SLITNE OG UVITENDE: Aurora Nordahl Lystad og vennene kommer seg ikke av flekken og får ingen informasjon. Her er de på flyplassen i Heraklion i Kreta. Foto: Privat 
SLITNE OG UVITENDE: Aurora Nordahl Lystad og vennene kommer seg ikke av flekken og får ingen informasjon. Her er de på flyplassen i Heraklion i Kreta. Foto: Privat 

Ungdomsgjeng strandet på Kreta etter jordskjelvet: – Vi prøver å ikke besvime

Foreldrene fortviler over at barna deres ikke får hjelp etter at et Norwegian-fly til Kos måtte hastelande på Kreta i natt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Natt til fredag skulle en gjeng med ti forventningsfulle ungdommer fra Jessheim lande på den greske øya Kos.

Men dit kom de aldri. Norwegian-flyet med totalt 181 passasjerer måtte endre retning og lande på flyplassen i Heraklion i Kreta, etter meldinger om flere kraftige jordskjelv i Egeerhavet.

– Det var skummelt å høre om jordskjelvet, men vi visste ikke så mye da vi måtte lande i Kreta, forteller Aurora Nordahl Lystad (18) til TV 2 fredag formiddag.

Seks hjelpeløse timer

Siden klokken 04 i natt har vennegjengen på fem gutter og fem jenter sittet hjelpeløse på flyplassen.

– Dette er forferdelig. Vi kommer oss ikke noe sted, vi får ingen beskjeder, og vi aner ikke hva vi skal gjøre videre. Vi er helt hjelpeløse og vi har prøvd å snakke med alle vi kan. Det eneste vi får gjort nå er å prøve å være positive og prøve å ikke besvime. Det er så varmt her, så vi må være flinke til å få i oss vann og mat. Vi aner jo ikke hvor lenge vi må sitte her, sier hun.

Passasjerene har ikke fått bagasjen sin, og den eneste beskjeden de har fått er at det kommer nye beskjeder snart – igjen og igjen. Men etter over seks timer er de like uvitende.

Etter flere timer på flyplassgulvet fikk ungdommene loffskiver og syltetøy til frokost. Foto: Privat
Etter flere timer på flyplassgulvet fikk ungdommene loffskiver og syltetøy til frokost. Foto: Privat

– Helt tragisk

Det gjør at foreldrene hjemme i Norge fortviler.

– Dette er helt tragisk. De sitter strandet i Kreta og får ikke gjort noe, og vi foreldrene sitter her hjemme og får gjort enda mindre. Det er ingen som tar seg av dem eller gir deg gode nok beskjeder til at de kan ta seg av situasjonen selv, sier mamma Catrine Nordahl til TV 2.

Hun og de andre foreldrene mener det er skammelig at det ikke finnes ett telefonnummer passasjerene kan ringe i en slik situasjon.

Dramatiske scener

Aurora og vennene ringte hotellet i morgentimene for å finne ut om det er trygt å prøve å komme seg til Kos som planlagt. Det alternativet har de nå strøket av listen.

– De ansatte fortalte oss at hotellet er fullstendig ødelagt og at ingen kan bo der på flere uker. Så hvis vi nå plutselig blir sendt til Kos, så har vi ikke noe sted å bo. Vi regner jo med at flere av hotellene også er ødelagte og at det er vanskelig å finne andre steder å bo der nå.

Jessheim-gjengen har også snakket med tre kjente jenter som var på Kos da jordskjelvet inntraff.

Russegjengen kommer seg ingen steder og beskriver situasjonen som kaotisk. Foto: Privat 
Russegjengen kommer seg ingen steder og beskriver situasjonen som kaotisk. Foto: Privat 

– Da sa at det var et rent helvete. De sa at alt ristet og at en nordmann fikk en murstein i hodet. De sa at vi ikke måtte finne på å dra dit, forteller 18-åringen.

Nå håper de at de kan kjøpe nye billetter til en av naboøyene Rhodos.

Venter på hotell

Norwegians kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen opplyser til TV 2 at fly verken får lande eller ta av fra flyplassen på Kos.

– Situasjonen har vært uoversiktlig og vi har informert passasjerene på Kreta løpende via SMS. Våre samarbeidspartnere på flyplassen har nå sørget for at passasjerene har fått frokost og blir transportert til et hotell i byen der de kan slappe av ved bassenget. Vi har også nå sendt ut informasjon om at flyet fra Kreta til Kos vil gå klokka 18 lokal tid.

De 186 passasjerene som skulle hjem fra Kos med flyet som nå er omdirigert til Kreta har fått beskjed om å finne seg et hotell. Dette dekkes av Norwegian, opplyser Sandaker-Nielsen.

Følg all utviklingen om jordskjelvet i vårt livesenter her.