SATSER PÅ TO HESTER: Amalie Iuel har bestemt seg for å løpe både 400 meter, og 400 meter hekk under friidretts-VM i London i august.
SATSER PÅ TO HESTER: Amalie Iuel har bestemt seg for å løpe både 400 meter, og 400 meter hekk under friidretts-VM i London i august. Foto: Ruud, Vidar

Iuel satser på to distanser i VM

Hekkespesialisten tar en "Warholm" og løper 400 flatt i London-VM.

Amalie Iuel (23) startet utendørssesongen i april med årsbeste i verden på spesialdistansen 400 meter hekk. Etterpå har hun ikke løpt raskere, og blitt forbigått av en rekke utøvere på rankingen. Siden hun også er kvalifisert på 400 meter "flatt", satser hun på to distanser under VM. Det samme gjorde treningsmakker Karsten Warholm under U23 EM for to uker siden.

– Ser man på statistikken akkurat nå, så viser jo den at jeg ikke kommer til å gå til en finale på hekken. Så da er det morsomt å kunne få så mange løp som mulig for å sanke litt erfaring, sier Iuel til TV 2.

Lang sesong

Iuel som kommer fra College-friidretten i USA har konkurrert nesten hver uke siden januar, og har derfor ikke de beste forutsetningene for å toppe formen til VM. Derfor skrus forventningene til resultater ned. Hun mener det ikke er realistisk at hun skal nå en finale allerede under årets VM på noen av de to distansene.

– Jeg prøver å tenke mer på lang sikt, og da er en finale mulig et par år framover i tid. Akkurat nå handler det om å forbedre mitt eget resultat, sier hun.

Iuel har nemlig norsk rekord på både 400 meter (51,81), og 400 meter hekk (55,38).

– Hvis jeg hadde fått til å sette ny pers, så hadde det vært gøy.

Trener Leif Olav Alnes mener det kan være innen rekkevidde å forbedre de personlige rekordene. Men påpeker at sesongen har vært lang, og at det selv med ny norsk rekord kan bli vanskelig å gå videre fra forsøksheatene i VM.

– Skal man nå finale må man godt under 54 sekunder på langhekken, og der er jeg nok ikke nå, sier Iuel.

– Tar over for Bolt

EM i Berlin neste sesong er derfor pekt ut som det store målet for Iuel. Hun har akkurat startet samarbeidet med Alnes, og trener sammen med Karsten Warholm og Elisabeth Slettum. Dessuten signerte hun akkurat en avtale med Puma, som sikrer henne økonomi til å drive friidrett på heltid. Det betyr at hun havner på lag med den avtroppende sprintkongen, Usain Bolt.

– Ja, nå skal jo Bolt gi seg, så min jobb blir å erstatte han, neida, ler hun.

– Jeg har akkurat signert, så jeg vet ikke helt hva jeg skal gjøre for dem. Men jeg vil gjerne være med å gi noe tilbake for den støtten de gir, sier hun.

Tidligere har hun løpt med sko fra Nike, og Adidas uten å få betalt. Men valget falt til slutt på den tyske giganten.

– Avtalen gir meg mulighet til å satse. Jeg valgte dem fordi jeg trives med produktene, og så er det ikke så mange utøvere de satser på, så da føler man seg godt ivaretatt.

Tett program

Iuel ble kåret til månedens utøver i april av det Europeiske friidrettsforbundet, og har oppnådd stor popularitet på kort tid. Iuel ble nummer fem i EM i fjor, og blir sett på som en kommende stjerne også i internasjonal friidrett.

– 400 meter hekk er en øvelse der mange når toppen i slutten av 20-årene, så det gjelder å ha tålmodighet, og se langsiktig på satsingen, påpekte Iuel i et intervju med TV 2 allerede i vår.

Nå er i alle fall basisen til å satse på plass. Allerede om en uke reiser Iuel og Warholm til London, der Iuel åpner med 400 meter søndag 6.august. Forsøksheatene på langhekken går dagen etter, dermed blir det et knalltøft program dersom Iuel går til semifinale på 400 meter. Semifinalen der går en time etter første kvalifiseringsheat på 400 meter hekk.

– Hvis det skjer, så tar vi det som en positiv utfordring, sier Leif Olav Alnes, til TV 2.