Vil bygge beredskapssenter 850 meter fra barneskole

– At barna våre skal vokse opp med lyden av krig og konflikt, er helt uaktuelt for oss, sier foreldrene.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dagens regjering kritiserte de rødgrønne for å ikke satse nok på beredskap. Men seks år etter terrorangrepet 22. juli har Norge fortsatt ikke fått et nasjonalt beredskapssenter for politiet.

Nå har regjeringen bestemt seg for et sted på Taraldrud i Akershus – 850 meter fra flere skoler og barnehager.

Anlegget skal huse beredskapstroppen, bombegruppen og politihelikoptertjenesten. Nå møter staten lokal motstand.

10.000 skudd hver dag

Foreldrenes arbeidsutvalg (FAU) fra to skoler og beboere i området kjemper nå mot skuddene som skal avfyres på beredskapssenteret på Taraldrud. Foreldrene mener all skyting må foregå innendørs.

– Vi vil ikke ha skytestøy i skolegården. Det er helt uaktuelt og det gjelder ikke bare én skole, det gjelder cirka 2000 barn og vi snakker om generasjoner med barn som skal vokse opp med lyden av krig og konflikt. Det er helt uaktuelt for oss, sier Paal Sjøvall.

Han og en rekke andre foreldre og naboer har laget aksjonsgruppa «Stopp støyen» og sammen med barna har de publisert flere filmer på sosiale medier.

«I skogen og skolegårdene vil barna høre inntil 10.000 skudd – hver dag», skriver de i aksjonsvideoene.

Med bare noen uker igjen til stortingsvalget har aksjonistene trappet opp sin kamp.

– Staten mot barna er jo en overkjøring som ikke er spesielt hyggelig å se på, og vi har følt at kommunikasjonen fra justisdepartementet er ren overkjøring, sier Sjøvall om prosessen.

– Dårlig kommunikasjon

Det mener ikke Justis- og beredskapsdepartementet.

– Jeg syntes det er veldig dumt hvis de opplever å føle seg overkjørt, det er i hvert fall ikke sånn vi mener å gjøre det. Vi har både fra departementet og fra andre hatt veldig mye dialog, men jeg tror kanskje det er en utfordring at på den ene siden sitter det folk som snakker med faglig terminologi og på den andre siden sitter og er usikre på hva det egentlig betyr, sier Thor Kleppen Sættem, statssekretær i Justisdepartementet.

– Så alt dette oppstyret er egentlig en misforståelse?

– Jeg vil ikke kalle det en misforståelse, men jeg skylder veldig mye av det på at vi har vært for dårlige til å kommunisere hva dette handler om og hvilke problem det kommer til å by på. Det kommer til å bli mye mindre enn veldig mange ser for seg.

Senteret skal blant annet brukes til trening for innsats mot terror. Etter det TV 2 erfarer vil senteret koste opp mot tre milliarder kroner. Det skal være operativt fra 2020-2021.

Venstre: – Kan ikke påføre befolkningen lidelse

Det tror ikke stortingspolitiker for Venstre, Abid Raja, og kommer derfor med flere konkrete krav til regjeringen.

– Vi krever at man skal bygge denne skytebanen innendørs, og at man ikke skal ha noe helikopterservice på Taraldrud for det kan ikke skje i et boligområde.

– Er dette urokkelige krav?

– Jeg mener dette er urokkelige, for vi kan ikke påføre befolkningen i Oppegård den lidelsen at man bygger en skytebane én kilometer fra der folk bor og at det skal plaffes løs syv ganger i uka fra morgen til langt på kveld.

Kommunalminister Jan Tore Sanner fra Høyre er innstilt på å finne en løsning.

– Jeg er veldig glad for at kommunene og foreldrene ser at vi trenger et beredskapssenter. Det er viktig for din og min trygghet. Vi jobber nå med konkrete støydempende og støyskjermende tiltak, spesielt for skoler og barnehager, sier Sanner.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook