– De kjøper og kjøper og aner ikke hvilken kvalitet de får

Tottenham er den eneste Premier League-klubben som ikke har kjøpt en eneste spiller så langt i sommer.

Premier League-klubbene har brukt rundt ti milliarder kroner på nye spillere i sommer, men én klubb har forholdt seg rolig. Med drøyt fem uker igjen av overgangsvinduet, er det bare Tottenham som ikke har signert noen nye spillere.

– Vi har et ansvar om å styre klubben hensynsfullt. Noe av overgangsaktiviteten som foregår for tiden er rett og slett umulig å være bærekraftig. Noen bruker 200 millioner pund (2,2 milliarder kroner) mer enn de tjener. Etter hvert vil det innhente deg. Du kan ikke fortsette med det, sier Tottenhams styreformann Daniel Levy ifølge BBC.

Halvparten av Premier League-klubbene har allerede slått sin egen overgangsrekord i sommer, og noen av har presentert flere rekordkjøp.

– Nå er det ikke et trofé ikke å bruke penger, men det du ser når er en gigantisk kjøpeorgie fra enkelte lag. De kjøper og kjøper og aner ikke hvilken kvalitet de får. Mange spillere hentes utenfor England og det er ingen garanti får at de utenlandske spillerne slår til, sier Tottenhams Venner-leder Vidar Edell til TV 2.

– Mauricio Pochettino har vært klar på at det han kjøper skal forbedre laget. Tottenham er mer et kollektivt enn et lag som er avhengig av individuelle prestasjoner. Derfor er det andre kritierier som skal til om de skal slå til i Tottenham, fortsetter supporterlederen.

– Pochettino har kommet vesentlig lenger
Petter Myhre hadde forventet at Tottenham skulle handle i sommer.

– Spesielt så lenge de har solgt spillere. Samtidig har Pochettino og Tottenham satt en stamme og har en bred tropp. De har bygget lag i flere sesonger og Pochettino har kommet vesentlig lenger enn de fleste andre trenerne. Av topp sju-lagene er det bare Arsène Wenger i Arsenal som har sittet lenger, sier TV 2s Premier League-ekspert, og legger til:

– Sånn sett er det ikke overraskende at Tottenham er roligere så lenge de klarer å beholde beste spillerne, og en rekke av de viktigste har også forlenget sine kontrakter.

Vidar Edell trekker frem Erik Lamela og Danny Rose, som er tilbake fra skade, og mener de kan regnes som nysigneringer. Han tror også 22 år gamle Georges-Kévin N'Koudou, som ble hentet fra Marseille i fjor, kan få sitt gjennombrudd i Tottenham-trøyen denne sesongen.

– Tottenham trenger strengt tatt ikke å kjøpe noen nye. Kommer de skadefrie gjennom oppkjøringen, handler det kanskje bare om å styrke stallen. Det blir spill i både Champions League, ligaen og cuper og man bør tenke bredde, men det er vanskelig å finne god nok kvalitet som gidder å starte på benken.

Edell mener Tottenham ikke er i posisjon til å konkurrere med noen av Premier League-rivalene om de største navnene som kan gå inn på laget.

– Kunne ønsket seg en back-up til Kane
Petter Myhre tror Pochettino er litt misunnelig på sine managerkolleger, men at argentineren og Levy begge er inneforstått med Tottenhams forusetninger.

– Når Pochettino ser hvordan de andre klubbene handler, skulle han nok gjerne brukt noe på spillere som kunne gått rett inn og forsterket elleveren. Alt tilsier at de andre lagene blir bedre og bedre når trenerne får bedre tid med spillerne. Det er en kjempeutfordring for Tottenham, men dette har Levy og Pochettino god kontroll på, sier TV 2s ekspert, og legger til:

– Jeg tror det kommer forsterkninger, men jeg har full forståelse for at de ikke er kommet ennå.

– Hvilke posisjoner bør Tottenham forsterke før vinduet stenger?

– Tottenham er først og fremst et lagmaskineri. De har jevnt over gode spillere, men få verdensstjerner. I Hugo Lloris, som er en av verdens beste keepere, og Harry Kane, som er blant de beste målscorerne i Europa, har Tottenham de to viktigste spillere på plass. Da er det enklere for Pochettino å komponere resten av laget.

– Men de kunne ønsket en back-up for Kane. Klubben har hentet blant andre Vincent Janssen og Roberto Soldado for store penger, men de har ikke fått det til. Vi så hva det betydde da Kane var ute med skade forrige sesong. Tottenham skal gjennom ekstremt mange kamper og trenger bredde. Det er heller ikke lett å finne back-up til de aller beste spillerne i ligaen og de samtidig skal ha samme nivå som resten, fortsetter Petter Myhre.

– Perfekt tidspunkt å selge
Tottenham har imidlertid kvittet seg med flere spillere. London-klubben har solgt høyreback Kyle Walker til Manchester City i en overgang verdt godt over en halv milliard kroner. I tillegg har midtbanespiller Nabil Bentaleb (Schalke), kantspiller Clinton N'Jie (Marseille) og midtstopper Federico Fazio (Roma) forlatt Spurs for til sammen 280 millioner kroner.

– Hva betyr det for Tottenham å miste Walker?

– Walker hadde en nedagående kurve etter jul forrige sesong. Kieran Trippier kom inn og var bedre i mange av kampene. Hva som var årsaken kan vi bare spekulere i, men for meg så det ut til å være en «mismatch» mellom Walker og Pochettino. Når du da får 50 millioner pund, er det helt riktig å selge. Det kunne ikke vært et bedre tidspunkt, mener Petter Myhre.

Supporterleder Vidar Edell mener det blir enklere å svelge Walker-overgangen dersom Trippier fortsetter den fine formen fra vårsesongen.

– Det kan virke som et halvsårt punkt. Der røk en spiller som har vært god over mange år, men Trippier tok over på slutten av forrige sesong og spilte seg inn i den engelske landslagstroppen, sier han.

Se treningskampen mellom Barcelona og Manchester United på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo torsdag klokken 01.30.