Tourmanagertips før siste fjelletappe: – En dårlig dag kan ødelegge mye

Sjekk Mads Kaggestads vurdering før den 18. etappen av Tour de France her!

Den siste fjelletappen avsluttes på toppen av høykategorifjellet Izoard på 2182 meter over havet. En dårlig dag kan ødelegge mye for slitne ryttere som kjemper om de gjeveste plassene blant de ti beste sammenlagt. Det er småkupert fra start med første kategoriserte stigning først etter 60 kilometer. Det betyr at det er god tid for et brudd å etablere en luke, og det er åpent hvem som klarer å komme seg med når en gruppe endelig får gå. Toppen av førstekategorifjellet Col de Vars passeres etter 130 kilometer, og et eventuelt stort brudd vil deles med de sterkeste som går mot en mulig etappeseier slik vi så med Lotto-Jumbo-rytteren Primoz Roglic. Bak utbryterne blir det garantert en durabelig kamp om plassene i sammendraget. Rytterne kommer til å ta ut alt opp til målstreken.

Her er mine favoritter til dagens etappe:

Sportsdirektør
Med bakketoppavslutning er det store muligheter for Romain Bardet. Direktøren til AG2R kan muligens glede seg over lagets andre etappeseier? Men Chris Froome (Sky) og Rigoberto Uran (Cannondale) er også blant mine favoritter til å vinne Tourens siste fjelletappe.

Kapteiner
Romain Bardet kan vinne ved å angripe på sin mest effektive måte slik han gjør når han er på sitt beste. Bardet har prikket inn formen og en fjelltoppavslutning passer den elegante rytteren perfekt.

Hjelperyttere
Siste dag for de klatresterke hjelperytterne. Ryttere som fortsatt kan være i tet etter Col de Vars er blant annet Alexis Vuillermoz, Tony Gallopin, Nicolas Roche, Jan Bakelants, Cyril Gautier, Simon Geschke, Allasandro De Marchi, Gianluca Brambilla, Carlos Betancur, Brice Feillu, Amael Moinard, Luis Angel Mate og Javier Moreno.

Temporytter
På en klatreetappe er det få andre alternativer enn Steve Cummings, Thomas De Gendt, Primoz Roglic og Sylvain Chavanel. Roglic vant siste etappe og er muligens sliten etter den store bragden. Steve Cummings var innblandet i veltet tidlig på siste etappe og er muligens redusert etter smellen uten på jordet? Husk tempoetappen om to dager. Roglic er blant favorittene på tempo, og for å spare overganger er han derfor et godt valg.

Ungdomsryttere
Simon Yates virker sliten, men det er realistisk at han henter seg og blir topp- ti på etappen. I tillegg er det en etappe for Lilian Calmejane, Tiesj Benoot og Guillaume Martin som muligens benytter den siste muligheten i fjellene til å bli med i et tidlig brudd. Pierre Latour er også en mulighet, selv om jeg tror han prioriterer hjelperytterinnsats for Bardet på den meget viktige fjelletappen.

Klatrerne
Rigoberto Uran har imponert og vært solid gjennom hele touren. Han har en meget solid evne til å kjempe frem til siste meter, og om han henger med til oppløpet kan han vise seg sterkest i spurten. Uran er en av favorittene til å vinne etappen. Det er gode grunner for at Mikel Landa og Fabio Aru også er langt fremme.

Spurterne
Det er ingen dag for spurterne. Men det er en innlagt spurt etter 91,5 kilometer som kanskje kan være av interesse for de av spurterne som kjemper om en topp-tre plassering, bak Michael Matthews med den grønne trøya. Som Andre Greipel og Sonny Colbrelli. De samme rytterne vil sannsynligvis være langt fremme på etappe 19 og siste etappe i Paris. Aleksander Kristoff ville også vært et naturlig valg, men det er mye usikkerhet grunnet veltet han havnet i tidlig på etappen til Serre Chevalier.