Klatrere sitter fast i fjellet – helikopteret kommer ikke til

To klatrere sitter fast i Vågakallen i Svolvær. De kommer seg ikke ned grunnet glatt føre. De har fått mat og fjellduker, men redningsaksjonen er utsatt foreløpig, grunnet dårlig vær.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

To klatrere tok seg opp til Vågakallen i Svolvær ved 2-tiden natt til onsdag.

De overnattet i fjellet, men da de skulle ta seg ned igjen stoppet de på veien og ba om hjelp, som følge av glatte føre.

Ved 22.30-tiden sier operasjonsleder at de har lykkes å gi de to mat og fjellduker, men på grunn av dårlig værforhold er ikke personene reddet ned fra fjellet enda. Situasjonen vil bli vurdert på nytt etter midnatt, sier operasjonsleder Grete Birkeland til TV 2.

For dårlige forhold

– Vår første plan var å bruke en alpin redningsgruppe som er stasjonert i Svolvær, men de kommer seg ikke til toppen på grunn av det vanskelige føret.

– Plan nummer to var å bruke et Sea King-helikopter til å hente, men på grunn av tett tåke er det vanskelige flyforhold. Nå venter vi på at været skal lette, sier operasjonsleder i Nordland politidistrikt, Jon Inge Moen.

Vågakallen er 943 meter høyt og ligger i Vågan kommune i Lofoten.

Svenske statsborgere

De to klatrerne, som er svenske stasborgere i 20-årene, befinner seg på cirka 750 meters høyde på sørøstsiden av fjellet.

– De har overnattet på fjellet, og skulle etter planen ta seg ned i dag, men det har ikke gått på grunn av glatt og sleipt føre, sier Moen.

Han beskriver de to som erfarne fjellklatrerne. De skal være godt kledd.