Cycling - Tour de France 2013 - Stage 15 - Givors to Mont Ventoux. Sky Procycling's Team principal Sir David Brailsford and journalist David Walsh URN:17055404
Cycling - Tour de France 2013 - Stage 15 - Givors to Mont Ventoux. Sky Procycling's Team principal Sir David Brailsford and journalist David Walsh URN:17055404 Foto: Pete Goding

– Uheldig ledelse av Sky-sjefen

Les hva Mads Kaggestad mener om Sky-sjefens famøse opptreden!

På søndagens intense og meget underholdende etappe til Le Puy- En- Velay ble Chris Froome utsatt for buing fra publikum.

Hva som ligger i den negative mottakelsen fra enkelte publikummere er sammensatt, men noe av årsaken er nok at det tradisjonelle sykkelpublikum er skeptisk til dominerende prestasjoner fra enkeltryttere- og lag. Etter år med dominans fra Lance Armstrong og hans armada er inntrykket blant mange at Sky har tatt over som det dominerende laget.

Skepsisen er generelt lite nyansert og inneholder mye usaklig kritikk. Mange glemmer at mye av årsaken til Skys dominans handler om et enormt budsjett sammenlignet med andre lag. Resultatene blir sterke når de kjøper dyre ryttere og et dyrt støtteapparat.

Sir David Brailsford er en anerkjent leder av det imponerende britiske mannskapet. Brailsford har vært en betydelig bidragsyter til at Storbritannia er blitt en sykkelstormakt og fått mye velfortjent skryt for jobben.

For Brailsford og alle fans av Sky og sykkelsporten må det oppleves som trist å se bilder av publikum som trakasserer og mobber Sky- rytterne. Oppførselen kan ikke unnskyldes, men noe av forklaringen kan være at overlegne prestasjoner assosieres med sportens mørke dopinghistorie.

Idrettens troverdighet er satt på prøve og dagens utøvere må leve med mer- eller mindre ubegrunnede dopingmistanker. Mye av skepsisen er usaklig og blant de største skeptikerne legges det lite vekt på den positive utviklingen i anti- dopingarbeidet. Sporten har med sitt uavhengige antidopingarbeid fått skryt for å gå foran i kampen mot doping, og det er god grunn til å tro på et renere felt. Ikke helt rent, men renere. Renere fordi tradisjonell doping er lettere å avsløre, og ryttere som fremdeles ser løsningen i doping risikerer større risiko enn tidligere.

Derfor er det synd og skadelig for Sky og sykkelsporten at Sir Brailsford brukte den siste hviledagen i Tour de France på en oppførsel som skaper mistillit. Fra å være et lag som fremhevet viktigheten av åpenhet, svartelister nå lagets øverste leder journalister som stiller ubehagelige spørsmål.

Flere erfarne og anerkjente sykkelmedier trekker paralleller til hvordan Johan Bruyneel, sportsdirektøren til Lance Armstrong, behandlet enkeltjournalister og media. Selv om Dave Brailsford er under stort press og (forståelig nok) er lei av kritiske spørsmål gjør han en stor feil ved å boikotte media og svarteliste enkeltjournalister. En mer klok strategi bør være å invitere de samme mediene inn og vise åpenhet. Årsaken til spørsmålene er nettopp mangel på svar og tillit. Oppriktig innsats for å gi svar og ydmykhet for at spørsmålene stilles vil blir møtt med en annen forståelse blant journalistene.

Fordi det er fremdeles viktig å stille spørsmål. Selv om det er en positiv utvikling i antidopingarbeidet er det fremdeles en fare for at uærlige metoder benyttes i idretten, og at utøvere slipper unna.

Det er realistisk at nye produkter som glir under radaren til dopingtestene er på markedet. Teknikker med tradisjonell doping som for eksempel EPO kan fremdeles benyttes med metoder som ikke avsløres.

I tillegg kan utøvere benytte forbudte preparater som kamufleres gjennom medisinske fritak, som er kjernen til den dårlige stemningen mellom Brailsford og media.

