SOME-FENOMEN: Golferen Paige Spiranac har nesten dobbelt så mange Instagram-følgere som verdens ti beste kvinnelige golfspillere - tilsammen! Nå går hun til angrep på LPGA.
SOME-FENOMEN: Golferen Paige Spiranac har nesten dobbelt så mange Instagram-følgere som verdens ti beste kvinnelige golfspillere - tilsammen! Nå går hun til angrep på LPGA. Foto: instagram.com/_paige.renee

– Det gir kvinner nok en grunn til å skamme seg over sine kropper

Paige Spiranac (24) lar seg provosere av det hun mener er gammeldags tenking.

Tidligere i juli kom nyheten om at LPGA-touren innfører nye regler om hva de kvinnelige golfspillerne har lov til å ha på seg under turneringer.

I en mail LPGA sendte ut ble det listet opp en rekke forbundt, blant annet mot «dype utringninger» og tights. Brudd på reglene resulterer i en bot på drøyt 8000 kroner.

Forbudene har skapt sterke reaksjoner, og nå tar golfproffen Paige Spiranac et kraftig oppgjør med de nye reglene i en kommentar publisert på Fortune.com.

– Jeg respekterer og forstår at golf er innhyllet i tradisjon, og at visse regler og forskrifter må opprettholdes. Men som en ambassadør både for golf og en som jobber for fortsatt fremgang i kvinners rettigheter og likestilling i samfunnet, frykter jeg at disse nye reglene kveler veksten i kvinnegolfen, skriver Spiranac.

– Nok en grunn til å skamme seg
Hun mener det er en rekke grunner til at det er en dårlig idé å innføre en slik kleskodeks.

– Til nå har det ikke vært noen hendelser eller bilder av LPGA-spillere kledd på en måte som har stilt Touren i et negativt lys. På grunn av dette er det lett å anta at den nye dresskoden bare er en formalitet, og ikke vil ha noen innvirkning på spillet. Men om LPGA-spillerne selv ikke er problemet, kan disse reglene ha blitt laget som et utelukkende tiltak for å sikre at bare spillere som følger golfens mer tradisjonelle, konservative normer blir tiltrukket av og utmerker seg i sporten, påpeker 24-åringen.

Hun mener også at kvinner med enkelte kroppstyper kan lide mer under de nye reglene.

– Ta det vage forbundet mot dype utringninger. Hva er det som utgjør en dyp utringning? Dette er sannsynligvis for å eliminere tilstedeværelsen av kløften. I så fall vil fyldigere kvinner med kurver bli funnet skyldig og bøtelagt langt oftere enn kvinner med en mindre byste. I en verden hvor kvinner kontinuerlig og på uønsket vis seksualiseres, gir disse reglene kvinner nok en grunn til at de skal skamme seg over sine kropper, og en påminnelse om at de for å respekteres må endre sin oppførsel på grunn av andres oppfatning, skriver Spiranac.

– Fremmer utdaterte stereotypier
Hun sliter med å skjønne hvorfor LPGA kan la profesjonelle, atletiske golfspillere vise hvor atletiske de er. Hun mener ledelsen på det høyeste nivået for kvinnelige golfspillere fremmer holdninger som hører en annen tidsalder til.

– Ved å stemple kvinner som «uprofesjonelle» når de viser kløft eller en shorts under et skjørt, så fremmer LPGA de utdaterte stereotypiene om sammenhengen mellom hva en kvinne har på seg og hennes moral, i tillegg til å insinuere at kvinner ikke har kontroll over oppfatningen av sine egne kropper, men i stedet må bøye seg for hvert innfall det mannlige blikket får, mener Spiranac.

Har flere følgere enn verdens ti beste - tilsammen
Hun er selv svært beskjedent rangert som nummer 1164 i verden, og innser selv at hun neppe kommer til å bli verdens beste golfspiller. Men i sosiale medier er Paige Spiranac et fenomen, og med sine 1,1 millioner følgere på Instagram promoterer hun golfsporten på sin egen måte.

Til sammenligning har verdens ti beste golfspillere knapt 580 000 Instagran-følgere til sammen, altså omtrent halvparten Spiranac. Derfor føler hun kanskje også at hun kan snakke for utøvere som ikke føler seg bundet av golfsportens konservative regler.

– Jeg går kanskje ikke inn i historiebøkene som den beste kvinnelige golferen, men jeg vil gjøre alt jeg kan for at sporten skal vokse. I tidsalderen til millennials, kvinners rettigheter og kvinnekamp, håper jeg min stemme kan oppmuntre den neste generasjonen av gode kvinnelige atleter og golfere til muligens å stoppe sosiale urettferdigheter og fordommer fra å snike seg inn i spillet jeg i en ung alder forelsket meg i, skriver Spiranac.