Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag kveld 23. juni begynte det å brenne i en boligblokk på Grefsen i Oslo. Det utspant seg stor dramatikk i terassehuset og beboerne slet med å evakuere fordi brannen startet i oppgangen. Det oppsto mye røyk.

Men da brannvesenet ankom stedet, skjedde det noe uventet.

Brannen herjer i oppgangen. Bak dørene er flere familier innesperret, men røykdykkerne redder dem ikke ut. I stedet skriver de noen mystiske tegn på dørene, og går videre, skriver Oslo brann- og redningsetat i ett innlegg på sin Facebook-side.

«Koden «v 32» som røykdykkerne har skrevet med fettstift på dørene betyr rett og slett dette: «Røykdykkere fra dykkerbil 3-2 på Sagene brannstasjon har vært her og kontrollert, innenfor denne døra er det folk, men de har det bra og trenger ikke evakueres enda».

– Røyken det farligste

Bakgrunnen for innlegget er å forklare hvor viktig det er å ikke forsøke å rømme gjennom røyken, men lukke døren og holde seg i leiligheten til hjelpen kommer.

– Vi opplever at folk blir overrasket når vi forteller at det er tryggere å holde seg i sin egen leilighet dersom det oppstår brann i for eksempel en bygård. Dersom det er røyk i rømningsveien, og det ikke brenner eller er røyk i din egen leilighet, er det vårt budskap at folk må holde seg der de er til hjelpen kommer, sier Lars Magne Hovtun, som er informasjonssjef i Oslo brann- og redningsetat (OBRE), til TV 2.

Han forteller at OBRE har flere eksempler på at personer som har forsøkt å rømme, har pustet inn farlig røyk og faktisk endt med å dø i forsøkte på å komme seg ut. I brannrøyk kan det være både karbonmonoksid og blåsyregass. Denne røyken kan på kort tid lamme mennesker.

– Folk er instinktivt redde for flammer, men det som tar flest liv i branner er røyk. Hvis det brenner i din egen leilighet må du komme deg ut, og gjerne krype langs gulvet for å unngå røyken, men ser du røyk i oppgangen er det tryggere å lukke døren, ringe brannvesenet på 110 og gå til vinduet slik at vi ser hvor det er folk, sier Hovtun.

– London-brannen det unormale

Tidligere i sommer døde minst 79 mennesker i den voldsomme brannen som herjet i en boligblokk. I etterkant av brannen ble eieren kritisert for å ha instruert beboerne i nettopp å holde seg i leilighetene ved brann. Hovtun sier London-brannen representerer et unntak.

– London-brannen var det unormale, der brennbar isolasjon på fasaden og en rekke branntekniske feil ved bygningen gjorde situasjonen til et unntak. Når det brenner i Norge, så er det normale at brannen begrenser seg til en leilighet og da er det røyken i rømningsveiene som er det farlige, sier Hovtun.

Les hele den dramatiske historien fra Grefsen-brannen og om hvordan man skal reagere ved branner på Oslo brann- og redningsetats facebookside.

KONTROLL. Freddy Høynes (til venstre) ledet brannvesenets innsats under brannen på Grefsen tidligere i sommer. Her er han sammen med Jørgen Lie, som var en av flere utrykningsledere som var i innsats. Totalt var 8 brannbiler i aksjon i løpet av den første kritiske fasen. Foto: Oslo brann- og redningsetat
KONTROLL. Freddy Høynes (til venstre) ledet brannvesenets innsats under brannen på Grefsen tidligere i sommer. Her er han sammen med Jørgen Lie, som var en av flere utrykningsledere som var i innsats. Totalt var 8 brannbiler i aksjon i løpet av den første kritiske fasen. Foto: Oslo brann- og redningsetat