Barn bør sitte bakovervent i bilen til de er rundt 4 år, sier Anette Reneflot.
Barn bør sitte bakovervent i bilen til de er rundt 4 år, sier Anette Reneflot.

Hvilken vei du plasserer barna er slett ikke likegyldig

Dette bør du vite om barneseter og retning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg vet av erfaring at det mases litt fra baksetet innimellom, fra unger som gjerne vil sitte med kjøreretningen, slik som kanskje eldre søsken gjør. Men det gjelder å ikke gi etter for maset, sier Anette Reneflot som er butikksjef og blant annet selger barneseter hos Barnas Hus på Holmen Asker.

Hun har selv har to barn i barnesete-alder.

Nytt lovverk

– Barna sitter mye tryggere i en bilstol som er mot kjøreretningen. Hodet til mindre barn er både stort og tungt i forhold til resten av kroppen. I tillegg er ikke nakkemusklene og beinbygningen fullt utviklet. Om barn sitter med kjøreretningen ved en frontkollisjon, blir hodet kastet framover med en enorm kraft, ofte resulterer det i veldig stor belastning på nakke og hode. Barnet får også en kraftig tilbakesleng, med ny belastning på nakken og hodet. Dette kan i verste fall få fatale følger, forteller Anette.

Det har nå kommet et lovverk som krever at bakovervendte bilstoler er påbudt til barnet er 15 måneder gammelt.

– Et lite skritt i riktig retning, men det er fortsatt altfor tidlig å snu barna da. Jeg har selv prøvd en såkalt barnehode-hjelm, som simulerer vekten til et barns hode. Det var skikkelig ubehagelig og så tungt at jeg slet med å holde hodet stabilt. Kreftene når dette kastes framover i en eventuell kollisjon blir enorme.

Test – Her får du ny Tesla – til «halv pris »

Vente flere år

– Jeg har også sette tester "live" med dukker i laboratorium, og unner absolutt ingen å oppleve dette på ordentlig. Barn bør sitte bakovervendt til de er rundt fire år, sier hun bestemt.

– Når barnet sitter bakovervendt, blir kroppen og hodet presset mot seteryggen ved en frontkollisjon. Nyere barneseter har et "skall" som fordeler kreftene over en større flate, slik at belastningen blir vesentlig mindre. Hode og nakke får liten eller ingen tilbakesleng.

Et vanlig argument for å snu barna med kjøreretningen er at de sitter med beina bøyd.

– Det tror jeg foreldrene tenker mer på enn barna. Barn tar jo ingen skade av å sitte med litt bøyde ben, og de færreste synes det er ubehagelig. Ta heller en pause eller to underveis, så alle ombord får strukket litt på seg er Anettes råd her.

Vi kan også legge til at endel biler har mulighet for å vinkle bakseteryggen, det gjelder særlig flerbruksbiler med separate bakseter. Det kan være gull verdt. Da får barna langt bedre plass til beina, og sitter mer komfortabelt bakovervendt.

– Mange er ikke klare over denne lys-funksjonen

Illustrasjonen viser forskjellen på barnesete med og mot fartsretningen ved kollisjon.  
Illustrasjonen viser forskjellen på barnesete med og mot fartsretningen ved kollisjon.  

God stol er viktig

At man har en ny og sikker bil er heller ikke noe argument for å snu barna tidlig:

– Faktum er at det i moderne biler er enda viktigere at barn sitter sikret bakovervendt. Nye biler har en veldig stiv konstruksjon for å bevare bilens kupé intakt ved kollisjon, forklarer Anette.

Og legger til:

– Det øker naturlig nok muligheten for at passasjerene i bilen klarer seg, men stiller samtidig enda høyere krav til bilens sikkerhetssystemer og ikke minst barnesetene. Mindre av kreftene ved en kollisjon elimineres da ved at kupeen deformeres. Trykkbelastningen kan fort bli større enn i eldre biler hvor også kupeen ble deformert.

Anettes huskeliste for trygg reise med barn:

  • Forsikre deg om at barnestolen er riktig montert. Få sjekket hos en forhandler om du er i tvil.
  • Påse at bilbeltet ikke ligger under armen, bak ryggen eller er vridd rundt barnet.
  • Unngå tykt yttertøy, da dette påvirker hvor stramt bilbeltene sitter.
  • Bruk kun stol som er tilpasset barnets høyde og vekt.
  • Unngå løse gjenstander i bilen og sikre bagasjen godt. For eksempel kan en iPad kan bli et skummet prosjektil ved bråbrems.
  • Ta pauser ved lengre turer. Det trenger både barn og voksne.

Les også: Disse bilene kjøper Lotto-millionærene

Video: Se hva som skjer når ny og gammel bil krasjer