#

2SITERT

Tre tall Trump kan være stolt over

Det er snart et halvt år siden Donald Trump ble innsatt som president. Her er seks tall som forklarer hva presidenten har lykkes og mislykkes med.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En uke før Donald Trump feirer et halvt år siden innsettelse som president, gjorde han et intervju med nyhetsbyrået Reuters, hvor han uttalte: «Humøret i Det hvite hus er topp. Vi har gjort mer på fem måneder enn bortimot noen annen president i historien».

Men skal vi tro presidentens kritikere, har Trump derimot ikke fått til noe som helst.

He er seks tall som sier litt om hvor Trump står etter seks måneder som president, på godt og vondt:

53 %

Sammenlignet med i fjor på samme tid har amerikanske grensemyndigheter arrestert 53 prosent færre personer som prøver å ta seg over grensen fra Mexico. Dette tallet brukes til å måle hvor høy papirløs innvandring er, og viser at rundt 130 000 færre har prøvd å ta seg inn i USA etter at Trump ble president, sammenlignet med i fjor. I tillegg har grensepolitiet ICE arrestert 38 prosent flere papirløse i år, noe som trolig er et resultat av at Trump har utvidet fullmaktene deres. De fleste av disse er domfelte, men rundt én fjerdedel er det ikke.

Innvandringsfeltet peker seg ut som det området Trump har vist mest handlekraft og opplevd klart mest suksess.

Han har så langt ikke fått noe gehør for bygging av den famøse muren, og lidd en del nederlag rundt innreiseforbudet, men ideene er ikke helt begravde ennå. Uansett går mye i riktig retning for republikanske velgere, som prioriterer innvandring høyt på skalaen av viktige politikkområder.

FÆRRE: Amerikanske grensemyndigheter har arrestert 53 prosent færre personer ved grensen til Mexico sammenlignet med i fjor. Kilde: U.S. Customs and Border Protection CBP
FÆRRE: Amerikanske grensemyndigheter har arrestert 53 prosent færre personer ved grensen til Mexico sammenlignet med i fjor. Kilde: U.S. Customs and Border Protection CBP

0 %

Gjennomføringsgraden til Trump av de ti store lovendringene han lovet i sin «Kontrakt med den amerikanske velger» før valget. Presidenten hevdet nylig at han i løpet av sitt første halvår trolig hadde skrevet under flere lover, behandlet i Kongressen, enn noen annen president. Det er feil: Trump ligger én under snittet til de siste seks presidentene. Mange av Trumps lover er seremonielle, men noen endrer Obama-reguleringer og kan i lengden få stor innvirkning.

Likevel har det gått i stå for Trump rundt de store forhandlingene. Republikanerne har gang på gang har sviktet i å forhandlingene om en erstatning av helsereformen Obamacare, mens skattereform og infrastrukturreform er trolig månedsvis unna. Dette forsterker dermed inntrykket om at presidenten kanskje ikke er den «dealmakeren» han så ofte har kalt seg selv. Republikanske velgere kan muligens tilgi dette i starten, men hvis Trump går lang tid uten store gjennomslag, selv med rene flertall i begge kamre av Kongressen, kan uroen fort bre seg i hans eget parti.

60 %

Fall i IS-kontrollerte landområder siden 2015. Under valgkampen kritiserte Trump sin forgjenger Obama for å ikke gjøre nok for å ta knekken på Islamsk stat i Syria og Irak, og lovet en bedre plan. Siden han ble president har Trump intensivert bombingen av IS og gitt militære leder videre fullmakter, men ellers fulgt Obamas oppskrift ganske så nøyaktig. Det bekrefter både nestlederen for den koordinerte militære operasjonen mot terrorgruppen, Inherent Resolve, og Trumps hemmelige IS-plan som nyhetsnettstedet Daily Beast nylig fikk tak i.

Men til tross for at nesten like mange sivile har dødd under Trumps første halvår som i Obamas siste to år, står lite nå i veien for at Trump snart fort kan få erklære at IS er mer eller mindre bekjempet i Irak. Selv om det løser lite i Syria, vil Trump dermed kunne erklære en stor utenrikspolitisk seier, som fort kan bli en stor fjær i hatten frem mot valgkampen i 2020.

– 14 %

Fall i stor entusiasme blant republikanere siden februar. Noen uker etter at Trump tok over Det hvite hus viste en meningsmåling fra The Economist / YouGov at 59 prosent av republikanske velgere mente at presidenten gjorde en veldig god jobb («Strongly approve»). Forrige uke viste samme måling at kun 45 prosent av republikanere fortsatt mente det samme. Fox News sine tall viser også en nedadgående trend – og trenden ser heller ikke bra ut blant uavhengige velgere.

Misforstå meg rett: De republikanske velgerne mener fortsatt klart at Trump er en god president. Det er snakk om et ganske så lite fall i entusiasme. Men, du kan banne på at både republikanske valgkamprådgivere som er i gang med forberedelsene til mellomvalget i 2018 følger nøye med på utviklingen. Mellomvalget er ofte tøft for partiet som har Det hvite hus, og små endringer er alt som skal til før demokratene plutselig sitter med makten i Representantenes hus, og kanskje til og med Senatet, etter neste høst.

4,4%

Arbeidsledigheten i USA er nær det laveste på 16 år. I valgkampen kalte Trump arbeidsledighetstallene i USA for falsk statistikk, og påpekte at den reelle ledigheten kunne være så høy som 35 prosent. Nå har pipen fått en annen lyd. Under et sjeldent ærlig og galgenhumoristisk øyeblikk i februar siterte pressetalsperson Sean Spicer presidenten med å si at «tallene var kanskje falske før, men de er veldig ekte nå».

For som så mange andre presidenter vil suksessen til Trump trolig bli bestemt av endringer i lønningsnivået til amerikanere, arbeidsledighet, og aksjemarkedet. Og selv om presidenter har begrensede muligheter til å påvirke slike tall, og selv om den positive trenden er en fortsettelse av Obamas andre periode i Det hvite hus, er Trump god på å selge seg selv som en jobbskaper. Hver minste positive endring dras frem i lyset. Foreløpig ser det lyst ut for presidenten på dette området, og selv om de positive utsiktene fort kan snu seg, har presidenten flere ess i ermet: først og fremst skatte- og infrastrukturreform.

100%

Andel av tiden Trumps administrasjon har vært under etterforskning. Først var det FBI som etterforsket Trumps folk. Så begynte Representantenes hus og Senatet hver sin prosess. Til slutt utpekte visejustisministeren en spesialetterforsker, Robert Mueller. I mellomtiden har små og store drypp fortsatt helt siden 20. januar: Manafort, Flynn, Kushner, Donald Jr., osv. Den tidligere FBI-sjefen Mueller har knapt samlet teamet sitt, og Russlandskyen vil trolig hemme Trump i lang, lang tid framover.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook