KLAR FOR MAKT: Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp) før partilederdebatten valgnatta 2013.  Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
KLAR FOR MAKT: Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp) før partilederdebatten valgnatta 2013.  Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: Kallestad, Gorm

STORTINGSVALGET 2013:

Frp i regjering

Stortingsvalget i 2013 endte med at Fremskrittspartiet for første gang kom i regjering.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De fire borgerlige partiene fikk et klart flertall av velgerne og kunne sette seg ned for å forhandle etter valget i 2013.

Klokken 23 valgnatten gikk Jens Stoltenberg på talerstolen under Arbeiderpartiets valgvake og gjorde det klart at hans regjering ville søke avskjed.

– Oppgaven ble for tøff. Vi erkjenner skuffelsen, men er langt fra slått ut. Det holdt ikke til et nytt flertall. Det er to ting som har vært viktig: Det har vært et ønske om skifte. Åtte år er lenge. Det andre er at vi ser at for mange av våre venner har sittet hjemme, sa Stoltenberg.

Valgresultatet satt et punktum for åtte år med flertallsregjering. Dette var den første regjeringen SV hadde sittet i. Sammen med Arbeiderpartiet og Senterpartiet var de igjen i opposisjon.

Høyre gjorde sitt tredje beste stortingsvalg med 26,8 prosent av stemmene. Bare i Kåre Willochs glansdager har partiet samlet en større andel av velgerne.

Erna Solberg var den klare statsministerkandidaten på borgerlig side, og inviterte Fremskrittspartiet (16m,3 prosent), Kristelig Folkeparti (5,6 prosent) og Venstre (5,2 prosent) til forhandlinger om en politisk plattform. Forhandlingene foregikk i Nydalen i Oslo og varte i to uker.

– Dette er en historisk dag. Aldri før har vi hatt et så bredt samarbeid på ikke-sosialistisk side, og aldri før har vi sett en så forpliktende avtale, sa Høyre-leder Erna Solberg da de fire partiene presenterte en felles samarbeidsavtale.

REGJERINGSSKIFTE 2013. Finansminister Siv Jensen (Frp) og statsminister Erna Solberg (H) i front for med den nye regjeringen. på Slottsplassen.
REGJERINGSSKIFTE 2013. Finansminister Siv Jensen (Frp) og statsminister Erna Solberg (H) i front for med den nye regjeringen. på Slottsplassen. Foto: Larsen, Håkon Mosvold/Scanpix

Men Kristelig Folkeparti og Venstre valgte å bli samarbeidspartier, mens Høyre og Fremskrittspartiet fortsatte å forhandle om en regjeringsplattform på Sundvollen i Buskerud.

Dermed var det klart for Fremskrittspartiets første runde som regjeringsparti, åtte år etter at SV for første gang havnet rundt Kongens bord.

Erna Solberg ble landets andre kvinnelige statsminister, etter Gro Harlem Brundtland (Ap), mens Siv Jensen (Frp) ble landets andre kvinnelige finansminister, etter Kristin Halvorsen (SV).

Her finner du artikler om flere historiske valg

Her finner du artikler om partienes historie