Trener Martin Sjögren (t.v.) og Jan Ove Nystuen etter tapet i kampen  Norge - Danmark (0-1) på stadion i Deventer, mandag kveld.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Trener Martin Sjögren (t.v.) og Jan Ove Nystuen etter tapet i kampen Norge - Danmark (0-1) på stadion i Deventer, mandag kveld. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Sjögren føler full tillit i spillergruppen

Martin Sjögren møtte pressen etter EM-fiaskoen.

Mandag ble Norges EM-skjebne avgjort etter nok et skuffende tap.

Null mål, null poeng og ingen avansement ble den begredelige fasiten etter gruppetap mot Nederland, Belgia og Danmark.

På tirsdagens pressekonferanse fikk svensken spørsmål om han følte han hadde full tillit i spillergruppen

– Ja, absolutt, var Sjögrens svar.

TV 2-ekspert Solveig Gulbrandsen mener det er vanskelig for spillerne å tro på prosjektet, når resultatene har vært svake.

– Man går ut såpass høyt som han og trenerteamet har gjort, med et ønske om å skape forandring og om å ha et offensivt spill, og får det ikke til. I tillegg har man mistet mye av det som har vært kulturen i laget med den defensive strukturen, og ikke minst en «go». Når vi går ut mot Danmark, lyser det ikke at vi skal utpå og ta dem. Da lurer jeg. Null poeng. Null mål. Hvordan skal du få spillerne til å ha troen på det? Det blir veldig vanskelig. Så nå må han gjøre noen forandringer som gjør at spillerne tenker at dette kan gå videre.

– Vi har mislyktes
Det var en skuffet svenske som møtte pressen morgenen etter den tidlige EM-exiten.

– Først og fremst er vi skuffet over at vi ikke har lyktes å prestere bedre, både resultat-og prestasjonsmessig. Pre-camp og forberedelser var bra. Vi hadde bra dager på Ullevaal og i Frankrike, der vi møtte ett av verdens beste lag og gjorde det helt okei. Vi kom derfra med et bra resultat og tok det med oss inn i turneringen. Men vi har, dessverre, som dere vet hatt et tungt mesterskap. Det er en stor skuffelsefor oss. Vi har mislyktes, sa Sjögren.

– Vi har et ungt lag, og det er ikke så mange som er vant med denne typen setting. Det påvirket oss nok i åpningskampen, men det er en viktig erfaring å ta med meg. Selv om det var tøft så tror jeg vi i det store og det hele kan ta med oss videre noe positivt.

Nå venter en evalueringsprosess, før det skal skal spilles VM-kvalikkamper allerede i september.

– Vi må gjøre en ordentlig vurdering av hva vi har gjort. Vi har ikke så veldig god tid på oss før vi skal spille viktige kamper igjen. Vi må ta lærdom av det vi har gjort, og sørge for at vi kan gjøre ting bedre, sier Sjögren på pressekonferansen.

– Vi hadde ikke noe utpreget resultatmål i mesterskapet, men vi ville vinne de kampene vi skulle spille. Det har vært et tøft mesterskap og en tøff erfaring, sier svensken.

– Vi har hatt gode dager her. Det er jævlig å tape, men vi har gjort mye bra på trening her. Vi har ikke fått det ut i kamp dessverre, sier landslagssjefen.

Svensken føler likevel at han har spillernes fulle støtte.

– Jeg har fått god respons fra spillerne. Vi tror på det vi gjør, sier Sjögren, som også fikk spørsmål om han hadde full tillit i spillergruppen:

– Ja, absolutt, var svenskens svar.

Nils Johan Semb uttalte tidligere at EM var et delmål. Akkurat det er ikke svensken enig i.

– EM er ikke noe delmål. Det har vi aldri sagt. EM er et mesterskap, og i mesterskap handler det om resultat. Men det langsiktige målet er OL. Da må vi kvalifisere oss for VM først.

– Har spillestilen vært for ambisiøs?

