VIL BEVARE DETTE: Giro d'Italia-vinner Tom Dumoulin får et kyss av podiedamene. Nå forsvinner de fra Vueltaen, men Brian Holm mener det er en tradisjon som må bevares. Nå gir han Norge skylden for at de forsvinner. 
VIL BEVARE DETTE: Giro d'Italia-vinner Tom Dumoulin får et kyss av podiedamene. Nå forsvinner de fra Vueltaen, men Brian Holm mener det er en tradisjon som må bevares. Nå gir han Norge skylden for at de forsvinner.  Foto: Alessandro Di Meo

dansk sykkelsjef:

– Norge er som en saudiarabisk oljestat hvor man ikke skal vise seg

Brian Holm gir Norge skylden for at podiedamene forsvinner fra Vueltaen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag ble det klart at Vuelta a España har besluttet å droppe podiedamene under årets utgave.

De skal ifølge Cyclingnews erstattes av kvinner og menn «i smakfulle klær».

Fra før er det klart at også sykkel-VM i Bergen også dropper podiedamene, og at det i stedet blir ungdommer ikledd bunad som skal stå for premieutdelingene.

Det får Brian Holm, den danske sportsdirektøren i Quick-Step Floors, til å rase.

Han mener podiedamene er en del av kulturen, og gir Norge skylden for at de nå forsvinner også fra Vueltaen.

SLENGER MED LEPPA: Brian Holm liker ikke at man dropper podiedamer.
SLENGER MED LEPPA: Brian Holm liker ikke at man dropper podiedamer. Foto: Claus Bonnerup

– Ja, selvfølgelig er det Norges feil at podiedamene forsvinner. Det er de som startet det. Det var de som fant på at det var sexistisk og at det er en «utstilt kvinne». Jeg tror Australia også har fulgt etter. Ikke engang svenskene kan finne på noe slikt, og er det noen som er idioter, så er det svenskene. De har ikke engang sykkelløp, sier Holm til NRK.

– Som en saudiarabisk oljestat
NRK skriver at Holm smiler lurt mens han prater, men at det er tydelig at han mener det han sier.

– Norge er som en saudiarabisk oljestat hvor man ikke skal vise seg. De skal ha burka på. Skal vi også droppe å ha champagne på podiet? Nei, jeg er ikke fornøyd med det. Nordmennene er noe «skid», sier Quick-Step Floors-lederen.

– Mannssjåvinistisk og gammeldags
Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen bare ler når han får høre om utbruddet til Holm.

– Jeg synes det er både mannssjåvinistisk og gammeldags hvordan dette fremstår. Podiedamer er en uting, som har vart altfor lenge. Vi måtte rett og slett gå vekk fra det. Det er de som har vunnet og prestert som skal få hyllesten, sier han.

Holm uttalte seg også kritisk i januar, da sponsoren til World Tour-rittet Tour Down Under påla arrangøren å fjerne podiedamene.

– Med hånden på hjertet synes jeg det er noe sludder. Det er en eller annen form for symbolpolitikk og politisk korrekthet man kan få hodepine av, sa Holm den gang.