I TRØBBEL: Michael Matthews nærmer seg Marcel Kittel i poengkonkurransen.
I TRØBBEL: Michael Matthews nærmer seg Marcel Kittel i poengkonkurransen. Foto: Peter Dejong

– Skjønner ikke hvorfor det er så himla viktig for dem å ta den grønne trøyen

Johan Kaggestad synes synd på Dan Martin.

Dan Martin ble den store taperen av de store sammenlagtfavorittene på dagens vindfulle etappe til Romans-sur-Isère. Iren havnet på feil side av splitten i sidevinden og kom i mål 51 sekunder bak Chris Froome.

Spurtkanonen Marcel Kittel kom i mål knapt 16 minutter seinere sammen med lagkompisene Julien Vermote, Zdenek Stybar og Fabio Sabatini.

Johan Kaggestad er forundret over at det belgiske laget prioriterte å hjelpe Marcel Kittel i stedet for Dan Martin.

– Det er dårlig gjort mot Dan Martin, som er en klar sammenlagtkandidat. Vi kan jo spekulere litt. Han tapte ett minutt og 19 sekunder da han veltet sammen med Richie Porte. Hvis vi hadde tatt de rene sekundene ville han ledet Tour de France sju sekunder foran Chris Froome før dagens etappe. Han er en klar pallkandidat, og da forundrer det meg at de er så himla opptatte av den grønne poengtrøyen. Det er ikke det Tour de France dreier seg om. Det dreier seg om den gule trøyen, sier Kaggestad.

Han mener det var opplagt at Kittel ville tape mye tid i begynnelsen av etappen.

– De hadde håpet på etappeseier, men da synes jeg de analyserer Kittel ganske dårlig. Det var ikke vanskelig å skjønne at Sunweb ville riste av Kittel på den første stigningen. Da hadde det holdt å sitte igjen med en mann til å passe på Kittel, sier Kaggestad.

I stedet valgte Quick Step å sende halve laget ned til Kittel i håp om at de ville kjøre inn hovedfeltet etter hvert.

– Martins utfordring er at han kun har en hjelperytter, Gianluca Brambilla. Det blir i svakeste laget. Jeg har sagt før at det er veldig vanskelig å ri på to hester samtidig. Jeg føler med Martin, for jeg tror ikke Quick Step-Floors er et lag som noengang kommer til å satse på sammenlagtryttere.

Brian Holm, sportsdirektør i Quick Step, håper at Martin ikke sov i timen da toget gikk.

– Jeg så ikke helt hva som skjedde. Men jeg håper, jeg håper at han ble hindret av den velten. For alle visste at det kom til å bli sidevind. Om han ikke var blant de 30 fremste da det sprakk opp, er han en forbanna idiot, sier Holm til TV 2.

Michael Matthews, Marcel Kittels største konkurrent i poengkonkurransen, vant både den innlagte spurten og etappen. Han ligger nå bare 29 poeng bak Kittel. Martin falt ned til 7. plass sammenlagt, to minutter og tre sekunder bak Froome.