AP sier nei til rødt og mdg:

Støre: – Viktig å sikre et bredt grunnlag

STAVANGER/OSLO (TV 2): – Vi lukker ikke døren til sentrum om flertallet skulle ryke.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier til VG at et eventuelt samarbeid med partiet Rødt og Miljøpartiet De Grønne er uaktuelt.

Det er av respekt for forskjellene i politikken, sier han til avisen.

Støre sier han derimot finner det naturlig å inngå samtale med Senterpartiet, SV, KrF og Venstre.

– Vi skal inn i en tid der det er krevende utenrikspolitisk omland, og da mener jeg det er en ærlig sak å si at de to partiene er det ikke aktuelt å samarbeide med i regjering, sier Støre til TV 2.

Han legger til at Ap vil samarbeide i Stortinget i saker der det er felles syn. Tidligere denne måneden sa Ap-lederen til TV 2 at han tror det er en god sjanse for å få flertall for en annen regjering.

Støre er for tiden på Vestlandet på partiets valgkampturné. Ap-lederen vil bruke onsdagen i Stavanger.

På landsbasis har Arbeiderpartiet gått noe tilbake siden i fjor høst, men målingene tyder fortsatt på regjeringsskifte. Arbeiderpartiets oppslutning ligger i dag på rundt 32 prosent, mot 30,8 prosent i valget i 2013.

Det er ti måneder siden de fire borgerlige partiene Høyre, Frp, Kristelig Folkeparti og Venstre sist hadde flertall på snittet av målingen, ifølge Pollofpolls.

– Jeg tror fortsatt vi har en gruppe igjen som vi kan nå av folk som sitter på gjerdet. Vi har gått noe ned siden før jul, men ligger fortsatt veldig godt an, sa Støre forrige uke.

USIKKER PÅ HVEM SOM ER RETT FOR DEG? TA TV 2S PARTITEST

På spørsmål om hvorfor Ap kan samarbeide med MDG og Lan Marie Nguyen Berg i Oslo, men ikke på riksplan, svarer Støre:

– Det gjør vi flere steder i landet, og det går veldig bra. Men det er forskjell på å samarbeide i en kommune og det å ta ansvar for regjering i et land.

Støre viser til at MDG for noen uker sa at det var uaktuelt å sitte i en regjering som gikk i gang med ny leting etter olje og gass.

– Da har de jo selv egentlig gitt svaret på det spørsmålet. Arbeiderpartiet skal fortsette en ansvarlig politikk for olje og gass, miljø og klima, og da mener jeg det er ærlig å si at et regjeringssamarbeid er uaktuelt, sier Ap-lederen til TV 2.

– Så holder vi døren åpen, for det er viktig for oss å bytte ut Høyre og Frp. Venstre og KrF har vært støttepartier for Høyre og Frp. Ryker flertallet, lukker ikke vi døren for partier som vil bytte ut regjeringen. Det er en ny åpning fra Arbeiderpartiet, vi mener det er viktig å sikre et bredt grunnlag. Senterpartiet og SV har vi samarbeidet godt med før, og vi lukker heller ikke døren til sentrum om flertallet skulle ryke, sier Støre.

– LO burde kreve pengene tilbake

Rødt-leder Bjørnar Moxness spør hva Støre skal gjøre etter valget, hvis han blir avhengig av Rødt på Stortinget for å få flertall.

– Vil han da la Erna Solberg regjere videre, eller vil han gå i samtaler med oss for å få et grunnlag for å bli Norges neste statsminister? Regjeringskløen vil nok melde seg når valget er unnagjort, sier Moxness til TV 2.

Moxness mener at Ap-ledelsen signaliserer at de ønsker å regjere med to borgerlige partier.

– Hvis de ender opp med det, blir det ikke noe oppgjør med forskjells-Norge. Det blir heller ikke noe krafttak mot sosial dumping. LO burde i så fall kreve pengene de har gitt til Arbeiderpartiet tilbake, hvis det er dette som er Arbeiderpartiets plan for Norge fremover, sier Rødt-lederen.

Moxness tror at Støre ønsker å få mindre oppmerksomhet rundt de politiske sakene som gjør at Rødt vokser på målingene, som fokuset på velferdsprofitører i Oslo.

– Han ønsker heller ikke at vi skal få opp diskusjonen om EØS-avtalen og sosial dumping, en sak som er kjempeviktig for mange som er med i LO.

Utelukker samarbeid med Ap

Venstre avviser onsdag blankt et eventuelt regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet.

– Vi lukker døra for et forpliktende samarbeid med Ap, men det er med en politisk begrunnelse. Venstre er et borgerlig parti, sier partileder Trine Skei Grande til Dagbladet.

Hun mener at Arbeiderpartiet ikke evner å ta innover seg hvilke saker som er viktige for Venstre, som: lærerløft, gründervennlig politikk, bedre barnehagedekning til de fattigste barna, klima og en human asylpolitikk. Venstre-lederen peker videre på at hun mener Ap står for en lukkethet og maktarroganse overfor mindre partier.

Støre kaller Skei Grandes utsagn avklarende.

– En stemme til Venstre er dermed mest sannsynlig en stemme for fortsatt Høyre- og Frp-regjering. Det er en ærlig sak, men mange Venstre-velgere jeg møter rundt om i landet finner seg dårlig til rette som støtteparti for Frp i regjering, sier han til avisen. (TV 2/NTB)

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook