ROR TIL SVALBARD: Tor Wigum er klar for å ro den nesten 1000 kilometer lange strekningen. 
ROR TIL SVALBARD: Tor Wigum er klar for å ro den nesten 1000 kilometer lange strekningen.  Foto: Egil Pettersen/TV 2

Tor (36) skal ro til Svalbard

TROMSØ (TV 2): Aldri før har noen rodd fra Fastlands-Norge til Svalbard, men Tor Wigum (36) og hans fire ekspedisjonskompiser kan bli de første.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi har mat til 20 døgn, men satser på å bruke 10-11 til Longyearbyen. Vi satser på å holde en jevn fart på to knop. Ikke all verden, men de bærer oss rett veg, sier bergenseren Tor Wigum, som tidligere har rodd Norge på langs fra Lindesnes til Nordkapp.

Som mannskap om bord på ekspedisjonsbåten «Polar Row» ble han håndplukket for å erstatte selveste Olav Tufte.

– Da han måtte takke nei på grunn av konkurranseprogram og egen satsing foreslå han Tor. Et godt valg, sier islendingen Fiann Paul.

Han er en rekordjeger som kan bli historisk om de lykkes. Tidligere har han rodd over Stillehavet, Atlanteren og det indiske hav. Han regnes som verdens raskeste hav-roer, og har ambisjoner om å gjøre turen fra Tromsø til Svalbard så raskt som mulig.

I tillegg til Tor har han med seg engelske Jeff Willis, Carlos Facchino fra USA og Tataghata Roy fra India. I Longyearbyen vil den dobbelte OL-vinner i roing, engelske Alex Gregory ta nordmannens plass i båten.

– Har verdens beste å støtte meg til

– Jeg har ingen erfaring som havroer, men med Fiann som ekspedisjonsleder og det øvrige mannskap har jeg noen av verdens beste å støtte meg til undervegs, sier den 36 år gamle juristen, som gleder seg til å komme i gang.

– Det har vært mye planlegging og pakking de siste dagene, så nå føler jeg en slag abstinens, sier den eneste nordmannen om bord på den 28 fot lange og et tonn tunge spesialkonstruerte robåten.

De fem skal skifte på å ro. Hvile og spise kan de gjøre i to små kahytter foran og akter. Et solcellepanel gir tilstrekkelig med strøm til elektronikken om bord, og de har også utstyr som kan gjøre sjøvann drikkbart.

Den spesialkonstruerte robåten er 28 fot lang og ett tonn tung.
Den spesialkonstruerte robåten er 28 fot lang og ett tonn tung. Foto: Egil Pettersen

– Dette blir spennende

– Vi går to timer lange skift, og det blir krevende. På «fritiden» skal vi spise, hvile, pleie eventuelle gnagsår og sove. Dette blir spennende, sier Wigum.

De skal underveis bidra til flere vitenskapelige prosjekter, og skal i tillegg samle inn penger for å finansiere en skole i Katmandu.

Tidligere har ingen rodd den nesten 1000 kilometer lange strekningen, men samidig som «Polar Row» ble klargjort for å ro ut fra Tromsø, dukket også to svenske eventyrere opp i ishavsbyen. Glenn Mattsing og Søren Kjellkvist skal ro samme etappe med hav-robåten «Albedo», men deretter videre rundt Svalbard.

Konkurranse? Nei takk

– Om isen åpner seg, og vi kommer rundt vil vi ha tilbakelagt 3500 kilometer. Vi har satt klimaendringer og miljø i fokus for vår ekspedisjon, og har også fått i gang et prosjekt der skoleelever er involvert for å øke kunnskapen om hvordan klimaendringene påvirker livet i nord, sier Mattsing.

Svenskene startet onsdag kveld, men konkurranse blir det ikke.

– Det er vi rett og slett ikke interessert i, sier han.

Her kan du følge den svenske ekspedisjonen.

Her kan du følge den norske ekspedisjonen.

Her kan du følge den norske båten.