– Det vil jeg ikke si. Vi har gjort en analyse av spillertroppen og hvordan den ser ut. Styrker og svakheter. Vi har forsøkt utifra det å finne en stil å spille på som passer gruppen. Utfallet av det har ikke vært bra i mesterskapet. Jeg har tatt med mine tanker og ideer og forsøkt å finne noe som vi kan bygge videre på, sier Sjögren.

Etterlyser mer tydelighet og ydmykhet
TV 2s fotballekspert Lene Mykjåland var ikke veldig imponert etter pressekonferansen.

– Det var ikke så mye tydelighet å få ut av den pressekonferansen. Jeg savner litt ydmykhet fra forbundets side nå. Jeg synes Martin Sjögren er nødt til å ta ansvar for at han ikke har fått det norske laget til å fungere. Så synes jeg også at det er en manglende kynisme og ærgjerrighet. Det har vi sett gjennom hele mesterskapet. Vi har ikke hatt en trener som har evnet å gjøre grep når ting ikke har fungert. For eksempel så har spillet ropt etter bredde i tre kamper, og han gjorde ikke ett grep med det, og det er for dårlig, er dommen fra Mykjåland.

Solveig Gulbrandsen, som har 184 landskamper for Norge, mener at man så faresignaler allerede i vinter, og at EM ikke har virket veldig prioritert.

– Jeg synes jo over lengre tid, også på Algarve Cup, så har det vært prat om at EM ikke har vært prioritert. De har snakket om VM og veien videre og fremtiden og å bygge et lag og alt det, og det virker sånn. Det virker som om han nesten ikke har tatt EM seriøst med tanke på resultater og når han begynte å ta grep som vi har etterlyst. Vi så varseltegn allerede på Algarve om at det ikke var sikkert at dette holder når det tighter seg til i mesterskap. Det var faresignaler rundt det defensive, og vi spurte oss selv «kan dette virkelig fungere offensivt›? Så jeg synes ikke det virker som om de har tatt det helt seriøst, sier Gulbrandsen.

Hegerberg ville ikke kommentere
Ingen av spillerne var tilstede på pressekonferansen, men etter kampslutt uttalte Ada Hegerberg følgende:

– Mange må gå i seg selv, sa stjernespiller Ada Stolsmo Hegerberg etter kampslutt til TV 2.

Norges største stjerne ble spurt om hun har tro på Sjögrens prosjekt like etter kampslutt i nederlandske Deventer.

– De skal jeg ikke svare på nå. Vi står med null poeng etter tre EM-kamper, så jeg skal ikke kommentere det nå, sa hun.

Martin Sjögren overtok det norske kvinnelandslaget i desember 2016. Svensken kom fra hovedtrenerjobben i Linköping.

Semb: – Norsk fotball har en lang vei å gå for øyeblikket
Toppfotballsjef Nils Johan Semb var også tilstede på tirsdagens seanse.

– Resultatene har vært veldig ujevne. Spesielt i det siste. Vi hadde et mål om å gjøre et langt bedre EM. På herresiden har det vært en tørke i lang tid. Norsk fotball har en lang vei å gå akkurat i øyeblikket, sier Semb.

– En landslagssjef blir selvfølgelig ansatt for å skape resultater. Det gjør man gjennom å få et lag til å fungere i de ulike spillfasene, både defensivt og offensivt. Vi ønsker å være vanskelige å bryte ned og score mål på, og vi ønsker å score mål. Landslagsfotball er resultatfotball. Vi har definitivt ikke nådd resultater. Vi så at vi ville få noen utfordringer etter den EM-kvaliken. Mange sentrale spillere har gitt seg. Det var en nøktern optimisme, sier toppfotballsjefen.

Til tross for det svake mesterskapet, er det klare ambisjoner om å vinne kvalikpuljen.

– Det er viktig i en slik fase at man er veldig nøye i evalueringen og at man er kritiske til seg selv. Det blir en tøff oppgave inn i VM-kvaliken. Målet er å vinne gruppen, og da må vi blant annet vinne innbyrdes mot Nederland. Vi har ikke lyktes her, og da er det naturlig at vi må se på endringer.