kjedelig å si i en OL-sesong, men jeg trenger ett år til for å stabilisere skytingen. Får jeg tryggheten på det, så kan jeg kjøre på igjen i langrenn. Det fungerte veldig bra i fjor, og jeg hadde stor framgang på ett år. Derfor vil jeg bruke ett år til å heve meg ytterligere der. Fort nok til å kunne vinne skal jeg gå uansett. Men innen et par år skal jeg være komplett: Med god og rask skyting, hvor jeg treffer nesten hele tida, og er den raskeste i sporet.

– Da blir du så godt som uslåelig?

– Det er målet mitt. Det er målet for alle, men jeg mener jeg har en mulighet til å bli det, svarer Thingnes Bø.

Men han legger ikke skjul på at fjoråret var et skremmeskudd fra Fourcade.

– Enten var det slik at franskmannen fikk et kjempeløft, eller så gikk det litt ned for oss andre. Jeg tror det var en kombinasjon. Men det er absolutt mulig å gå fortere enn jeg gjorde i fjor.

– Jeg klarer ikke å forklare hvorfor jeg var raskere før enn nå. Tidligere trente jeg langt mindre skyting. På de fysiske hardøktene kjørte jeg bare på

Trener Egil Kristiansen varslet før sesongslutt at det skulle trenes mer og hardere i vårmånedene enn det har vært tradisjon for i skiskyting.

Det har de da også gjort.

– Vi begynte tidlig med samling i starten av mai. Jeg trente også smart og godt i april, så det ikke ble så tungt å starte. I stedet fikk jeg trent veldig bra fra start, og har egentlig ligget på forskudd hele sommeren. Skytinga sitter, og ting ligger til rette for å bli en bra vinter. I august blir det kaldere i været, bladene faller fra trærne, og det er da jeg våkner til live, varsler han.

Forhåpentligvis er han på sitt aller beste i februar, under OL i Pyeongchang.

– Tør du si at du skal ta gull der?

– Ja, ja. Det er bankers – selvfølgelig er gull målet. Jeg har kjempetro på at jeg skal greie det og gleder meg veldig. Det må bli gull, det er ingenting annet som teller i et OL. Hvis ikke har det vært en dårlig sesong, fastslår en alltid ambisiøs Thingnes Bø.

Fredag kveld gikk Thingnes Bø fellesstart i Sandnes' gater. Etter å ha startet med tre bom på første liggende, dunket han ned 15 av 15 blinker på de neste. Han kom likt inn til siste stående med Emil Hegle Svendsen, som også skjøt feilfritt, men Thingnes Bø skjøt lynraskt og gikk ut med seks sekunders forsprang. På sisterunden var han aldri truet