Denne nye kinesiske fregatten ble møtt av en norsk fregatt i Nordsjøen.
Denne nye kinesiske fregatten ble møtt av en norsk fregatt i Nordsjøen. Foto: KNM Otto Sverdrup/NATO Maritime Command

Kinesiske krigsskip eskorteres gjennom dansk farvann

– Et politisk signal om at Kina står på Russlands side i forhold til NATO, sier dansk forsvarsekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag fortalte TV 2 at verdens største ubåt er på vei langs Norskekysten for å delta i feiringen av den russiske marinens dag i byen Kronstadt på øya Kotlin utenfor St. Petersburg.

Sammen med en atomdrevet slagkrysser forlot «historiens farligste dommedagsmaskin» Severomorsk i Murmansk mandag.

Det er første gang en så stor atomubåt gjester Østersjøen, og seilasen er gjenstand for stor oppmerksomhet i svenske, danske og finske medier.

– Det sender et kraftfullt signal. Dette er et ledd i det økte militære nærværet som har pågått ganske lenge i Østersjøen, og som når et crescendo i sommer, sier Allan Widman, lederen i den svenske Riksdagens forsvarskomité til Expressen.

Ifølge Ekstrabladet vil ubåten «Dmitrij Donskoj» passere under Storebæltbroen på sin vei mot St. Petersburg. Grunnen til at den 172,8 meter lange ubåten må under den kjente broen, er fordi vannet ikke er dypt nok ved Øresundsbroen eller Flintrenna.

Statskringkasteren YLE melder at Russland og Kina skal holde en felles militærøvelse i Østersjøen, og at Kina har sendt to krigsskip og et støttefartøy til Østersjøen. De to krigsskipene er ifølge den finske kringkasteren de nyeste tilskuddene til den kinesiske flåtens arsenal.

De kinesiske fartøyene ble møtt av den norske fregatten KNM «Otto Sverdrup» i internasjonalt farvann i Nordsjøen, opplyser NATO i en pressemelding.

Den norske fregatten er kommandoskip for NATOs stående marinestyrke, og mannskapet fikk følge de kinesiske krigsskipene på nært hold på vei inn i dansk farvann. NATOs stående maritime styrke er til enhver tid tilgjengelig for forsvarsalliansen, og opererer i hovedsak Nordatlanteren, inkludert Østersjøen, ifølge Forsvaret.

Sent tirsdag kveld offentliggjorde det danske forsvaret det første bildet av kinesiske krigsskip på vei inn i dansk farvann. Det danske patruljeskipet Najaden følger en fregatt, et forsyningsskip og en destroyer, opplyser Forsvarets Operationscenter til Danmarks Radio.

Signal om militært samarbeid

Klaus Thing Rasmussen forteller at den russiske atomubåten og de kinesiske krigsskipene er i dansk farvann for å delta i øvelsen «Peace Mission 2017». På spørsmål fra DR om hva Russland og Kina vil oppnå med øvelsen, svarer han:

– Det må du nok spørre russerne og kineserne om. Vi forholder oss til at det er fri passasje gjennom Østersjøen.

Avisen Politiken skriver at den felles flåteøvelsen er et signal om både økt opprustning, spenninger i Østersjøen og et forsterket strategisk samarbeid mellom Russland og Kina.

Ifølge russiske medier skal missildestroyeren «Changsha», fregatten «Yuncheng» og forsyningsskipet til den russiske flåtebasen i Kaliningrad, mindre enn 500 kilometer sørøst for København, skriver avisen.

– Det er et politisk signal om at Kina står på Russlands side i forhold til NATO, sier lektor Liselotte Odgaard i Forsvarsakademiet til Politiken.

Ifølge russiske Sputnik skal militærøvelsen starte fredag, og vare én uke. Rundt ti skip og over ti fly og helikoptre skal trene på å møte blant annet maritime trusler, heter det i en uttalelse fra det russiske forsvarsdepartementet.

– Balanserer på knivseggen

Seniorforsker Flemming Splidsboel Hansen ved Dansk institutt for internasjonale studier mener dette er et nytt trinn i opptrappingen av konflikten mellom NATO og Russland.

For første gang skal Russland og Kina ha felles flåteøvelse i Østersjøen. Tre kinesiske fartøy ble møtt i Nordsjøen av en norsk fregatt. Foto: KNM Otto Sverdrup/NATO Maritime Command 
For første gang skal Russland og Kina ha felles flåteøvelse i Østersjøen. Tre kinesiske fartøy ble møtt i Nordsjøen av en norsk fregatt. Foto: KNM Otto Sverdrup/NATO Maritime Command 

– Så vidt jeg vet er det første gang Russland og Kina øver sammen i Østersjøen. Men det er ikke første gang de har felles flåteøvelse. Men øvelsene har fått et annet og mer aggressivt skjær. De balanserer mer på knivseggen, sier seniorforskeren.

Russland har tidligere deltatt i øvelser sammen med Kina i Sør-Kinahavet. Men Russland har takket nei til øvelser med et aggressivt preg.

– Men nå ser vi at de i økende grad engasjerer seg i hverandres konflikter. Og nå kommer altså Kina inn i Østersjøen, sier Splidsboel Hansen.

Han mener at forholdet mellom NATO og Russland er dårlig for tiden, men ikke at interessekonfliktene er så store at det er grunn til å frykte militære konfrontasjoner.

– Hvis jeg sover dårlig om natten, er det ikke på grunn av russiske raketter, sier forskeren.

Han sier den farligste situasjonen de senere år fant sted i 2015 da Tyrkia skjøt ned et russisk kampfly. Men den gang besinnet begge parter seg og krisen gled over.

– Så jeg tror ikke det kommer en varm krig. Men det vi ser, er en kald krig, sier Flemming Spidsboel.

Høsten 2016 økte Russland sin sjømilitære tilstedeværelse i Østersjøen. Korvetter utstyrt med langdistanseraketter som kan frakte atomstridshoder ble fulgt av flere fartøyer fra den danske marinen. I september 2016 utplasserte Sverige styrker på den strategisk viktige øya Gotland, 1,5 år tidligere enn planlagt. (TV 2/NTB)

Mannskap fra den norske fregatten KNM «Otto Sverdrup» fulgte de kinesiske krigsskipene i Nordsjøen. Foto: KNM Otto Sverdrup/ NATO Maritime Command
Mannskap fra den norske fregatten KNM «Otto Sverdrup» fulgte de kinesiske krigsskipene i Nordsjøen. Foto: KNM Otto Sverdrup/ NATO Maritime Command