MARERITT: Matt Peacock opplevde marerittet i sosiale medier.
MARERITT: Matt Peacock opplevde marerittet i sosiale medier. Foto: Privat

Modell opplevde marerittet på nettet:

– Kona fikk meldinger fra ukjente kvinner om at jeg hadde vært utro

Bilder av den mannlige modellen ble brukt til å lage over 50 falske profiler på dating-apper.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I over tre år fikk den britiske modellen Matt Peacock (35) fra Manchester identiteten sin stjålet i sosiale medier.

Peacock, som tidligere var sammen med glamourmodellen Katie Price, syntes først det var morsomt da han fikk vite at noen hadde laget en falsk profil med hans bilder.

«Noen uker senere fortalte en annen person meg det samme. Det begynte å bli irriterende, men jeg ble ikke bekymret før historien tok en veldig ekkel vending», forteller Peacock på nettsiden #KillingCatfish.

Nettsiden er en del av en nasjonal kampanje i regi av privatetterforskerbyrået Lady Detective Agency. De jobber for å få «catfishing», å utgi seg for å være noen man ikke er (ofte i dating-sammenheng), til å bli ulovlig i Storbritannia.

FALSK: Dette var en av de falske profilene som brukte Matts bilder. FOTO: KillingCatfish
FALSK: Dette var en av de falske profilene som brukte Matts bilder. FOTO: KillingCatfish

Kona fikk utro-beskjeder

35-årige Matt forteller at hans kone etter hvert begynte å få meldinger fra ukjente kvinner som fortalte at han var utro mot henne. Ifølge kvinnene sendte Matt upassende bilder og meldinger til dem.

I virkeligheten var det falske profiler med bilder av Matt som sendte meldingene til de uvitende kvinnene.

– Vi er heldige og har et sterkt forhold men hvis det ikke var slik, kunne dette ha vært en ganske annen historie, forteller han.

Sendte nakenbilder

Kvinnene som ble lurt til å tro at de snakket med Matt, ble også lurt til å sende fra seg nakenbilder og -videoer. Slik kunne «catfishen» sette kvinnene i en svært vanskelig situasjon.

Etter tre år med frustrasjon, og over femti falske profiler, tok Matt kontakt med privatetterforskerbyrået som hjalp ham med å finne mannen som sto bak de falske profilene. I håp om å få ham til å slutte, oppsøkte Matt mannen.

«Jeg har aldri i mitt liv sett et menneske mer overrasket. Han kunne ikke tro at han sto ansikt til ansikt med mannen som han hadde stjålet identiteten til», forteller Matt.

Ikke ulovlig

Etter møtet med mannen trodde Manchester-modellen at han ikke lenger ville bli plaget av de falske profilene. Men etter få dager dukket det opp nye falske profiler, og han bestemte seg for å anmelde mannen til politiet.

Politiet sa imidlertid at det var umulig å gjøre noe med saken. I Storbritannia er det foreløpig ingen lov som forbyr folk å «catfishe» andre.

Vil kriminalisere

Nå jobber Matt aktivt for å påvirke politikere til å kriminalisere «catfishing».

«Våre handlinger er motivert av frykt for fremtiden. Hvis vi ikke forstår den moderne tidsepoken nå og innser hvilken epidemi vi er, hva vil våre barn måtte leve med i fremtiden?», skriver Matt.

Tirsdag ble saken tatt opp i House of Commons av Labour-medlem Ann Coffey, som har engasjert seg for saken. Etter debatten tvitret Coffey at hun var fornøyd med at saken var på myndighetenes agenda, og at hun «ser frem til fremtidig lovgivning».