Aru tapte verdifulle sekunder i sammendraget - Roglic vant etter brudd

Slovenske Primoz Roglic kom alene til mål på årets første alpeetappe. Fabio Aru tapte over halvminuttet til sine argeste rivaler og forsvant ut av pallen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se avslutningen på etappen i videovinduet over!

Slovenske Primoz Roglic (27) støtet fra en utbrytergruppe opp Col du Galibier og vant den første alpeetappen i årets Tour de France.

Den tidligere skihopperen var fryktløs i utforkjøringen og vant over minuttet foran Rigoberto Uran og Chris Froome.

Chris Froome leder nå med 27 sekunder i sammendraget foran Rigoberto Uran og Romain Bardet som har samme tid. Fabio Aru ligger på fjerdeplass, 53 sekunder bak briten.

Det er det jevneste Tour de France har vært noen gang på dette stadiet av rittet.

Sammenlagtfavorittene angrep hverandre opp den siste stigningen anført av Romain Bardet og Chris Froome. Fabio Aru og Dan Martin havnet i bakleksen og klarte aldri å kjøre inn det tapte i utforkjøringen.

I mål var de to halvminuttet bak Froomes gruppe. Team Sky hadde en strålende etappe og Froomes ledertrøye var aldri i fare.

Det ble en dårlig dag for Quick-Step som mistet Marcel Kittel tidlig på etappen, etter en stygg velt. For andre dag tapte også Dan Martin verdifulle sekunder i sammendraget.

– Jeg trodde at jeg skulle ha en tøff dag, for jeg var sliten. Etappen ble en mental prøve. Tempoet var ikke for hardt, men min akselerasjon var ikke god nok, sa en skuffet Dan Martin til pressen etter målgang.

Chris Froome var storfornøyd etter etappen.

– Jeg forventet skyggespill blant sammenlagtfavorittene i dag, og det var også min plan i dag: Å gjøre akkurat nok. Det var interessant å se, så sent i rittet, at enkelte slet litt ekstra i dag. Fabio Aru var den mest fremtredende som slet og tapte litt tid, sa lederen av rittet etter etappen.

– Jeg forventet å se Bardet og Uran der oppe, men jeg forventet ikke at Aru skulle tape tid. Det var dagens store overraskelse. Igjen må jeg bare takke lagkameratene mine. De tømte seg fullstendig i dag. Jeg er veldig, veldig fornøyd med hvordan dagen utfoldet seg, sa Froome.

Også lederen av ungdomskonkurransen, Simon Yates, tapte mye tid til sine argeste konkurrenter. Han kom nesten ett minutt bak sin nærmeste utfordrer i ungdomskonkurransen, Louis Meintjes.

Dagens vinner var nesten i sjokk etter å ha vunnet den knalltøffe fjelletappen.

– Det er galskap, helt utrolig. Jeg har ingen ord. Akkurat nå kan jeg ikke helt forstå det, men det vil nok synke inn etter hvert, sa Roglic som entret podiumet etter seieren med et perfekt telemarksnedslag.

Contador angrep fra start

Alberto Contador og Nairo Quintana satte som ventet press på sammenlagtfavorittene allerede på Croix de la Fer, mer enn 100 kilometer før mål.

Quintana er langt unna toppformen og falt tidlig av, men Contador kjørte seg opp til en utbrytergruppe på over tretti mann og hadde rundt 3:30 minutter ned til resten av favorittene ved foten av Col du Galibier, godt hjulpet av lagkameraten Bauke Mollema.

På toppen, 28 kilometer før mål, var imidlertid Primoz Roglic i ensom majestet, halvannet minutt foran nærmeste utfordrer. Da var Contador og resten av bruddet kjørt inn av gruppen til Froome.

Dan Martin startet støtingen blant favorittene opp Col du Galibier, og det ble tidlig tydelig at Fabio Aru hadde en dårlig dag. Han hang imidlertid med helt til Romain Bardet rykket to ganger like før toppen. Da måtte Aru slippe resten av kanonene, mens Froome og Uran satt fint på hjulet til franskmannen.

Kittel måtte bryte

Starten på etappen ble dramatisk da en hel rekke ryttere gikk i asfalten.

En av dem som gikk ned i velten, var lederen av poengkonkurransen, Marcel Kittel. Han måtte senere bryte rittet som følge av skadene han pådro seg i massevelten. Dermed ender tyskeren på fem etappeseire i årets Tour de France. Michael Matthews er nå suveren leder av poengkonkurransen.

Quick-Step-sjefen Brian Holm tok Kittels farvel med knusende ro.

– Vi kommer over det. Han har vunnet fem etapper, men det er selvfølgelig ergerlig for Marcel. Men han har kjørt et godt Tour de France.

Alexander Kristoff gikk også i asfalten i innledningen på etappen. En blodig og forslått Kristoff kom seg imidlertid til hektene og opp på sykkelen igjen.