Fjellrevbestanden i Norge er på vei opp

For ti år siden var fjellrevbestanden på Dovre utryddet, men en avlsstasjon på Dovrefjell har vist seg svært effektiv til å bygge opp bestanden igjen.

SATT FRI: Fjellrevbestanden i Norge er på vei opp etter effektivt arbeid med en avlsstasjon. Her fra 2007 da to fjellrevvalper ble satt fri  på Dovrefjell etter å ha vært på avlsstasjonen. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
SATT FRI: Fjellrevbestanden i Norge er på vei opp etter effektivt arbeid med en avlsstasjon. Her fra 2007 da to fjellrevvalper ble satt fri på Dovrefjell etter å ha vært på avlsstasjonen. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX

Fjellreven har vært fredet i Norge siden 1930, men har slitt med å ta seg opp til et levedyktig nivå.

I 2005 ble det startet opp en avlsstasjon på Dovrefjell og nå er situasjonen en helt annen, melder NRK.

– Vi har cirka 50 valper her nå, fordelt på sju fine kull, sier Arild Landa, seniorforsker ved Norsk institutt for naturforskning.

Alle valpene blir øremerket, får microchip og alle nødvendige medisiner. De settes deretter ut i fjellområder i Norge.

Siden 2005 er 400 valper født ved avlsstasjonen, og 370 av disse er plassert ut i norske fjellområder. Revene fra stasjonen har født 600 valper i det fri.

– Vi har fått tilbake fjellreven i mange områder i Norge. Og nå har vi den største bestanden av fjellrev i landet her på Dovrefjell, sier Landa.

(©NTB)