Fra «idiotfeil» på 1500-meteren til gull på 5000-meteren: – Jeg kan vinne uten å anstrenge meg

Jakob Ingebrigtsen gikk i bakken på 1500-meteren i U20-EM. Noen timer senere kunne han juble for gull på 5000-meteren i mesterskapet.

Et fall i nest siste sving sørget for at Jakob Ingebrigtsens ødela alle muligheter til gull på 1500-meteren i U20-EM i Grosseto lørdag.

– Det er en sånn idiotfeil som vi snakket om på forhånd og som ikke skal skje. Nå må vi bare skjerpe oss, tordnet pappa Gjert Ingebrigtsen etter fremtidshåpets åttendeplass.

Se hvordan Jakob Ingebrigtsen revansjerte seg etter fallet på 1500-meteren øverst!

Rå revansj
Noen timer senere stod han på startstreken på 5000-meteren i mesterskapet – og unggutten fikk en skikkelig revansj.

Han slo til med et overlegent gull på distansen og utklasset sine konkurrenter. Han slo spanske Tariku Novales med 2,99 sekunder.

Det var Ingebrigtsens første medalje i mesterskapet. Men fallet på 1500-meteren plaget ham fremdeles etter gullet på 5000-meteren.

– Det føles veldig bra, selvfølgelig. Men denne seieren er mye verre etter det som skjedde tidligere i dag. Jeg hadde selvfølgelig håpet på mer, men sånn er det noen ganger, sa en mellomfornøyd Jakob Ingebrigtsen til TV 2 Sporten etter gullet på 5000-meteren.

– Hvordan var det å nullstille seg etter det som skjedde på 1500-meteren?

JUBLET FOR GULL: Jakob Ingebrigtsen jublet for gull på 5000-meteren i U20-EM med det norske flagget. FOTO: http://www.european-athletics.org/index.html
JUBLET FOR GULL: Jakob Ingebrigtsen jublet for gull på 5000-meteren i U20-EM med det norske flagget. FOTO: http://www.european-athletics.org/index.html

– Jeg beklager å måtte si det, men det var helt jævlig. Det var vanskelig å se fremover etter noe sånt, spesielt når det ikke var min feil i det hele tatt. Jeg holdt min egen bane, så kom det noen å sparket ned beina mine, svarte han.

– Men du klarte likevel å prestere på 5000-meteren?

– Det er på grunn av formen jeg er i om dagen. Jeg kan gjøre det nesten uten å anstrenge meg, mente han.

JUBLET FOR GULL: Jakob Ingebrigtsen.
JUBLET FOR GULL: Jakob Ingebrigtsen.

– Det er ekstremt stort
Ungutten røper at han hadde en spesiell oppladning til gulløpet.

– Oppladningen til 5000 var å sitte inntil et gjerdet med hodet ned, sa han.

– Det var vel ikke helt som planlagt?

– Nei, skulle egentlig til hotellet for å dusje, spise, kle meg og alt. Men det ble ikke sånn. Men jeg fikk god hjelp av de jeg var med, kjæresten min og sånn. Så jeg klarte etter hvert å i hvert fall nullstille litt, slo han fast.

– Klarer du glede deg over gullet eller er du fortsatt litt skuffet?

– Jeg er fortsatt veldig skuffet, men jeg skal glede meg over det her, det er ekstremt stort, konkluderte han.

Avsluttet fantastisk
16-åringen la seg bak i feltet i starten, men løp seg raskt opp i tetgruppen.

Ingebrigtsen skrudde opp farten mot slutten og vant akkurat som han ville.

I ensom majestet løp han inn til et suverent gull på tiden 14.41.67.

Tariku Novales fra Spania tok sølvet med tiden 14,44,66, mens Andrei Dorin Rusu fra Romania kapret bronsen med tiden 14.46,07.

Norges Narve Gilje Nordås endte på en tiendeplass i finalen med tiden 15,16,29.

Jakob Ingebrigtsen satte personlig rekord på 5000 meter da han kvalifiserte seg til U20-EM i Grosseto med tiden 13.49,54 i juli. Ifølge Det europeiske friidrettsforbundet hadde samtlige av lørdagens konkurrenter en personlig rekord på over 14 minutter.

Markert seg
Selv om sønnen Jakob bare er 16 år og er med i U20-EM for første gang, har det ikke stoppet friidrettskometen fra å markere seg i mesterskapet og være manges gullfavoritt. Sandnes-gutten var raskest i kvalifiseringen på både 1500 meter og 3000 meter hinder.

Men da medaljene skulle deles ut i Ingebrigtsens første finale, klarte han ikke å holde seg på beina og falt av. Nesten tre timer senere hadde han langt bedre kontroll og tok et klart 5000-metergull.

Jakob Ingebrigtsen overrasket stort da han nylig klarte VM-kravet med god margin i debuten på 3000 meter hinder. Med tiden 8.26,81 satte han europeisk juniorrekord og ble tidenes sjuende raskeste nordmann på distansen.

Læring
Pappa Gjert Ingebrigtsen har overfor NTB beskrevet sønnens program som «hårreisende». Søndag går han løs på sitt femte løp på fire dager når han skal kjempe om det edleste metallet på 3000 meter hinder.

– Mange vil nok kritisere at han velger å prøve seg på tre distanser i stedet for å konsentrere seg om én medaljeøvelse. Men sånn er det når man er på vei mot noe større. Jakob har mål som er litt lenger fram i tid. Han vil bli verdens beste løper, og under dette mesterskapet gjelder det å få mest mulig læring om kapasitet, begrensninger og taktikk, sa Gjert Ingebrigtsen til NTB tidligere i uken.