FALSKE PROFILER: Noen Facebook-brukere opplever å få flere titalls slike venneforespørsler ukentlig.
FALSKE PROFILER: Noen Facebook-brukere opplever å få flere titalls slike venneforespørsler ukentlig. Foto: Skjermdump/Facebook

falske sex-profiler på facebook:

– Det har blitt et stort problem

Venneforespørsler fra lettkledde kvinner eskalerer på Facebook.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Falske svindelprofiler på Facebook er ikke et nytt fenomen. Ofte bruker svindlerne bilder av lettkledde kvinner for å lokke folk til å godta venneforespørslene.

De siste ukene har det imidlertid eskalert, og flere opplever å få et titalls venneforespørsel fra slike profiler hver uke. Blant annet Medier24 har omtalt saken.

Sosiale medier-ekspert Magnus Brøyn i Coxit, bekrefter til TV 2 at falske sex-profiler har tatt av på Facebook den siste tiden.

– Jeg vil si at trenden har forverret seg den siste tiden, og det har eskalert de siste ukene. Det er flere falske sex-profiler nå enn tidligere, og det er blitt et stort problem, sier han.

Har du blitt lurt av falske profiler? Kontakt vår journalist her.

Lokkes ut i feller

Brøyn forklarer at de tilsynelatende uskyldige venneforespørslene kan være farlige å godta. I beste fall brukes de bare til å spre spam - i verste fall kan du bli svindlet.

– Profilene lokker intetanende ut i potensielt farlige feller. Svindlerne forsøker å utnytte folk på Facebook, og det kan gå ut over mange, sier han.

Også på Instagram, som eies av Facebook, har man de siste årene sett fenomenet med falske profiler av lettkledde damer. Også her er metodene de samme: svindlerne ønsker sosial kontakt med deg, for så å lokke deg inn på nettsider under påskudd av at du kan få fine premier.

Der blir man ofte bedt om å oppgi kredittkortnummer eller andre sensitive opplysninger.

– Facebook gjør for dårlig jobb

Facebook har tidligere opplyst at de antar at rundt ti prosent av deres brukermasse er falske profiler.

– Facebook har selv opplyst at de oppfatter dette som et problem, og at de tar det på alvor, sier Brøyn.

Sosiale medier-eksperten er likevel ikke fornøyd med hvordan nettsamfunnet har tatt tak i problemene.

– Flere innenfor bransjen har ventet lenge på at Facebook skulle ta dette på alvor, men det virker ikke som de gjør det. De kunne gjort mye mer for å motarbeide det, og dette burde håndteres bedre.

– Facebook gjør en for dårlig jobb, mener han.

Andre svindelmetoder

Svindlere har også andre måter å lure intetanende Facebook-brukere på. TV 2 har tidligere omtalt hvordan svindlere lager falske Facebook-sider med nesten samme navn som kjente merkevarer og firmaer.

Her legges det ut falske konkurranser med lukurative premier – som i virkeligheten ikke finnes. Selv et uskyldig likerklikk på sidene, kan føre til at svindelen spres ytterlige eller at du utsettes for spam.