I BRUDD: Her er Thomas De Gendt i ett av sine mange brudd i løpet av årets Tour de France.
I BRUDD: Her er Thomas De Gendt i ett av sine mange brudd i løpet av årets Tour de France. Foto: Jeff Pachoud

Vant ikke pris etter over 1000 kilometer i brudd: – Jeg er skuffet

Thomas De Gendt ble ikke kåret til Tourens mest offensive rytter, til stor overraskelse for mange. Overfor TV 2 innrømmer belgieren at han er svært skuffet over avgjørelsen.

Thomas De Gendt har tilbragt over 1000 kilometer i brudd i årets Tour de France, senest da Edvald Boasson Hagen vant den 19. etappen inn til Salon-de-Provence.

Belgieren har også tjent inn nærmere 100 000 kroner i premiepenger til laget sitt, Lotto-Soudal.

Likevel har prisen til rittets mest offensive rytter gått til Team Sunwebs franske rytter Warren Barguil. Det har fått mange til å reagere og konspirasjonsteoriene har vært flerfoldige.

Nytt av året var at publikum også kunne stemme gjennom Twitter på hvem de følte burde vinne, og på den måten nominere hvilke ryttere som var med i finalen. Den avstemmingen vant han overlegent, men til liten nytte.

Overfor TV 2 innrømmer den rutinerte belgieren at han er skuffet over juryens beslutning.

– Jeg er naturlig nok skuffet. Hva kan jeg si: Jeg er skuffet.

– Tror du Barguil vant på grunn av at juryen er fransk?

– Det kommer jeg ikke til å kommentere. Det spiller egentlig ingen rolle hvordan han vinner, jeg er bare skuffet over at det ikke er meg.

Skuffende Tour for Lotto

Det har vært en skuffende Tour for Lotto-Soudal så langt og Champs-Élysées er absolutt siste sjanse for en etappeseier til det profilerte belgiske laget. Lagets store stjerne André Greipel har ikke levert i spurtene, og franske Tony Gallopin har ikke funnet toppformen tidsnok etter et langt skadeavbrekk.

Dermed hadde en pris til De Gendt vært en kjærkommen trøst for Lotto-Soudal etter tre magre uker. For selv om De Gendt har vært soleklart mest i brudd av samtlige ryttere i feltet, har han egentlig aldri vært i nærheten av en etappeseier.

30-åringen forsøkte i det lengste å vinne den prikkete klatretrøyen, men også der måtte han se seg slått av Warren Barguil. De Gendt mener likevel ikke at bruddene har vært fånyttes.

Thomas De Gendt holder møysommelig oversikt over sine egne brudd.
Thomas De Gendt holder møysommelig oversikt over sine egne brudd.

– Jeg gjorde mitt beste i tre uker. Jeg forsøkte å skape sjanser for meg selv og våre sprintere. Jeg kjørte for Tony Gallopin og Tiesj Benoot når vi var i små grupper. Det var Tiesj' første Tour de France, den nest yngste i feltet, og han ble nummer 20 i sammendraget. Jeg føler at vi kan være veldig stolte over det vi har gjort, sa han til TV 2 før starten på den avsluttende etappen.

En oversikt belgieren selv har lagt ut på Twitter viser at rytteren til nå i år har tilbragt 2210 kilometer i brudd.

– Tildelingen er feil

lagets egen hjemmeside, gjengitt av Cyclingnews, har De Gendt også uttalt seg om saken. Der poengterer han at ikke bærer nag til Warren Barguil, men at han er uenig med tildelingen.

– I mine øyne burde prisen gått til den rytteren som har vist gjennom Touren at han er der for å skape liv i rittet og som angriper. Det resulterte ikke i ønsket resultat – en etappeseier – men det burde heller ikke være nødvendig for å vinne denne prisen, sier De Gendt.

Han innrømmer også at juryens nasjonalitet kan ha spilt en rolle.

– Det faktum at det er fem franskmenn i juryen har spilt en rolle. Hvis det hadde vært fem belgiere i juryen ville resultatet ha blitt et annet. Det viser at sammensetningen er feil.