NY I JOBBEN: Omstridte Anthony Scaramucci ble utnevnt til kommunikasjonsdirektør i Det hvite hus 21. juli. Det har vært noen hektiske dager for Scaramucci.   
NY I JOBBEN: Omstridte Anthony Scaramucci ble utnevnt til kommunikasjonsdirektør i Det hvite hus 21. juli. Det har vært noen hektiske dager for Scaramucci.    Foto: Pablo Martinez Monsivais

Ekspert: – Helt uvirkelig!

Trumps nye kommunikasjondirektør hudflettet Trumps stabssjef og strateg: – Han suger sin egen kuk

Trumps ferske kommunikasjonsdirektør ringte politisk journalist for å true ham til å oppgi kildene sine. Så begynte han å hetse sine egne kollegaer grovt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

President Trumps nyansatte kommunikasjonssjef Anthony Scaramucci har hatt en tøff start.

Han gjorde det imidlertid ikke enklere for seg selv da han onsdag kveld ringte en politisk journalist og forsøkte å true vedkommende til å oppgi kilder.

Grunnen til at kommunikasjonsdirektøren var rasende var en twitter-melding New Yorkers Washington-korrespondent Ryan Lizza hadde postet noen timer tidligere.

Truet med sparken

Her avslørte Lizza, basert på informasjon fra en «Senior White House official», at Scaramucci spiste middag med president Trump, førstedamen og de to Fox News-toppene Sean Hannity og Bill Shine.

Årsaken til at dette var interessant, ifølge Lizza, var at det kan være et signal om at presidenten mottar råd fra Hannity, eller at han var interessert i å ansette Shine.

Denne lekkasjen falt ikke i god jord hos Scaramucci, som i telefonsamtalen med Lizza, krevde å få vite hvem som hadde lekket informasjonen om middagen.

New Yorker-journalisten svarte med å skrive en artikkel basert på den svært oppsiktsvekkende telefonsamtalen fra Scaramucci.

Her forteller han at Scaramucci truet med å sparke hele kommunikasjonsenheten dersom han ikke fikk vite hvem som hadde lekket. Han mente journalisten burde gjøre såpass for sitt eget land: «Jeg har bedt disse folka om å ikke lekke noe, men de klarer ikke å styre seg. Du er en amerikansk statsborger, og dette er en katastrofe for landet. Så jeg ber deg, som en amerikansk patriot, å fortelle meg hvem som lekket det». Han la til at han allerede hadde sparket èn person, og at det var 3-4 personer til han ville sparke dagen etter.

Skjelte ut stabssjefen

Stabssjef Reince Priebus fikk gjennomgå da kommunikasjonsdirektøren ringte . Nå spekuleres det om han snart må se seg om etter en ny jobb. 
Stabssjef Reince Priebus fikk gjennomgå da kommunikasjonsdirektøren ringte . Nå spekuleres det om han snart må se seg om etter en ny jobb.  Foto: AP/NTB SCANPIX

Han ga seg ikke der, og gikk over til å rase mot Trumps stabssjef Reince Priebus. Scaramucci kaller ham en «paranoid person som lider av schizofreni». Årsaken til at han var sint på stabssjefen var fordi han mente Priebus sto bak lekkasje av inntektsrapporten hans. Imidlertid har journalisten gått ut og sagt at denne rapporten var offentlig tilgjengelig. Men det var ikke Scaramucci klar over, og fortalte New Yorker-journalisten at han hadde kontaktet FBI og Justisdepartementet.

SISTE: Fredag ble Reince Priebus erstattet som stabssjef. Den nye stabssjefen er John F. Kelly, som har vært minister for innenlands sikkerhet.

Også Trumps sjefstrateg fikk gjennomgå.

– Jeg er ikke som Steve Bannon, jeg forsøker ikke å suge min egen kuk. Jeg er her for å tjene landet.

Like etter at samtalen ble avsluttet, twitret Scaramucci: «In light of the leak of my financial info which is a felony. I will be contacting @FBI and the @TheJusticeDept #swamp @Reince45».

Han slettet noen timer senere, og tok avstand for at han ved å legge @Reince45 til den siste tweeten hadde implisert at stabssjefen hadde noe å gjøre med lekkasjen. Han har senere uttalt at han derimot ønsket å jobbe sammen med stabssjefen for å tette lekkasjene.

Han la til:

– La meg si noe om meg selv. Jeg sier ting rett ut.

– Burde visst bedre

USA-ekspert Thor Steinhovden er hoderystende til det hele.

USA-ekspert Thor Steinhovden mener det går mot utskifting av stabssjefen i Det hvite hus. 
USA-ekspert Thor Steinhovden mener det går mot utskifting av stabssjefen i Det hvite hus.  Foto: TV 2

– Denne vulgariteten er jo helt spesiell. Og det er jo utrolig at Scaramucci ikke forsto at en politisk journalist ikke ville publisere denne samtalen. Han har rettnok ikke jobbet direkte med kommunikasjon før, men han burde jo visst bedre.

Steinhovden mener at uka som har vært har vært den tøffeste i tiden Trump har vært president. I dag ble det klart Obamacare består. Dette i tilegg til mange andre utfordringer. Tidligere i uka fikk presidenten massiv kritikk fra alle kanter etter at han sa han ikke lenger vil la transpersoner tjenestegjøre i militæret. Trump er også i en pågående konflikt med justisminister Jeff Sessions. Bakgrunnen for kritikken er at Sessions i mars valgte å avstå fra å lede granskingen av påstander om at Donald Trumps valgkampstab samarbeidet med Russland.

– Hvordan påvirker det Trump-administrasjonen at det er en åpen konflikt mellom kommunikasjonsdirektøren og stabssjefen?

– Det betyr ganske sikkert at det vil bli et skifte snart, og at stabssjef Priebus snart må gå. Det er sannsynlig at han vil ansette en nær tilhenger i stedet for en fra det etablerte Washington.

– Det spesielle er jo at Trump tillater en så åpen strid, sier Steinhovden, som sier at det hele bærer preg av å være et tv-show.

– Mange tenkte at Trump ville forandre stil da han ble president, men det har ikke skjedd. Velger han en lojalist som ny stabsjef kan konfliktnivået med kongressen stige ytterligere.

Steinhovden sier at det hele fortoner seg som uvirkelig for mange amerikanere.

– Selv om man var forberedt på det meste etter den valgkampen som fant sted, har nok de fleste blitt overrasket over det surrealistiske i oppførselen til Trump og hans nære tilhengere.