USAs president Donald Trump gikk på nok et nederlag.
USAs president Donald Trump gikk på nok et nederlag. Foto: Pablo Martinez Monsivais

Nytt Trump-nederlag – Obamacare består

President Donald Trump gikk på nok et nederlag da det amerikanske senatet stemte mot en «lett opphevelse» av Obamacare.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag morgen norsk tid stemte det amerikanske senatet over et lovforslag som skulle være begynnelsen på slutten for Obamacare, skriver CNN.

Lovforslaget, som ble kalt en «Skinny Repeal» av Obamacare, tapte med 49 mot 51 stemmer i senatet.

Dramatisk

Minst tre republikanere stemte imot. En av dem var senator John McCain, som er kjent for å ha vært krigsfange i Vietnam i over fem år.

Det kom som en stor overraskelse, og det gikk et gisp gjennom salen da han stemte.

Resultatet betyr at Obamacare foreløpig blir værende som det er. Stemmeavgivningen ble gjort sent på kvelden torsdag i USA, og beskrives som en dramatisk avstemning.

16 millioner ville mistet forsikringen

I timene før avstemningen var det stor usikkerhet rundt hvorvidt Republikanerne hadde de nødvendige 50 stemmene.

Etter at de republikanske senatorene Lisa Murkowski og Susan Collins stemte nei, i tillegg til McCain, klarte de akkurat ikke å passere lovforslaget.

Meningen med lovforslaget «Skinny Repeal» var å fjerne deler av Obamacare. Dersom forslaget hadde passert, ville 16 millioner mennesker mistet forsikringen sin innen 2026, i forhold til under Obamacare.

McCain var taus

John McCain og flere andre republikanske senatorer krevde garantier for at Representantenes hus ville delta i forhandlingene etter at senatet hadde passert lovforslaget.

De republikanske senatorene Lindsey Graham og Ron Johnson uttalte før avstemningen at de hadde fått forsikringer om dette, mens John McCain forholdt seg taus.

– Jeg synes John har rett til å være opprørt, og uansett hva han stemmer har han rett til det, sa Graham før avstemningen.

President Trump uttrykte sin frustrasjon på Twitter, og skrev at de 48 demokratene og tre republikanerne som stemte mot forslaget, sviktet det amerikanske folket.