Edvald Boasson Hagen støtet fra bruddrivalene og vant på mesterlig vis

Edvald Boasson Hagen sikret første norske etappeseier i Tour de France på tre år. – Ingen fotofinish denne gang!

Se den fantastiske avslutningen på etappen i videovinduet over!

Edvald Boasson Hagen kom i ensom majestet inn på den 19. etappen til Salon-de-Provence.

– Det er så deilig! Endelig! sa Edvald Baosson Hagen til TV 2 da han kom i mål.

– Ingen fotofinish denne gangen, så det var bra. Det er fantastisk!

Alle ville ha en bit av den sindige rudsbygdingen etter etappen.

– Det var deilig. Jeg har vært nær flere ganger, og havnet i bruddet uten å støte for å være der. Jeg klarte å være med i bruddet og samarbeidet i laget fungerte i hele dag. Hele laget gjorde en utrolig jobb. At jeg havnet i bruddet var det beste som kunne skje, sa Edvald Boasson Hagen til TV 2 Sporten etter den fantastiske etappeseieren.

– De siste to kilometerne kjente jeg løypen godt. Jeg kjørte rundkjøringen på høyre side siden den var kortere, og akkurat der var det en fordel å kunne løypen. Jeg trøkket til maks og det var en deilig følelse at den endelig satt.

– Det er seks år siden sist du vant en etappe?

– Jeg har vært nære mange ganger i hele Touren, men hatt en utrolig bra Tour. Vi mistet Mark, men det var deilig å avslutte med seier og så får jeg enda en mulighet på Champs-Élysées, svarte en fornøyd Boasson Hagen.

– Føler du at folk hadde mistet troen på deg?

– Jeg vet ikke om de mistet troen, men mange har vært negative, kanskje. Jeg har alltid følt meg i bra form og på vei oppover, og hatt en god følelse. Det har fungert kjempebra og det var gøy å vinne, mente han.

Nå venter en rolig kveld på nordmannen og resten av laget, før forberedelsene til søndagens avsluttende etappe i Paris starter.

– Det blir en deilig kveld nå. Det har vært så mye nesten nå, og endelig ble det seier. Dette er veldig bra før Paris, mente han.

Edvalds sjef var i skyene etter lagets første seier i årets Tour de France.

– Å vinne på den måten er helt utrolig. Å vinne alene mot en slik gruppe ryttere viser bare hvilken rytter han er, sa Dimension Datas teamsjef Douglas Ryder til TV 2.

– Det er så vanskelig å vinne fra den situasjonen han var i. Han ville så gjerne vinne, men det er ofte da man spolerer det hele. Men i dag gjorde han det alene. Å vinne før Paris er bare fantastisk, sa Ryder til TV 2.

Støtet fra bruddkameratene

Edvald Boasson Hagen kom seg av gårde i et tjuemannsbrudd på årets lengste etappe, og det ble tidlig klart at det var disse tjue som ville gjøre opp om etappeseieren. Blant de tjue satt flere svært kvalifiserte ryttere, blant annet nummer to og nummer tre på etappen, Team Sunwebs Nikias Arndt og Orica-Scotts Jens Keukeleire.

Snaut femten kilometer før mål, splittet gruppen seg i to. Boasson Hagen var våken og kom seg med blant en tetgruppe på ni mann.

Nordmannen ville ikke ha noen fotofinish denne gangen, og da det nærmet seg to kilometer igjen støtet han fra konkurrentene i bruddet da de entret en rundkjøring. Det var nøye planlagt.

Dermed var den første norske etappeseieren i Touren siden Alexander Kristoffs triumf på den 15. etappen fra Tallard til Nîmes 20. juli 2014, et faktum. I mål var han fem sekunder foran Nikias Arndt.

Rudsbygdingen hadde vært så nær tidligere i rittet, men sto kun igjen med to andreplasser og to tredjeplasser før fredagens etappe.

– Det var helt rått. Så tøft av ham å gå der. En fantastisk måte å vinne på, sa TV 2s sykkelekspert Dag Otto Lauritzen om Edvalds seier.

Boasson Hagens rutinerte lagkamerat, Bernhard Eisel, var ikke overrasket over nordmannens seier.

– Han viste karakteren sin i dag igjen, Han gir aldri opp. Alle setter ham under et stort press siden han var så god, så tidlig. Nå fikk han sin andre etappeseier i Tour de France (dette var Edvalds tredje etappeseier), veldig fortjent. Jeg er bare strålende fornøyd på hans vegne. Uansett hva som skjer på søndag så har han fått sin etappeseier og det samme har vi, sa Eisel før han la til:

– Men du vet aldri med ham. Han vinner sikkert tempoetappen i morgen!