For i vinter gikk den russiske hackinggruppa Fancy Bears inn i WADA sine systemer og stjal informasjon om utøvere med slike fritak. Blant utøverne var den tidligere Sky- rytteren Bradley Wiggins. Sir Wiggins viser seg å ha fått innvilget fritak for kortisonpreparatet Trimacinolone ved tre anledninger, blant annet i forkant av Tour de France seieren i 2012. Stoffet var angivelig for å håndtere allergi, men er tidligere benyttet av tidligere utøvere avslørt for doping. Blant disse er Mikael Rasmussen, David Millar, Jørg Jaksche og Lance Armstrong, som alle brukte preparatet som doping og lurte systemet gjennom fritak.

Så lenge en uetisk lege viste til en sykdom, lidelse eller skade ble utøverne trodd på at det forelå et rettmessig behov for å benytte Trimacinolone. Problemet for idretten er at behovet ikke var reelt og det er fare for at muligheten er benyttet av flere.

Det medisinske fritaket til de dopingavslørte sykkelrytterne var svindel og ment å gi en prestasjonsfremmende effekt. I intervjuer med Rasmussen, Millar og Jaksche bekrefter de at Trimacinolone var en særlig effektiv metode for å skape prestasjonsfremmende effekt fordi de med et formelt fritak ikke risikerte en positiv dopingtest. Mange stiller derfor spørsmålstegn ved at Wiggins benyttet seg av samme medisin, og om behovet for medisinen var reelt.

På toppen av TUE avsløringen viser det seg at Sky- laget har hatt et lager bestående av over 50 doser med Trimacinolone tilgjengelig, som er langt mer enn behovet til bare en mann. De har hatt en lege uten kontroll på journalføring av medisinbruken, og en fortsatt omdiskutert sak som i Storbritannia omtales som «the jiffy bag» henger over laget. The jiffy bag- saken stammer fra 2011, og handler om en ansatt i det britiske sykkelforbundet som tar med seg en pakke med medisiner fra Storbritannia. Uten å vite hva den inneholder (!) reiser han med pakken hele veien til de franske alper for å levere den til Bradley Wiggins, som på den tiden deltok i sykkelrittet Criterium Dauphine.

Når Brailsford konfronteres med historien om den mystiske pakken prøver Sky- sjefen først å kjøpe journalisten ut av saken ved å tilby han mulige avsløringer av et konkurrerende lag i bytte. Når Brailsford ikke lykkes med å stoppe journalisten og saken når offentligheten er det full forvirring om pakken. Dermed utviser laget- som utad fremhever orden og sans for detaljer- samtidig en overraskende mangel på kontroll over sine egne utøveres medisinbruk. I så fall merkelig for et lag som inntok sporten som et friskt pust med uttalt nulltoleranse mot doping- og sans for kontroll med alt som påvirker lagets prestasjoner og omdømme.

Etter en lang periode med mye mediepress sier Sky at pakken inneholdt det slimoppløsende stoffet Fluimucil. Et lovlig stoff som kan kjøpes uten resept på franske apotek til rundt 10 euro. Forklaringen vekker mye skepsis og flere spørsmål blant publikum og media. Også det britiske parlamentet blir interessert i saken og Brailsford innkalles til høring for å forklare seg. Saken blir fremdeles etterforsket, som er uheldig for et lag som kom til sporten med et uttalt oppgjør med fortiden. Blant annet har Sky avskjediget tidligere ansatte i støtteapparatet for deres fortid.

Det må oppleves som urettferdig for de delene av lagets støtteapparat -og ryttere som ikke har noe å gjøre med ulovlig medisinbruk. Den aktuelle legen i jiffy bag- saken (som ikke lengre jobber i Sky) skal ved en anledning ha blitt avvist av enkelte i lagets støtteapparat i forbindelse med at han ønsket å bestille Trimacinolone. At det foreligger en systematisk og organisert ulovlig praksis i Team Sky er derfor ikke bevist, og det er grunn til å tro at mange internt er uvitende om hva som har skjedd.

Men mannen på toppen er alltid ansvarlig for å skape tillit og ro i rekkene. Derfor er det synd at lagets suverene leder Dave Brailsford, bidrar til å skape økt mistillit ved å nekte media å stille legitime spørsmål. Gode svar og korrekt kommunikasjon kan bidra til økt tillit og bidra til å skape troverdighet for lagets prestasjoner, Tour de France og internasjonal sykkelsport.

Med sin bøllete oppførsel bidrar toppsjefen David Brailsford til det motsatte.

Mads!