JFK-DRAPET: Jaqueline Kennedy holder rundt ektemannen. USAs president John F. Kennedy er skutt.
JFK-DRAPET: Jaqueline Kennedy holder rundt ektemannen. USAs president John F. Kennedy er skutt. Foto: NTB scanpix

Utførte Oswald JFK-drapet  på egenhånd?

Over 3800 dokumenter ble frigitt denne uken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne uken offentliggjorde National Archives over 3800 dokumenter fra CIA og FBI om drapet på president John F. Kennedy.

Det amerikanske riksarkivet har også frigitt 17 lydfiler fra intervjuer med avhopperen Juri Nosenko, som hevdet at han hadde ansvaret for KGBs mappe om Lee Harvey Oswald.

24-åringen ble utpekt som drapsmann kort tid etter at skuddene falt i Dallas 22. november 1963.

Lee Harvey Oswald bedyret sin uskyld, og hevdet han bare var en syndebukk. Han ble skutt og drept tre dager etter pågripelsen, og alt ble vist direkte på fjernsyn.

Ifølge avhopperen Nosenko hadde ikke KGB rekruttert Oswald, og Sovjetunionen sto dermed ikke bak presidentdrapet. Utskriftene fra intervjuene viser at CIA virket svært skeptisk til den tidligere KGB-offiseren Nosenko. Mange trodde ikke han snakket sant, skriver Boston Globe.

Oswald hadde i oktober 1959 hoppet av til Sovjetunionen via Finland. I 1962 vendte han tilbake til USA med kone og barn, og bosatte seg i Dallas/Fort Worth-området.

I en meningsmåling utført 50 år etter Kennedy-drapet mente et flertall amerikanere at en eller flere skyldige går fri. Oswald handlet ikke på egenhånd.

Var Oswald KGB-agent?

Drepte Lee Harvey Oswald den amerikanske presidenten på oppdrag fra Sovjet?

Britisk etterretning hadde tipset om en spionskole som lærte opp sovjetiske agenter i Minsk, den hviterussiske byen der Oswald bodde fra 1959 til 1962.

I 1989 opplyste en kilde til CIA og FBI at en instruktør på spionskolen i Minsk trodde Oswald var KGB-agent.

I 1992 ba «JFK»-regissøren Oliver Stone den amerikanske kongressen om å å frigi de hemmelige dokumentene om drapet på president John F. Kennedy. Stone viste til at amerikanere ikke trodde at Oswald var alene om drapet på Kennedy, slik Warren-rapporten konkluderte i 1964. Filmen bidro til at Kongressen vedtok en lov om offentliggjøring av Kennedy-etterforskningen.

Grobunn for spekulasjoner

De mest populære konspirasjonsteoriene har pekt mot Sovjetunionen, CIA, Fidel Castro, mafiaen og «Det militær-industrielle kompleks». Kennedy-dokumentene gir innblikk i både etterforskningen og spekulasjonene som har versert i over 50 år.

I 2013 trodde kun én av fire amerikanere at einstøingen Lee Harvey Oswald sto bak attentatet alene. Oswald ble selv skutt og drept før saken kom opp for retten, og hans bakgrunn skapte spekulasjoner. I 1956 hadde Oswald vervet seg til marinen, men senere sto han frem som pro-kommunistisk. Fra 1959 til 1962 bodde han i Sovjetunionen.

Oswald ble drept i kjelleren under politihuset i Dallas. Han hevdet at han var uskyldig, og sa det samme til familien som til politiet: Arrestasjonen var en misforståelse. Alt ville ordne seg. Men Oswald ble skutt i magen av Jack Ruby, nattklubbeieren som døde av kreft og hjertefeil før han rakk å forklare seg skikkelig.

En av konspirasjonsteoriene har vært at en mafiaboss som CIA leide til å drepe den kubanske lederen Fidel Castro, ble overtalt til å drepe president John F. Kennedy. Oswald ble angivelig lokket til å være syndebukk. Ruby ble satt til å drepe Lee Harvey Oswald.

Landstryker-sporet

I 1979 avviste Senatets attentatkomité at CIA eller FBI var involvert.

Den slo samtidig fast at at akustiske analyser pekte mot at skudd også ble avfyrt fra gresskollen den skjebnesvangre novemberdagen.

Komiteen hevdet at JFK trolig ble drept etter et komplott, uten å bevise hvem den andre skytteren var eller avdekke omfanget av sammensvergelsen.

Tre uidentifiserte menn, omtalt som «landstrykere», ble anholdt nær åstedet. En av dem hadde ifølge komiteen «en slående likhet» med en CIA-ansatt som tidligere hadde blitt pågrepet under oppdrag på Cuba.

CIA-offiseren E. Howard Hunt, en av hovedmennene bak Watergate-skandalen, tilsto å ha vært med på et komplott for å myrde JFK. Et lydopptak der Hunt beskriver en sammensvergelse, ble offentliggjort etter hans død.

En av de som ifølge Hunt deltok i komplottet, var Frank Sturgis, som forøvrig ble arrestert etter Watergate-innbruddet i juni 1972. Sturgis hadde vært marinesoldat under andre verdenskrig, og i hærens etterretning i Berlin etter krigen.

I 1968 hevdet statsadvokat Jim Garrison i New Orleans at Frank Sturgis var blant «de tre landstrykerne» som ble pågrepet nær Dealey Plaza rett etter Kennedy-drapet.

Ifølge ett av de 441 dokumentene som har vært hemmeligholdt inntil nå, ledet Sturgis opplæringen av amerikanske og kubanske kontrarevolusjonære i Miami-området fra 1960.

CIA-dokumenter fra 1961 viser at Frank Sturgis hadde kontakt med CIAs New York-kontor, og fikk penger fra den obskure organisasjonen «Anti Communist International Association of New York City».

Eksil-kubanere samarbeidet med Sturgis om å styrte Castro, og en paramilitær gruppe kalt «Interpen» tilhørte Frank Sturgis' antikommunistiske brigade, ifølge et CIA-notat fra 1975.

Den mystiske Mexico-reisen

Dokumentene forteller hvordan FBI og CIA etterforsket Lee Harvey Oswalds besøk hos både Cubas og Sovjetunionens ambassader i tiden før attentatet i Dallas.

I en avlyttet telefonsamtale fra slutten av september 1963 var en mannsperson som kalte seg Oswald i kontakt med KGB-offiseren Valeriy Kostikov ved Sovjet-ambassaden i Mexico City.

I alt fem telefonsamtaler til eller fra denne ambassaden i månedsskiftet september/oktober 1963 ble knyttet til Oswald.

I et telegram anmodet CIA-sjefen Mexico-stasjonen om å holde hovedkvarteret oppdatert om Oswald. Russeren jobbet angivelig i KGBs avdeling for sabotasje og likvidasjoner.

Overvåkingsteamene som ble satt til å følge Kostikov, rapporterte 23. november 1963, dagen etter attentatet, at den russiske KGB-offiseren også ble overvåket av Mexicos hemmelige tjenester.

Ifølge PBS Frontline fortalte FBI-sjefen Kennedys etterfølger om Oswalds mulige forbindelse til Kostikov 22 timer etter attentatet.

Hoover sa til Lyndon B. Johnson at det ikke var Oswalds stemme på lydopptaket. Noen hadde etterlignet ham.