TV 2s eksperter vil se et nytt Norge:

– Her er grepene Martin Sjögren bør gjøre til Danmark-kampen

Alt EM-håp er ikke ute for det norske laget. Og selv om Martin Sjögren vil holde fast ved grunnprinsippene, ønsker TV 2s eksperter tydelige endringer på laget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se oversikt over alle kampene her!

De norske fotballjentenes videre EM-skjebne forsegles mandag, der de med maksimal uttelling kan snike seg inn i sluttspillet via kjøkkenveien.

To tap i de to første kampene vil nemlig være så godt som glemt dersom Norge slår Danmark med tre mål, samtidig som Nederland slår Belgia. Da vil Martin Sjögrens lag være i kvartfinalen i EM.

– Utifra spill og resultater bør Norge være ekstremt glade for at de har fått en slik mulighet. Det bør gi en boost i seg selv. De har ikke noe å tape. Men Danmark har sett gode ut, så dette blir ikke enkelt, sier TV 2s ekspert Solveig Gulbrandsen.

Se Norge-Danmark på TV 2 mandag fra 20.00!

Både Gulbrandsen og Lene Mykjåland er klare på at de ønsker forandringer, og lanserer konkrete endringer i det norske lagets taktiske plan før den definitive skjebnekampen i mesterskapet mandag.

Landslagssjef Martin Sjögren går dog langt i å antyde at det ikke blir store endringer.

- Arbeidsmåten kommer fortsatt til å være den samme. Vi kan ikke snu om og gjøre ting helt annerledes. Da er seks måneders arbeid kastet i vasken. Det eneste vi kan gjøre er å fortsette å jobbe, og forsøke å snu dette, sier han til TV 2.

Her er Lene Mykjålands råd til landslagssjefen:

  • Nå som vi trenger mål, vil jeg se at Norge går ut i hundre. Rett og slett for å sette standarden på kampen. Jeg er litt usikker på hvor gode vi er på det, for vi har ikke sett for mye av det til nå, men Danmark sliter på midtstopperplassen med skader og suspensjon og må bruke spillere som gjerne ikke har samme trygghet. Det må Norge utnytte.
  • Endre på formasjonen. Jeg er ikke helt enig med meg selv om jeg mener 4-4-2 eller 4-3-3 er mest riktig for landslaget, men jeg kunne tenkt meg mer tydelige kantroller på begge sider. Det er for flytende nå. Jeg liker tanken med høye backer, men det har ikke fungert i dette mesterskapet. Dagens formasjon avhenger av disse løpene, så når det ikke fungerer, bør de heller legge om. Så får de heller jobber videre med den ønskede formasjonen etter EM.
  • Jeg ville satt Caroline Graham Hansen ut på kanten fordi det hun er best på er å dra seg forbi motstandere. Da snakker vi gjerne fire-fem spillere i samme raid. Det vil hun få mer anledning til som kantspiller, der hun kommer oftere én mot én. Kristine Minde er også bedre rettvendt og vil passe på kant. Hun kommer mest til rette når hun kan true bakrom.

Her er Solveig Gulbrandsens råd:

  • Høyt press. Dette kan gi mer energi og aggressivitet inn i spillet. De må flytte beina mer og være som maur, rett og slett. Jeg regner med at laget mestrer dette. Det burde i hvert fall ikke vært helt nytt for dem.
  • Spille enklere og være mer kyniske. Slå mer langt og krige på andreballene. Har de tid og rom til å spille ball og sette opp Caroline Graham Hansen rettvendt, bør de selvsagt gjøre det. Men de bør kunne gjøre det enklere i andre deler av spillet.
  • Sett inn Guro Reiten i en offensiv midtbanerolle. Laget trenger målscorere og hun har vært i form i hele vår.