Kristoffer Ajer (t.h.) var ikke spilleberettiget til kampen mot Kosovo i juni grunnet to gule kort i forrige G19-landskamp.
Kristoffer Ajer (t.h.) var ikke spilleberettiget til kampen mot Kosovo i juni grunnet to gule kort i forrige G19-landskamp. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix.

Norge fratatt seieren over Kosovo:

– Vi er skuffet

Norges U21-landslag taper 0-3 og Kristoffer Ajer må stå over én kamp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det bekrefter Norges Fotballforbund til TV 2 Sporten fredag.

– Det er som forventet. Vi er selvsagt lei oss og skuffet. Vi hadde et lite håp om at vi kanskje kunne få en litt mildere straff. Det går på detaljer i reglementet, samt på kommunikasjon mellom NFF og Det europeiske fotballforbundet (UEFA). Det sier direktør i NFFs sportsavdeling, Alf Hansen, til TV2.no.

Resultatet i kampen mellom Norge og Kosovo settes til 0-3, og dermed så står Leif Gunnar Smeruds gutter med null poeng i kvalifiseringsgruppen til U21-EM.

Åpningskampen mot Bersant Celinas Kosovo 12. juni endte med 5-0-seier til det norske mannskapet, men dagen etter ble det kjent at Kristoffer Ajer ikke var spilleberettiget til oppgjøret etter å ha blitt utvist i sin siste G19-landskamp.

– Som vi sa da saken ble kjent, så var det mange som kunne og burde fanget dette opp, og det viste at rutinene våre ikke var gode nok. Vi har fulgt opp dette internt for at det ikke skal skje igjen, sier Alf Hansen i en pressemelding fra forbundet.

– Det er beklagelig at guttene som gjorde en så god innsats ikke får uttellingen de fortjener i form av poeng, og at en allerede krevende kvalifisering blir enda mer utfordrende. Samtidig må man forholde seg til regler og virkelighet, og det eneste vi kan fokusere på nå er å krige oss til så mange poeng som mulig, og så får vi telle opp til slutt, sier U21-landslagstrener Leif Gunnar Smerud.

Celtic-spilleren skal selv ha spurt lagledelsen om det røde kortet ville ha noen innvirkning på spill for U21-landslaget. Svaret han fikk var nei.

– Da han ble utvist for G19, spurte han om det hadde noe å si for U21-kampen. Han skjønte at han hadde sjanser for å komme med i troppen. Han fikk så beskjed om at det ikke var noen fare, sa TV 2s fotballekspert, Jesper Mathisen, som hadde snakket med Ajer.

Fotballforbundet anker neppe beslutningen.

– Vi skal se på den skriftlige redegjørelsen som kommer etter hvert. Da får vi ta stilling til det. Dersom det viser seg at vi har noe å gå på, kommer vi til å anke, men den sannsynligheten er veldig liten, sier Alf Hansen, ifølge NTB.

NFF kunne vært taktiske rundt bruken av Ajer ved å innlemme ham i A-landslagets VM-kvalifiseringstropp mot Tsjekkia like før.

– Hadde han vært i troppen mot Tsjekkia, og vi hadde vært bevisste på dette, kunne han ha sonet i den kampen. Det er helt riktig, sier Hansen.

Kristoffer Ajer ble tildelt to gule kort i en kvalifiseringskamp for G19 mot Spania 27. mars. Regelen sier er at du må sone første kamp på samme nivå eller på nivået over.

U21-mesterskapet går av stabelen i Italia i 2019. Norge møter Kosovo på bortebane i neste landskamp den første september.