Hodestups ut av EM etter nok et tap

Norge måtte ha et mirakel for å gå videre i EM, men var sjanseløse etter marerittstart og straffebom.

Norge - Danmark 0-1

Norges fotballkvinner er ute av EM etter tre strake tap og null scoringer etter 0-1-nederlaget for Danmark mandag kveld.

Se kampenes eneste scoring i videovinduet øverst!

– Jeg synes vi avsluttet kampen på en bra måte, der vi slapp hemningene og gikk fremover. Vi skapte mange målsjanser i forhold til de andre kampene, men vi har ikke råd til å slippe inn et slikt mål. Når vi også misbruker straffespark, er det vanskelig å score mål, sier landslagssjef Martin Sjögren til TV 2 etter nederlaget.

– I pausen snakket vi om å kjøre og ikke tenke den jævla sikkerheten. Vi får noen brudd imot, men vi må våge for å kunne utvikle et angrepsspill. Vi tapte med ett mål og det er det, og det føles forbannet trasig, sier Sjögren.

Det er 20 år siden Norge sist røk ut allerede i gruppespillet i et mesterskap.

– Det er knalltøft, og sånn er realismen. Vi har ikke prestert bedre. Da står vi med null poeng, og det er ganske utrolig. Sånn er realiteten. Det må vi erkjenne, sier Norges største stjerne, Ada Stolsmo Hegerberg, til TV 2 like etter kampslutt.

Norge måtte vinne med minst tre mål mot Danmark for å ta seg videre fra gruppespillet i EM, men utgangspunktet ble enda verre da Katrine Veje satte inn 1-0 før det var spilt fem minutter i Deventer.

Det ble heller ikke noe enklere av at Caroline Graham Hansen misbrukte et straffespark like før pause. Norge slet med å skape målsjanser, men fikk to gode muligheter i sluttminuttene. Først gikk Graham Hansens innleggsforsøk i stolpen, mens Ingrid Moe Wold banket returen i tverrliggeren.

Norge var også avhengig av seier for Nederland, som vant 2-1 over Belgia. Nederlenderne vant gruppen og går til kvartfinalen sammen med Danmark.

TV 2-ekspert: – Som fryktet
Norges landslagssjef Martin Sjögren gjorde flere forandringer på laget til skjebnekampen. Én av endringene var at Kristine Minde gikk inn på høyrebacken.

Snaut fem minutter var spilt da Minde ble satt på prøve. Pernille Harder fosset fremover og spilte ut til Katrine Veje. Det så ut til at Minde skulle stoppe angrepet, men ballen havnet hos Veje, som med en fin avslutning satte inn 1-0 for Danmark.

– Det som absolutt ikke skulle skje, det skjer, kommenterte TV 2s Harald Bredeli.

– Det er dette vi har vært redd for når bruddene kommer, med backbyttene og manglende samhandlingen i den bakre fireren. Her ser vi at de ikke har kontroll, mente TV 2s fotballekspert Solveig Gulbrandsen.

Stor Reiten-sjanse
Midveis i første omgang fikk Guro Reiten en god sjanse. Toppseriens mestscorende denne sesongen hadde fått tillit fra start, og fikk vende opp innenfor danskenes 16-meter og fyre løs, men forsøket gikk like over mål.

– Det er mye bra her; bra kombinasjon og det er bra å få vendt opp, sa Gulbrandsen.

Et par minutter senere kom Danmark til en god sjanse ved Sanne Troelsgaard, mens Ingrid Hjelmseth stoppet skuddet med en fin redning.

Norge trengte fire scoringer, men klarte ikke å sette Danmark under et stort press. Med ti minutter igjen til pause var det i stedet angriperen Nadia Nadim seg forbi Maria Thorisdottir og avsluttet fra skrått hold - like utenfor.

– Ikke på straffespark en gang
To minutter før sidebytte hadde Norge en gyllen mulighet til å score sitt første mål i mesterskapet og tenne et håp om avansement. Ada Stolsmo Hegerberg ble felt innenfor 16-meteren og dommeren dømte straffespark. Caroline Graham Hansen tok ellevemeterssparket, men Stina Lykke Petersen reddet. Graham Hansen jaktet returen, men danskene fikk klarert.

– Og så klarer vi ikke å score på straffespark en gang, sa Harald Bredeli.

Nederland ledet 1-0 til pause over Belgia, noe som var nødvendig for et norsk avansement, men Norge trengte minst fire scoringer etter pause.

– De fikk den tøffeste starten man kan få, og i tillegg blir det mentalt vanskeligere når man bommer på et straffespark. Det er godt gjort om Norge klarer dette, sa TV 2s fotballekspert Lene Mykjåland i pausen.

Den første store muligheten i andre omgang var det Nadim som fikk etter én times spill. Hjelmseth var på feil vei, men lot beinet henge igjen. Det var nok til å stoppe avslutningen til Nadim. Ti minutter senere kom Maren Mjelde til en brukbar avslutning på en heading, men rett på danskenes målvakt.

Norge fikk to gode muligheter i sluttminuttene. Først gikk Graham Hansens innleggsforsøk i stolpen, mens Ingrid Moe Wold banket returen i tverrliggeren.

– Det er utrolig at vi ikke klarer å få den ballen i mål. Jeg synes synd på jentene nå, som rett og slett ikke har marginene med seg, kommenterte Solveig Gulbrandsen.

Like etter hadde Graham Hansen en ball i mål, men scoringen ble korrekt annullert for offside på Ada Stolsmo Hegerberg i forkant.

Norge tapte til slutt 0-1 og er dermed ute etter tre strake tap og null mål. Det er første gang siden 1997 at Norge ryker ut gruppespillet i et mesterskap.