12.000 evakuert etter skogbrann i Sør-Frankrike

De hylende, glohete skog- og buskbrannene i områdene vest for St. Tropez har tvunget fram evakuering av rundt 12.000 mennesker, både fastboende og ferierende.

Den siste oppblussingen skjedde tirsdag kveld og natt til onsdag. Da hadde Frankrike allerede bedt nabolandene om hjelp til å slokke en rekke andre branner som raste i fylket Var, blant annet i baklandet på St. Tropez-halvøya. Italia reagerte raskt og sendte to fly av typen Canadair.

Flyene cruiser i stor fart på havoverflaten mens de fyller tankene med flere tusen liter vann, før de setter kursen mot flammene i åssidene. Flyene går i kontinuerlig fart mellom Middelhavet og brannstedene.

Er du i nærheten? Ta kontakt med oss på tips@tv2.no

Over 4.000 brannmenn er satt inn for å få kontroll over de mange brannstedene, og flere vil bli sendt ned fra andre og mindre brannutsatte områder nord i Frankrike.

Brannmannskapene disponerer 19 vannbombefly, og innenriksminister Gerard Collomb kunngjorde tirsdag at ytterligere seks spesialfly blir satt inn i kampen mot flammene.

Farlig kombinasjon

I sør er det knusktørt, samtidig som det er svært varmt. Nordavinden Mistral sprer flammene raskere enn mannskapene klarer å reagere.

Ved formiddagstider onsdag var det krattskogen ved den idylliske feriebyen Bormes-les-Minomas, midtveis mellom St. Tropez og Hyère, som ble svidd av.

Over natten ble 12.000 personer evakuert, hvorav 3.000 ferierende som hadde installert seg på seks av områdets mange campingplasser. Mange evakuerte er blitt midlertidig plassert i kommunale forsamlingssaler og idrettshaller, mens andre velger å sove på stranden i trygge områder.

Brannen er synlig fra store områder. Foto : Valery Hache
Brannen er synlig fra store områder. Foto : Valery Hache

Måtte flykte

Et svensk par som var på campingferie på den franske rivieraen havnet midt i dramaet. Midt på nattet ble de vekket av franske redningsmenn fordi flammene nærmet seg campingplassen der de hadde lagt seg til for natten.

– Hele himmelen var rød over oss. Vi måtte av gårde veldig fort, forklarer Sven-Erik Boström til Aftonbladet.

Han forklarer at det var åpne flammer over hele berget bak campingplassen. De pakket sammen teltet og dro avgårde, mens andre turister måtte forlate campingvognene og fikk beskjed om å flytte seg til en skole i nærheten.

Mer enn 4000 dekar skog er allerede ødelagt i flere skogbranner som har herjet på den franske øya Korsika og på den franske rivieraen.

Lokale dyrevernsgrupper frykter at brannene har gått hardt ut over dyrelivet, ikke minst den sjeldne skilpaddearten Hermann, som er spesiell for kystområdet ved Middelhavet.

(©NTB/TV 2)

Også nær La Croix-Valmer, kjempes det for å begrense skogbrann. (AP Photo/Claude Paris)
Også nær La Croix-Valmer, kjempes det for å begrense skogbrann. (AP Photo/Claude Paris)