Martin Sjøgren må tåle massiv kritikk etter to tap så langt i EM. Men svensken får etterlengtet støtte fra norske klubbtrenere.    Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Martin Sjøgren må tåle massiv kritikk etter to tap så langt i EM. Men svensken får etterlengtet støtte fra norske klubbtrenere.    Foto: Berit Roald / NTB scanpix

EM-fiaskoen til tross - Sjögren fredes av toppserietrenere

Martin Sjögrens trenerkolleger i Toppserien mener det vil være meningsløst å sparke svensken nå.

Norges landslagssjef Martin Sjögren har måtte tåle massiv kritikk etter 0-1-tapet for Nederland i åpningskampen og 0-2-tapet for mesterskapdebutant Belgia torsdag.

– En gedigen nedtur

Svensken har gitt seg selv en nærmest umulig oppgave før siste gruppespillkamp mot Danmark. Norge må vinne med tre mål, i tillegg til at allerede sluttspillklare Nederland må slå Belgia.

– Det har ikke vært noe å hoppe i taket for. En gedigen nedtur, ut i fra mine forventninger. Det er synd og skuffende, sier Røa-trener Geir Nordby.

TV 2 Sporten har vært i kontakt med åtte av 12 trenere i Toppserien. De føler med Sjögren, men er klare på at Norge rett og slett ikke har vært gode nok.

– Jeg synes det er trist. For jeg ser et lag som prøver, men som gjør det vanskelig for seg selv. De burde vært mer direkte og gjort ting enklere, for de spiller på seg for mange brudd, sier Avaldsnes-trener Per Inge Jacobsen.

For komplisert spillestil

Jacobsen er ikke den eneste som påpeker at det har vært en drastisk endring i måten Norge ønsker å spille fotball på, etter at Sjögren ble ansatt. Flere av trenerne TV 2 Sporten har pratet med er opptatt av landslagssjefens romantiske spillestil, som ikke har vært vanlig for det norske landslaget tidligere.

– Norge har tradisjon for å være kynisk. Vi spilte mer destruktiv fotball tidligere, sier Jacobsen.

– Alle trenere justerer seg over tid, ut i fra erfaringer de gjør seg. Martin må bli bedre kjent med norsk fotball. For han kan sin fotball, sier Nordby.

Får støtte av trenerkollegene

Klubbtrenerne vil ikke legge all skyld på landslagssjefen og hans tilnærming til fotball. De mener Norges Fotballforbund (NFF) visste dette da de ansatte svensken.

– NFF har tatt et valg. Martin kom inn med en filosofi som de valgte å satse på. Nå må de stå for det valget, sier Nordby.

Samtlige åtte trenere er klare på at Sjögren må få mer tid i sjefstolen, uansett om Norge ryker ut mot Danmark eller ikke.

– Å skylde på treneren er den enkle måten å løse dette på. Selvfølgelig må han ta ansvar for resultatene, men man kan ikke peke kun på han, sier Klepp-trener Olli Harder.

– Sjögren får ikke gjort noe med at andre nasjoner har vært dyktigere enn oss de siste årene, og dermed blitt bedre, sier Vålerenga-trener Kjell Gustad.

Trenernes råd til Sjögren

Trenerne til de norske klubbene innrømmer at det ville vært tøft å være i Sjögrens posisjon, men de øyner samtidig muligheter mot Danmark.

– Martin har ryggrad til å tåle dette. Han må heve hodet og løfte laget. Nedturen kan gjøre at jentene gir litt blanke og slipper seg løs. Da kan vi få et godt resultat, sier Nordby.

– Norge skal være bedre enn Danmark. Det er ikke nødvendig å skape panikk på bakgrunn av to dårlige resultater, det er fortsatt en teoretisk mulighet. Vi må være offensive, gjøre ting litt enklere og være mer direkte, sier Jacobsen.