Har du en ladbar hybrid eller en elbil kan du nå få forsikring som er tilpasset din bil.  
Har du en ladbar hybrid eller en elbil kan du nå få forsikring som er tilpasset din bil.  

Ladbar bil? Nå kan du få egen bilforsikring

Dette er det mange som har ventet på.

Godt over halvparten av nye biler som selges i Norge nå er elbiler eller hybridbiler. Men forsikringsselskapene har ikke helt tilpasset seg de nye segmentene.

Bransjen er konservativ, og nye og ukjente risikoer blir møtt med en god dose skepsis. På godt og vondt.

Når elbiler kom skapte det naturlig nok bekymring. Hvordan var risikoen? Ville batteriene holde? Hvilke typer sjåfører kjøpte elbiler. Ville de holde i kollisjonstester? Hvor mye koster en ny bakskjerm til en Tesla og en ny batteripakke til en Nissan Leaf – og massevis av andre spørsmål.

Ting som forsikringsselskapene naturligvis trengte å vite, for å kunne bestemme et fornuftig prisnivå.

Ikke tilpasset behovene

Både elbiler og ladbare hybrider har nå blitt et vanlig innslag i trafikkbildet. Så denne skepsisen har fått holde stand lenger enn den fortjener.

Det gjør prisene høyere enn de behøver å være, og dekninger og vilkår er ikke tilpasset de behovene som elbilsjåfører har.

Men Tribe forsikring vil nå prøve seg med noe nytt.

Tilpasset ladbare biler

– Vi er først med å tilby et tilpasset forsikringsprodukt for elbiler og ladbare hybridbiler generelt i markedet. Jeg håper det kan bidra til at flere kommer på banen. Det er rett og slett ikke godt nok at en så stor gruppe blir oversett, sier daglig leder Rune Brunborg i Tribe venneforsikring.

Det er naturligvis fullt mulig å kjøpe "vanlig" forsikring på elbiler og hybridbiler i dag, men vilkårene er de samme som for vanlige biler.

– Det er unektelig litt rart at en elbileier via sin forsikring må betale for å få dekket feilfylling av drivstoff, men om ladelekabelen blir stjålet eller ødelagt, så dekkes ikke dette.

Her koster forsikringen det samme som bilen

Frykter tomme batterier

At elbiler generelt er mer driftssikre og har færre ting som kan gå i stykker enn en bil med forbrenningsmotor, er et annet argument for å se på villkårene med nye øyne.

Tribe har intervjuet elbileiere om deres behov. Det viktigste de trekker frem er at de ønsker å få dekket tyveri og skader på dyre ladekabler. I tillegg er de bekymret for om de får hjelp hvis de skulle være så uheldige å gå tom for strøm på veien, og om de får en elbil som leiebil, hvis bilen må på verksted.

Alt dette dekkes av de nye forsikringene som nå tilbys på elbiler og ladbare hybridbiler.

– Nye tider og trender skaper nye behov. Her har forsikringsbransjen sovet litt i timen. Men nå er det heldigvis noe på gang her. Vi håper flere av selskapene kommer etter og tilpasser seg de nye kjøretøysegmentene, sier Brunborg.

Les også: Her får du ny Tesla – til "halv pris"

Video: Vi har testet årets elbilnyhet på norske vier.