Froome sikret sin fjerde sammenlagtseier i Touren

Mens det franske hjemmehåpet Romain Bardet hadde en forferdelig dag på sykkelen og mistet sin andreplass. Han beholdt til slutt tredjeplassen med knapt ett sekund.

Se den vanvittige sekundstriden mellom Bardet og Landa!

Chris Froome hadde 23 sekunder å gå på til det franske hjemmehåpet Romain Bardet før lørdagens tempoetappe i Marseille.

Den ledelsen var aldri i fare. Det franske publikumet møtte Froome med pipekonsert før start, men briten holdt hodet kaldt og kjørte som ventet en sterk tempo.

Froome hadde ikke vunnet en etappeseier hittil i Touren, og lørdagens tempoetappe var siste sjanse. Han kjørte knallsterkt, men i mål ble han nummer 3, seks sekunder bak vinneren Maciej Bodnar.

Froome leder nå med 54 sekunder før søndagens sjarmøretappe inn til Paris og Champs-Élysées.

– Det er en fantastisk følelse. Det var så jevnt før denne tempoen, og det var alt å sykle for i dag. Jeg er helt slått ut. Det er en fantastisk følelse. Min kone kommer til Paris sammen med min sønn, jeg kan ikke vente med å komme dit i morgen, sa den nybakte Tour-vinneren etter etappen.

– Er dette den hardeste Touren du har vunnet?

– Det har definitivt vært den jevneste og den jeg har måttet kjempe mest. Det var en god del press før etappen i dag, men for meg er press alltid en god ting, det motiverer meg enda mer.

Johan Kaggestad mener Chris Froome er en fortjent vinner av årets ritt.

– Han er en langt på vei komplett rytter. Han er så nøyaktig i forberedelsene sine. Så blir det spennende å se om han får en reaksjon etter denne kraftprøvelsen i år, og om han orker å gå i gang med den samme knallharde treningen som trengs for å vinne Tour de France igjen, sa TV 2s sykkelekspert Johan Kaggestad etter etappen.

Mye tyder på at 32-åringen vil forsøke å bli historisk og bli den første gjennom tidene til å vinne Tour de France seks ganger. Lance Armstrong ble som kjent strippet for alle sine Tour-titler.

Sekundstrid om tredjeplassen

Bardet på sin side hadde kun 6 sekunder ned til Rigoberto Uran på tredjeplass, og det var knyttet stor spenning til om han ville klare å holde unna for colombianeren. Allerede ved passering på første mellomtid ble det klart at franskmannen ikke hadde noen god dag. Han var på dette tidspunktet allerede 19 sekunder bak Uran.

Etter hvert ble det en vanvittig sekundstrid mellom Team Skys Mikel Landa og Bardet om tredjeplassen. Til slutt endte Bardet fattige ett sekund foran Landa i sammendraget. Dermed sikret han Frankrike en plass på pallen i Paris, til tross for en katastrofal dag på sykkelen.

Det ble en polsk jubeldag i Marseille med dobbel-polsk på pallen.

BORA-hansgrohes Maciej Bodnar og Froomes råsterke hjelperytter Michal Kwiatkowski var involvert i en beinhard kamp om etappeseieren.

Kwiatkowski ledet lenge underveis, men i mål var han ett sekund bak landsmannen Bodnar. Bodnar tok dermed BORA-hansgrohes andre etappeseier i årets Tour.

Alle de tre norske tok det rolig og sparte seg til søndagens avslutning i Paris.